Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
xman7 - помощник
Обяснение: Имам апартамент с гараж и маза.
Гаража и мазата са с отделен 1Р електромер,а апартамента с 3Ре-р.
Дал съм гаража под наем и искам да си пусна в мазата отделена линия
от електромера на апартамента.Стигнахме и до въпроса - ако ползвам
0-та от 1Р е-р и си пусна само фаза от 3Р е-р ще отчита ли само на него(3P)?

Прикачен файл

схема001.JPG
схема001.JPG (18.53 KиБ) Видяна 3412 пъти
PCL82 - майстор
По-принцип отговорът е да- ще навърта само трифазният електромер.
Но практически е неправилно по няколко причини.
1. Риск от токов удар за някой който реши да работи по инсталацията и не знае какво си направил.
2. Ако избереш същата фаза ще претовариш нулата и рискуваш да те тресне тока.
3. Когато отиващият и връщащият се ток по една верига не минават по общо трасе (векторната им сума не е нула)се създава контур който е чудесен предавател за радиосмущения.

Така че си изтегли нов кабел за мазето или сложи контролен електромер и си смяташ разликата между основния и контролния.
dancherry - напреднал
мисля, че няма и двата да навъртат
Trifun - специалист
Ще върти само електромера, от който идва фазата - т.е. трифазният. Нулата няма значение от къде идва.
PCL82 - майстор
За тока нулата няма значение от къде идва, но за безопасността на хората има. Точно от такива изпълнения на взета от другаде нула са станали не един не два нещастни случаи и то на хора с квалификация.
Trifun - специалист
@PCL82, би ли споделил какво имаш предвид ?
Опасно е, ако нулата прекъсне, но тя може да прекъсне и ако вървят с фазата по един кабел ...
rulom - модератор
PCL82 написа:
За тока нулата няма значение от къде идва, но за безопасността на хората има. Точно от такива изпълнения на взета от другаде нула са станали не един не два нещастни случаи и то на хора с квалификация.
Тук съм на 100% съгласен.Като млад и неопитен не отдавах голямо значение на нулата и заземлението.Сега съм на мнение че нулата и заземлението са много важни-може да се направи компромис със фазовия кабел, но с нулевия не трябва да има никакви компромиси.Живота е по-важен от всичко!!!
Сега по въпроса за инсталацията мазе-гараж:Не е нужно нулевия проводник да се прекъсва и да минава през електромер.На електромера е достатъчно да се подаде нула за да може да отчита.Основното трасе не трябва да минава през електромера.От основната нула се взима отделна нула за всяко помещение.На електромера може да се подаде само нула, без да има изход от нулата.
Милен - майстор
rulom написа:
...
Тук съм на 100% съгласен.Като млад и неопитен не отдавах голямо значение на нулата и заземлението.Сега съм на мнение че нулата и заземлението са много важни-може да се направи компромис със фазовия кабел, но с нулевия не трябва да има никакви компромиси.Живота е по-важен от всичко!!!....
Много добре казано.
Съгласно нормативните изисквания нулата и защитния проводник трябва да бъдат в една обвивка с фазовия проводник.
Това да се вземе фаза от едно място , а нула от друго си е направо поставяне на мина, която не се знае кога ще убие някой.
Тази система ми прилича на фаза от контакта и нула от чешмата :lol: и си мислят че няма да върти. Ще върти и ще тресе.
xman7 - помощник
Благодаря на всички за коментарите.
За безопасноста и спокойствието на тези ,които може даработят след мен пуснах отделна линия и предпазител.

Тема "Въпрос за специалисти???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: