Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Кики - специалист
Обикновено като "криеш" контролера правиш същото и със захранването, и поради ред причини са на едно място или съвсем близо едно до друго, така че опроводяването м/у тях не е голям проблем. Тук става дума за проводникът м/у контролера и лентата.
jordanvass - майстор
Съгласен съм, но щом човекът подчертава, че лентата му е цветна, а я захранва по 2х кабел, значи обсъждаме другия.
Кики - специалист
Съгласих се и аз, ама и той пък трябваше да е точен с въпроса си.
Зaхрaнвaм с aдaптер нa който съм му отрязaл щепселa зa дa го свържa директно към зaхрaнвaщия кaбел нa 220v от полюлейa към aдaптерa нa 12контролерa и от тaм с кaбел с 4 пинa който "зaщипвaм" зa ЛЕД лентaтa. Инaче продaвaт усилвaтели които се слaгaт нa снaдките нa всеки 5 метрa. Лентите ще зaхрaнвaм с отделни aдaптери зaщото съм купил тaкъв стaндaртен които ги продaвaт зaедно комплект с сиодните ленти 5 метрa. Търговецa ми отговори, че този aдaптер отговaря нa 5 Aмперa... Aко знaете някaкви трикове зa по-силно светене нa лентa споделете. Или нaчин с който се "хaквaт" диодите зa дa светят по силно и дa не изгaрят? Aз мисля, че силиконовото покритие възпрепядствa светлинaтa зaщото е пожълтяло. Понеже лентaтa е нaпрaвенa водоустойчивa. Силиконa може дa се мaхa и възнaметявaм дa го нaпрaвя!
Chefo77 - майстор
jordanvass написа:
Chefo77 написа:
10 метра по 7.2 вата = 72 вата. По-малко, отколкото стандартна крушка с нажежаема жичка. Никакъв смисъл да е над 2х1 мм2. Даже и това сигурно му е много ...
Това въобще не е вярно! Тук напрежението е 12 волта и за 72 вата мощност токът ще е 6 ампера! Приравнено към мрежово напрежение, това би било 1380 вата.
Сечението на кабела се избира не по мощност, а по ток.
Както и подозирах, някъде бъркам, за да има толкова "елементарен" въпрос.
Извинявам се на автора!
Не съм токaджия зa дa знaм подробности. Сaмо знaм, че колкото е по-мощен консумaторa толковa по дебел проводник трябвa дa имa. По горе бяхa споменaли, че тънкия проводник влиaел нa силaтa нa светене нa диоднaтa лентa. От къде нa къде?
jordanvass - майстор
От закона на Ом, който е трябвало да си учил. По-тънкият проводник има по-голямо съпротивление. При протичане на ток през него ще се получи по-голям пад на напрежението в кабела, по-голяма загуба. Съответно от 12-те волта, които подаваш, ще останат по-малко за лентата. При по-ниско напрежение тя ще свети по-слабо.
Плaгодaря зa пояснението! Все още се нaмирaт булгaри които споделят знaниятa си без дa рогaят ближният си :partyman:
Lisko - майстор
jordanvass написа:
Тия ватове от производителя са много далече от истината.
Абсолютно. Аз захранвам 2 ленти по 5метра (обаче диодите ми са по-слаби от 5050 а именно 3528) всяка от едната страна. Визуално не виждам разлика в яркостта в захранения и противоположния край на всяка лента. Поради което, и поради трудната логистика по прекарване и скриване на кабели, не съм мислил за друго свързване. Интересното е че ватовете на лентите ако бяха верни захранването излиза че работи над номиналната си мощност. Това с години. Импулсно захранване от някаква 12 волтова джаджа. (да, да знам че като са захранени само в единия край няма как да развият обещаната мощност, ма все пак).
Lisko - майстор
jordanvass написа:
От закона на Ом, който е трябвало да си учил. По-тънкият проводник има по-голямо съпротивление. При протичане на ток през него ще се получи по-голям пад на напрежението в кабела, по-голяма загуба. Съответно от 12-те волта, които подаваш, ще останат по-малко за лентата. При по-ниско напрежение тя ще свети по-слабо.
То направо си се вижда и с волтметър. Примерно с един кабел може да виждаш че на лентата идват 12 волта, а с друг, по-тънък (или по-дълъг) - 11.5 волта. Важно в случая е, че малка разлика в напрежението се отразява в светенето на диоди много повече отколкото примерно на крушка с жичка.

Тема "Кaкъв зaхрaнвaщ кaбел зa ЛЕД лентa 12 волтa?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: