Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Dzver - специалист
на теб окислявал ли ти се е в АП ?
не виждам нищо сложно 16кв кабел да се напъха в апартаментно табло..

на вън съм трърдо против директна връзка алумин - мед, но в АП няма да има проблеми..
lov - майстор
Кат те е толкова страх. Взимаш якия поялник и си кадмираш краищата.. Ма си е разправия при условие че има гилзи и биметални накрайници бол по магазините.
zz_stefanov - майстор
Dzver написа:
на теб окислявал ли ти се е в АП ?
не виждам нищо сложно 16кв кабел да се напъха в апартаментно табло..

на вън съм трърдо против директна връзка алумин - мед, но в АП няма да има проблеми..
То сега ми е така, но не го харесвам. За окисляването, все още нямам проблем. Надявам се и да нямам, защото кабела влиза до средата на къщата. По повечето от селските къщи не е така, входната точка често е навън под някоя козирка.
hidrazin - майстор
zz_stefanov написа:
Търся обаче да е някаква кутия с винтови клеми, щото няма кой да ми го кербова там.
Готово. Не са в кутия но са за монтаж на DIN шина а кутия мисля и сам може са си измислиш...
Прикачен файл:
Халумин и бакър.jpg
:partyman:
P.S. Има ги в schrack.bg и май в нашия квартален магазин...
zz_stefanov - майстор
hidrazin написа:
zz_stefanov написа:
Търся обаче да е някаква кутия с винтови клеми, щото няма кой да ми го кербова там.
Готово. Не са в кутия но са за монтаж на DIN шина а кутия мисля и сам може са си измислиш...

....
P.S. Има ги в schrack.bg и май в нашия квартален магазин...
10х :)
hidrazin - майстор
zz_stefanov написа:
10х :)
Абе то хубаво ама ако става дума за трифазен кабел е по-изгодно да си купиш кербовъчни клещи.
Механични до 50 квадрата са 50-тина лева а хидравлични до 70 квадрата са 80 лева.
И това ако не ползваш някакви отстъпки...
zz_stefanov - майстор
Да, и аз сега гледам, че няма за 16 мм2 :)
hidrazin - майстор
zz_stefanov написа:
Да, и аз сега гледам, че няма за 16 мм2
Те са за от 2,5 до 50 квадрата мед и от 6 до 50 квадрата халумин...
AL-CU TERMINAL, GREY, 50mm²
gadabun - помощник
Здравейте и за много години! Здраве и радост на всички!
Налага се да поразбудя темата, защото казусът ми е сходен. Горе-долу накратко историята е следната:
От стълб с електромер на Енерго про подземно към къщата ми върви САВТ 4х16мм2. Трасето е около 50м. Вътре в къщата САВТ е вързан към биметални маншони,от които излизат медни жила и влизат в таблото. Момчето, което ми направи тази инсталация замина в чужбина, а на мен ми се налага да сменя малко мястото на таблото.
Въпросът ми е:
Ако елиминиран тези маншони, защото трябва да резна проводника, може ли в единия край на АП да влиза САВТ, а в другия да излиза СВТ мед? И как стои въпросът с нулевата шина-може ли да са закачени и меден проводник и алуминиев едновременно? Попадал съм на еднибизолирани конектори за гребен, но не знам дали биха ми свършили работа. :? Главният ми предпазител в къщата е шнайдер C50A.
Нямам такива прес клещи и за това с тези маншони ми е малко тегаво.
Благодаря предварително за отзовалите се!
hidrazin - майстор
Ти не прочете ли темата? Там всичко е написано.
Ето и още от каталога на Шнайдер. Там ясно е написано - медни кабели се свързват директно.
Алуминиеви - с аксесоари.
Прикачен файл:
Schneider.jpg
Schneider.jpg (70.51 KиБ) Видяна 1794 пъти

А тва че някой си е натикал директно халуминиев проводник и е нямал проблеми (за сега) не означава че е правилно.

Тема "Свързане на алум. кабел към автоматични предпазители." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: