• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 12
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
elpunto написа:
Инверторът НЕ МОЖЕ да черпи ток едновременно от ФВ панели и ел. мрежа.
ТВОЯТ инвертор не може.
Правил ли си някакви сметки за финансова ефективност, възвръщаемост?
:partyman:
elpunto - помощник
turbocharged написа:
. . .
elpunto по твоята схема как ще се държи системата при пиково натоварване. Примерно имаш заряд в акумулаторите и може да ти захранва 1 или 3 kW, но разхода е по-голям. Превключва на мрежа и докато не падне мощността не връща на фотоволтаика ли?

Мога да включа ДФЕЦ само на кабела който захранва къщата. Вътре нямам възможност да правя нова инсталация.
turbocharger Инверторът на моята ДФвЕЦ има номинална мощност 4 кВт, а максимална 5 кВт т.е той може да работи
продължително под товар 4 кВт и за кратко време под товар 5 кВт.Това е достатъчно за моето домакинство, рядко се случва
до го товаря повече от 3 кВт.

Отговарям на въпроса ти : ако ти имаш примерно 12 бр ФВ панели което прави мощност около 3000 Wp и пакет акумулатори с
капацитет 10 кВт/ч, то спокойно мажеш да натовариш инвертора с товар 3 кВт.Инверторът черпи ток от панелите, а ако не достига
и от акумулаторите.Така може да работи с часове.

Ако слънцето е малко и батериите са разредени, инверторът превключва и черпи ток от ел. мрежа.Токът от ФВ панели отива за
зареждане на акумулаторите.
Ако товарът спадне примерно на 500 Вт, инверторът сам решава и превключва от ел. мрежа към ФВ панели или към акумулаторите.

Няма нужда да се преработва ел. инсталацията когато се монтира ДФвЕц, достатъчно е да се пусне един кабел от мрежата
към входа на инвертора и друг кабел от изхода на инвертора към апартаментното/ните табла на жилището.

hidrazin написа:
elpunto написа:
Инверторът НЕ МОЖЕ да черпи ток едновременно от ФВ панели и ел. мрежа.
ТВОЯТ инвертор не може.
Правил ли си някакви сметки за финансова ефективност, възвръщаемост?
hidrazin иде реч за моята ДФвЕЦ и инверторът който аз ползвам.Разбира се , че на пазара има други устройства,
ON GRID , които могат да черпят ток едновременно и от ФВ панели и от ел. мрежа.

Въпросът за цената на инвестицията в ДФвЕЦ и икономическата ефективност ще коментирам подробно в следващ пост.
Нямам нищо тайно или скрито . . . :cool: просто темата е обширна и описанието става дълго и скучно . . . :?

Прикачен файл

Диспечер и пакет батерии.jpg
hidrazin - майстор
elpunto написа:
Въпросът за цената на инвестицията в ДФвЕЦ и икономическата ефективност ще коментирам подробно в следващ пост.
Нямам нищо тайно или скрито . . . :cool: просто темата е обширна и описанието става дълго и скучно . . . :?
Е не че чак толкова ме интересува - те цените горе-долу са ясни.
Интересно ми е колко ти е производството за тези три години.
Някъде в менюто на тоя китайски инвертор трябва да има нещо като E-Total или подобно.
Това ти е производството от началото на експлоатацията.
nilro - специалист
elpunto,
и аз се интересувам от възвръщаемостта на инвестицията.
Имаме подобна система,която работи от около 3 години,но нямаме никакви данни за това колко енергия са произвели 10-те панела.
Това устройство има ли памет и би ли ми казал откъде да изтегля програма с която да видя данните.
Прикачен файл:
WP_20150612_17_38_34_Pro.jpg
Прикачен файл:
WP_20150612_17_38_19_Pro.jpg
hidrazin - майстор
nilro написа:
Това устройство има ли памет и би ли ми казал откъде да изтегля програма с която да видя данните.
Интересно, гледам че китаеца е купен от apex solar - що не питаш тях за софтуер?
Какви комуникационни портове имаш на инвертора?
Предполагам само RS232 но пък може да има и такова USB
Прикачен файл:
ports.jpg
ports.jpg (48.26 KиБ) Видяна 1718 пъти
turbocharged - специалист
hidrazin написа:
Освен това трябва да се вземат мерки в никакъв случай да не връщаш енергия в мрежата.
OnGrid инвертор ще взема щом трябва, но това как става? Още по специален инвертор или нещо допълнително?

elpunto не ми се вижда изгодно ДФЕЦ да покрива пиковата мощност на къщата (10 kW). 5 kW които покрива твоята система никак не са малко. Сигурно и на нас ще ни стигнат, но след обучение на живущите :) Не ми се иска да си го причинявам.
hidrazin - майстор
On grid инвертора връща в мрежата - това му е и работата.
Трябва да се сложи мрежов анализатор който да управлява инвертора и да не допуска връщане в мрежата.
Иначе електромера ти отчита върнатата енергия като консумирана и я плащаш като такава.
Най-добрия вариант е да имаш договор за изкупуване.
Тогава електромера се "пренастройва" да прави разлика консумирана/върната.
Във варианта направен от elpunto панелите са ... излишни.
По-добре да си зарежда акумулаторите от мрежата.
Е, възможно е някога да излезе на сметка.
Но при сегашните цени на електроенергията ще е след 15-тина години и една смяна на акумулаторите.
Но пък КЕФ цена НЯМА !!! :-D
elpunto - помощник
Продължавам темата за ДФвЕЦ, по точно за инвестицията.Преди това ще кажа, че домашната централка
бе изграждана на етапи . . . понятно е защо . . . като на всеки етап системата работеше и произвеждаше ток.

Конкретно за цените :
1. Намерих 8 бр ФВ панела с обща мощност 2000 Wp за . . . 2000 лв.Или 1 лв. за 1 Wp
В тази цена влизат носещите алум. шини и прикрепващите планки

2. Крепежни скоби (покривът ми е с керемиди), болтове неръждавейка, кабели от всякакъв вид,
конектори, предпазители + табла и др. . . . . . общо 1000 лв

3. Инвертор 5 кВт , 48 V, PWM , който има вграден контролер за зареждане на акумулаторите,
пълна синусоида 220 V 50 Hz, вход за ел. мрежа, вход за токов агрегат и др. . . . . . 1 800 лв с ДДС

4. Акумулатори 4 бр. тягови, киселинни, 12 V 180 Ah, Монбат . . . . . 1 400 лв. с ДДС

5. Труд, мой + приятели . . . . . . 0,00 лв + наливна и бутилирана мин. вода + мезе :)

Общо цялата ДФвЕЦ ми струваше . . . . . . . . 6 000 лв.
Някъде успях да приспадна ДДС, някъде не.
Antonii - майстор
Някой питаше за изплащане на вложенията.
Вложенията в такова съоръжение обикновенно се изплащат като свърши ресурса на тяговете акумулатори.
Тогава се влиза в изплащане на новите такива и това при положение, че централата покрива ел. енергия по цени на дневна тарифа.
vrangelov - специалист
Аз не мога да си представя едно такова нещо да се изплати някога, но ми е интересно с колко ел. енергията произведена от него е по-скъпа от ел. енергията предоставяна от енергоразпределителното дружество.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 12

Тема "Слънчеви централи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: