• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tarsiaglo - специалист
Здравейте - интересува ме какво сечение следва да има кабела за да може безпроблемно да работи проточен бойлер от типа на немските Stiebel Eltron, които са около 9-10 киловата мощност. В момента в банята имам кабел 4 кв. /двужилен - инсталацията не е трифазна/ и се чудя дали ще издържи. Предполагам предпазителя трябва да е 40-50 А. Моля дайте съвет дали ще издържи инсталацията или трябва да пускам нов кабел. Благодаря Ви!
10 и нагоре квадрата кабел, но мисля че предпазителя ще е малък, някъде към 60 А.
Master_Kenobi - V.I.P.
10000W / 220V = 45,45А Значи предпазител 50-63 А, но не поголям от главния предпазител на таблото ти.
45А / 9А на мм2 = 5 мм2 Значи 6 квадрата мостов ти стигат.

Точно такова изпълнение за български (от Монтана) проточен бойлер 10 kW съм правил преди повече от 10 години и работи без проблем до сега.
Захранвнето взех още преди апартаментното табло с предпазители и поставих отделен предпазител 50А (долу в централното табло, предпазителят на апартамента е 63А). Поради това, че бойлера е трифазен, а захранването двуфазно, той не може да работи с максималната проектна мощност - 10 kW, а някъде с 80% от нея, така че резерви има.

Ако използваш съществуващата инсталация от 4 мм2 ще си "на ръба". Едва ли ще пламнеш, ама не рискувай!
Успех! :)

П.П. И все пак, колко киловата точно е бойлера? Трябва да пише на него или в бумагите към него. Да не се окаже, че е 6 или 8 киловата. Провери.
tarsiaglo - специалист
Master_Kenobi написа:
10000W / 220V = 45,45А Значи предпазител 50-63 А, но не поголям от главния предпазител на таблото ти.
45А / 9А на мм2 = 5 мм2 Значи 6 квадрата мостов ти стигат.

Точно такова изпълнение за български (от Монтана) проточен бойлер 10 kW съм правил преди повече от 10 години и работи без проблем до сега.
Захранвнето взех още преди апартаментното табло с предпазители и поставих отделен предпазител 50А (долу в централното табло, предпазителят на апартамента е 63А). Поради това, че бойлера е трифазен, а захранването двуфазно, той не може да работи с максималната проектна мощност - 10 kW, а някъде с 80% от нея, така че резерви има.

Ако използваш съществуващата инсталация от 4 мм2 ще си "на ръба". Едва ли ще пламнеш, ама не рискувай!
Успех! :)

П.П. И все пак, колко киловата точно е бойлера? Трябва да пише на него или в бумагите към него. Да не се окаже, че е 6 или 8 киловата. Провери.

Здравей - мерси за отговора, благодаря и на останалите.
Гледах едни английски, които са 9,6 кв. мощност и немски, които са 9 кв. мощност. Горе долу след като четох доста ми се изясни, че 4 кв. кабел не са достатъчни, но ме притеснява и друго. От ел. таблото до банята има доста голямо разстояние - има няма 8-10 м. Четох, че и това би било проблем?
Благодаря за отговорите и помощта!
zz_stefanov - майстор
Ако бойлера е за трифазно, то е направено защото стандарните инсталации не могат да му поемат мощноста (ако се включи на монофазно). Добре изглежда с 10-те мм2, но до таблото може да имаш 6 мм2, което обезсмисля досегашните сметки.
Master_Kenobi - V.I.P.
zz_stefanov написа:
но до таблото може да имаш 6 мм2, което обезсмисля досегашните сметки.
Точно! Съгласен на 100%. :)

Едва ли някой е дърпал в жилищна сграда кабел по дебел от 6 квадрата. (Но съм сигурен и че не е по-малко от 6 квадрата, освен, ако жилището не е на 50 и повече години...
А това, че 8-10 метра са голямо разстояние... Не знам. :? Струва ми се някаква пароноя. До колкото знам, големи са поне трицифрените метражи. На гореспоменатия от мен бойлер, дъжината на линията е около 15 м. И както вече казах - никакви грижи за доста години. Специално съм го следил как се нагрява, когато бойлера работи. Никакво нагряване! Макар и да е мостови кабел прекаран на стената отгоре, а не в нея.
-------------------

Като споменах за параноя... Нека не звучи заядливо или пресилено... :-D
Това не е първата тема в която се разисква тоя въпрос. Няма такова правило: "Киловат - на квадрат". Или ако има е измислено от някой кабелен производител. :-D

Нека поразсъждаваме логично и с формули.
В едно нормално жилище главният предпазител е макс. 63А, нали?
Както знаем, мощносттта е равна на напрежението по тока: P=U . I
При мрежа 220V се получава:
Мощност Р=220 . 63 = 13860 Вата. Тоест, максималната мощност, която може да "глътне" едно нормално жилище е 14-15 киловата максимум (защото и напрежението може да скочи до 240 волта).
Да сте видели някъде захранване на апартамент с 14-15 квадрата кабел?! :? Май, не, а? :cool: Едва ли проектанта ще ти тури таралеж в гащите, като е заложил захранване с кабел 6 квадрата.

Практическото правило за изчисление на сечението на захранващия кабел е 2 киловата на квадрат, при това с около 10% резерв. (Не съм го измислил или извел аз.) Или с други думи - поне 9А на един квадрат от сечението на кабела.
Ако си поиграете с калкулатора ще видите че нещата съвпадат: 14000 вата на жилище максимум, се захранва от 6 квадрата кабел с отчет на резерва от 10%, плюс другите преоразмерявания и коефициента на едновременност.

Не виждам защо е необходимо буквално да изливаме жици в жилищата си...
Мое мнение! :)
Последна промяна от Master_Kenobi на пон ное 17, 2008 11:28 am, променено общо 5 пъти.
Johny - майстор
Гледай сега какво става...... Дано да греша!
sasooooooooo - "специалист"
Master_Kenobi написа:
Едва ли някой е дърпал в жилищна сграда кабел по дебел от 6 квадрата...
Ако искаш вярвай, но от години пускаме 3х10мм2 ПВА-1, а малко преди това и 2х10мм2 ПВА-1, дори и на гарсониери! Говоря за ново строитество.
В. Петров - специалист
Master_Kenobi написа:
Нека поразсъждаваме логично и с формули.
В едно нормално жилище главният предпазител е макс. 63А, нали?
Както знаем, мощносттта е равна на напрежението по тока: P=U . I
При мрежа 220V се получава:
Мощност Р=220 . 63 = 13860 Вата. Тоест, максималната мощност, която може да "глътне" едно нормално жилище е 14-15 киловата максимум (защото и напрежението може да скочи до 240 волта).
В логиката ти нещо се губи. А то е: Защо при кабел 6mm^2 е поставен винтов предпазител 63A?
Обяснeнието е следното: Инсталацията е разчетена с кабел 6mm^2 и е предвидено да се защитава от предпазител 35A. Максималният допустим продължителен ток на двужилен кабел положен във въздух по таблици е 50A. Предпазителите имат толеранси в характеристиките и предпазител с номинален ток 35A е допустимо да не задейства при продължителен ток до 70A. Вижда се че и в този случай е възможно претоварване, но считаме че имаме правилно оразмеряване. Възможно е претоварване 1,96 пъти.
В течение на експлоатацията на инсталациите практичните домашни майстори са установили, че в цоклите могат да се поставят предпазители 63A и като поставят такива много по-рядко се налага да се подменят. Толерансът на тока на задействие на този предпазител е 126A. т.е. възможно е претоварване на кабела 6,35 пъти (над шест пъти) над предписанията от таблиците. За предпазител 63A правилният кабел е наистина поне 16mm^2.
Мога и аз да дам опитни резултати. Докато правих ремонт си смених инсталацията, включително входящия кабел. Старият кабел беше СВТ 6mm^2 и беше захранвал акумулираща печка 4200W, бойлер 2000W, автоматична пералня, както и други неща едновременно в продължение на около 20 години. Защитата е била винаги стопяем предпазител 35A, но се сещате че често се налагаше подмяна. За толкова години експлоатационен период изолацията на кабела се беше втвърдила и при огъване се пукаше. Същият тип кабели стояли също толкова дълго при същите условия но ненатоварвани изглеждаха като нови.
Според мен такива правила като "киловат на квадрат" може да създаде само някой, който е проспал часовете по физика.
:lol:
  • 1
  • 2

Тема "Какъв кабел за проточен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: