Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
georgiarg - специалист
"Всеки даде различно мнение ! Я сега кажете в един хотел или ресторант как ще са ?Има си стандарт .То всеки може да си ги монтира както си иска,че може и на тавана да си ги шляпне"

Както става обикновенно с контактите за климатиците.
XpacTa - специалист
Всеки сам си решава. Ако някой иска да защитава стандарта да изтъкне някаква причина защо е приет. Може пък вече да е остарял стандарт.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
XpacTa написа:
Всеки сам си решава. Ако някой иска да защитава стандарта да изтъкне някаква причина защо е приет. Може пък вече да е остарял стандарт.
Ясно е защо е приет, защо има нужда от стандарт!
Нещата "оттогава" много са променени.
Аз не виждам човекът да пита за стандарт. Пита "на каква височина се слагат", което е практика, а тя бива лична. :wink:
Милен - майстор
Стандарт та стандарт :roll: я го кажете туй БДС да го прочетем и да видим за к'во става въпрос :wink:
Между другото вече по стандарт, стандартите са препоръчителни, а не са задължителни :shock:
Човек си слага ключовете и контактите в къщи както му е удобно и никой нищо не може да му каже. Ако е някаква обществена зграда или нещо подобно трябва да има проект в който е указано къде се монтират. В този случай проектанта е взел впедвид изискванията на стандартите и ги е съгласувал с тези на инвеститора.
Между другото в един шивашки цех видях трифазни контакти монтирани на скарите за осветлението, почти до тавана в които бяха включили шевните машини. :lol:
mitcd - специалист
Защо се дразните от някакъв стандарт.Разбира се ,че всеки може да си монтира което и както си иска стига да не пречи на другите.Те тия стандарти не са паднали от някъде.Нали са измислени за да бъде удобно,лесно и безопасно,Не е ли по добре да се знае кое и как се монтира и сам човек да си прецени ,че да не се вайка после?
XpacTa - специалист
Аз нямам нищо против стандартите, ама искам да знам защо са приети. Защо са сметнали че така е удобно. Или безопасно. Защото само тогава ще мога информирано да преценя дали мога да не ги спазвам.
Fori - специалист
Сетих се за една стара история как са възникнали стандартите.

Имало едно време един град, който бил разположен от двете страни на една река, като във всяка половина от града си имало пожарна система от тръби за вода и пожарна служба. Един ден възникнал пожар в едната половина от града и за зла участ изгоряла първо пожарната служба. Пожарът започнал да се разраства ... Веднага пожарната от другата страна на реката тръгнала да гаси ... обаче когато се опитали да се свържат с тръбите от мрежата за водоподаване с изненада установили че резбите и размера на крана за вода са различни от техните на пожарната кола, можете да си представите каво е станало. Така възникнало стандартизирането за да може да има преносимост и да се знае,че две или няколко неща (оборудване) могат да работят заедно. Иначе никъде стандартите не са задължителни , а само препоръчителни , пък който може да си намери пазар за нестандартна продукция, може да произвежда и продава ...

Задължителни са обаче законите и наредбите! - затова ги спазвайте.
sez_djebel - специалист
Fori написа:
Сетих се за една стара история как са възникнали стандартите.

Имало едно време един град, който бил разположен от двете страни на една река, като във всяка половина от града си имало пожарна система от тръби за вода и пожарна служба. Един ден възникнал пожар в едната половина от града и за зла участ изгоряла първо пожарната служба. Пожарът започнал да се разраства ... Веднага пожарната от другата страна на реката тръгнала да гаси ... обаче когато се опитали да се свържат с тръбите от мрежата за водоподаване с изненада установили че резбите и размера на крана за вода са различни от техните на пожарната кола, можете да си представите каво е станало. Така възникнало стандартизирането за да може да има преносимост и да се знае,че две или няколко неща (оборудване) могат да работят заедно. Иначе никъде стандартите не са задължителни , а само препоръчителни , пък който може да си намери пазар за нестандартна продукция, може да произвежда и продава ...

Задължителни са обаче законите и наредбите! - затова ги спазвайте.
Браво Fori !
А ти ХрасТа спазвайки пожарната безопасност и правилата за електрическите инсталации може и на тавана да си монтираш кантакт или ключ - стига да ти е удобно ползването им !? :wink:
В Наредба №3 мисля че ги пише,или поне в старото ПУЕУ ги имаше.Аз ги монтирам на височината на гърдите си,или по точно на височината на т.н. слънчев сплит.Така от практиката знам че е най удобно.
Trifun - специалист
maverick_bg написа:
Аз ги монтирам на височината на гърдите си,или по точно на височината на т.н. слънчев сплит.
В тази връзка - добре че Слави Трифонов не е електротехник ... :lol: :lol: :lol:

Между другото, ето какво пише в Наредба № 3 :
Чл. 1768. (1) Ключовете за осветление се разполагат на стената откъм дръжката на вратата на височина до 1 m.

(2) В помещенията за пребиваване на деца в детски заведения ключовете се разполагат на височина 1,50 m от пода.

(3) Контактните излази се разполагат на височина от 0,3 до 1,5 m от готовия под. Височината на контакти, вградени във или монтирани непосредствено до открити инсталационни канали, не се нормира.

(4) В жилищни помещения се предвиждат контакти, както следва:

1. в стаи - най-малко един контакт на всеки 4 m2 подова площ;

2. в кухни - най-малко един контакт на всеки 2 m2 подова площ;

3. в коридори на жилища - по един контакт на всеки 6 m2 подова площ.
Колегата след мен е дал линк към самата наредба.
Последна промяна от Trifun на вт юли 15, 2008 7:13 pm, променено общо 1 път.

Тема "електрически ключове и контакти" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: