Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
rosenmvr - специалист
Здравейте темата ми се стръва подходяща за да попитам нещо.
Купихме един климатик и го разглобихме , прептавихме го на термо помпа и за сега работи много добре искам да знам мога ли по някакъв начин да изилирам двата мотора на вентилаторите без да ми записва грешка, помпата е вода-вода и не ми трябват тези излишни 60 вата.
rosenmvr - специалист
Здравейте темата ми се струва подходяща за да попитам нещо.
Купихме един климатик и го разглобихме , преправихме го на термо помпа и за сега работи много добре искам да знам мога ли по някакъв начин да изолирам двата мотора (асинхрони са) на вентилаторите без да ми записва грешка, помпата е вода-вода и не ми трябват тези излишни 60 вата.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Модела на климатика е тайна явно.
Тея асинхронни мотори модели? С по колко кабела/букси са?
Вътрешният може да му махнеш турбината и да го цапнеш на най-ниската степен.
Ще харчи 5W примерно.
preslav - майстор
чет ное 29, 2018 8:46 pmabcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
Модела на климатика е тайна явно.
Тея асинхронни мотори модели? С по колко кабела/букси са?
Вътрешният може да му махнеш турбината и да го цапнеш на най-ниската степен.
Ще харчи 5W примерно.
Тайна си е, при това голяма - то и на външния можеш да махнеш перката и консумацията му да падне. Вероятно всичко това е вече направено, но ми е странна гонката за икономия на 60 Вата.
Емиии, 8,40лв. на месец са 60 W нонстоп. За ден ги изпушвам. Ама когато климатика харчи с 30W, повече отколкото ми се иска го гледам строго и неодобрително! :lol:
Вътрешния може да падне с 25W, ама външния не можеш да му кажеш колко да е!
Без перка ще е по-малко от 30W разбира се!
Абе към 4лв. на месец да речем без перките.
Не е невъзможно да се излъжат, ама не си струва.
Вътрешният е по-лесен, ама за 5W печалба -незнам.
Външният ще е по-труден обаче.
rosenmvr - специалист
Много ясно че не е тайна нямах го пред мен . Казаха ми че на външното тяло има надпис ATC ASOGV 24
консумацията на външния вентилатор без перка е 0,29А 230*0,29=66.7W 66.7W*24 часа = 1600 * 30 дни = 48kw/ч или около 10 лв . Не е много но ако може с проста схема да се избегне защо пък не. Лично аз си мислех за схема с таймер 555 и да се подават импулси но нямам представа дали би се получило. Мотора е с 5 кабела.
Последна промяна от rosenmvr на пет ное 30, 2018 7:43 pm, променено общо 1 път.
plamen6703 - майстор
За по-кратко "GREE" :wink: какво си мислел да направиш със "схема с таймер 555" :) ?
rosenmvr - специалист
чет ное 29, 2018 10:34 pmplamen6703 написа:
За по-кратко "GREE" :wink: какво си мислел да направиш със "схема с таймер 555" :) ?
Ми до колкото разбрах от темата моторите имат чатик за обороти. Ако направя правоъгален инпулс с Х инплси би могло да се излъже че има Х обороти, но още разбрах че би записал грешка ако те се разминават с повече от 30% от заложените . Има ли нещо вярно в расъжденията ми.
plamen6703 - майстор
чет ное 29, 2018 11:19 pmrosenmvr написа:
Ми до колкото разбрах от темата моторите имат чатик за обороти. Ако направя правоъгален инпулс с Х инплси би могло да се излъже че има Х обороти, но още разбрах че би записал грешка ако те се разминават с повече от 30% от заложените . Има ли нещо вярно в расъжденията ми.
Има много правописни грешки в мнението ти, другото е нещо друго! :partyman:
чет ное 29, 2018 11:19 pmrosenmvr написа:
Има вярно. Така е. Лошото е че, според условията се върти различно.
Но има голяма вероятност да се излъже при положение, че условията ти са еднакви. Предполагам че датчика за външна температура е заменен с резистор.
Най-добре ще е, честотата на импулсите да се управлява от напрежението което управлява мотора.

Тема "Схема на свързване на вентилатор на климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: