Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
Trifun написа:
Милене, ако магистралните кабели за контактите са 4 кв.мм. (както би трябвало да бъде), трудно ще събереш всички връзки + самият контакт в конзолна кутия. Аз бих заложил на разклонителна кутия, от там до контакта - 2.5 кв.мм. , с резерва от 8-10 см. в конзолната кутия.
То българина е жив дявол :) и на всичко намира цаката, само и само да осъществи идеите си.
По моето предложение - изрязва се дъното на конзолната кутия, прави се по дълбока дупка и спокойно се сабират кабелите ( може да се сложат и две кутии една върху друга). От магистралния 4кв с късо парче 2.5 до контакта. Като махнеш контакта, под него ти са връзките и при нужда можеш да ги поправиш. Не казвам че е най доброто решение, просто ми се струва практично при подово изпълнение на инсталацията. А иначе твоето предложение си е стандартното и масово използвано.

Аз съм против диагоналните трасета, които предлагат в горния пост. Икономията в този случая е доста съмнителна и не оправдава главоболията които могат да настъпят при определени ситуации в бъдеще. Кабелите трябва да вървят в успоредни и перпендикулярни линии.

А ето и какво са забранили за мостовите проводници в Наредба № 3:
Чл. 1699. (1) Едножилни и мостови проводници с пластмасова изолация се използват при неподвижни електрически инсталации в монолитни и сглобяеми сгради, когато изолацията им е осигурена срещу механични повреди.
(2) Забранява се полагането на мостови проводници:
1. директно в земята;
2. директно върху измазани или облицовани стени в сгради с производствено и непроизводствено предназначение, ако не са взети мерки закрепването да се извършва, без да се поврежда целостта на изолацията им;
3. върху стоманени конструкции;
4. открито в пожароопасни помещения от всички класове;
5. във взривоопасни помещения от всички класове;
6. за захранване на аварийно и евакуационно осветление.
и тук казват какво може с мостови проводници
Чл. 1717. (1) Електрическите инсталации с мостови и едножилни проводници с полимерна изолация, осигурена срещу механични повреди, се изпълняват:
1. директно в мазилката на стени и тавани - когато покритието от мазилка върху проводниците е с дебелина най-малко 10 mm;
2. върху мазилката на стени и тавани - когато закрепването на проводниците се извършва, без да се уврежда изолацията и няма опасност от механични повреди в процеса на експлоатацията им;
3. в подовата настилка - когато изолацията на проводниците е защитена срещу механични повреди, удари, пробиви от пирони и други остри предмети.
(2) В мазилката и под нея проводниците се полагат в прави хоризонтални и вертикални направления.
(3) Мостовите проводници се полагат по плоската страна без прегъвания, усуквания и хлабини.
(4) Мостовите и едножилните проводници се полагат директно под мазилката в пояси:
1. по стени - на 200 mm от готов под или таван;
2. покрай светлите отвори на врати прозорци - в зона до 200 mm;
3. в подовите настилки - на разстояние до 150 mm от стенните панели.
(5) Широчината на поясите се определя от броя на успоредно положените линии.
(6) По тавани проводниците може да се полагат по най-късите разстояния. Допуска се прехвърляне на проводници през етажните разделителни строителни елементи при условие, че се изтеглят в изолирани тръби.
(7) Не се допуска полагане директно в мазилка или в земя на кабелоподобни проводници.
PCL82 - майстор
Ако има много контакти кабелите е удобно да вървят близо до пода, а не под тавана както е класиката.Има специални по-дълбоки конзоли, така че връзките да се съберат зад контакта.
По-въпроса за 4мм2 това е побългарена система и направена за стопяеми предпазители, така че дори да се сложи 25А да не изгорят кабелите.При автоматични предпазители това е ненужно-по-добре да има повече кръгове по 16А.
За Германия знам че е забранено да се слагат повече от 16А предпазители на контакти-то си има причина. Контактите издържат 16А и ако няма какво да изключи при превишаването им се стапя контакта, може и пожар да стане.Наскоро рових и по руски сайтове, да видя и там как е, оказа се че и там има подобни правила, много близки до немските.
Trifun - специалист
PCL82 написа:
...За Германия знам че е забранено да се слагат повече от 16А предпазители на контакти-то си има причина. Контактите издържат 16А и ако няма какво да изключи при превишаването им се стапя контакта, може и пожар да стане.
Е па тия германци на всеки контакт ли слагат предпазител, да ги еВа ? :razz:
Щото ако сложим примерно 5 контакта на един предпазител, и във всеки от тях включим консуматор от 4 ампера - общата ще е 20. Ако предпазителя е 16 - кво прайме ? :roll:
PCL82 - майстор
Ами стигаме до коефициента на едновременност, който с доста добра точност ще предскаже че, тези 20А няма да са включени повече от половин-един час и 16А предпазител нама да изключи.Въобще не е необходимо инсталацията да се оразмерява на пълна мощност за уреди, които работят за кратко като микровълнови, кафеварки и т.н.
Ако ще има електрическо отопление , то до всяка стая трябва отделен кръг и 16А са пре достатъчни.
Palawnik - специалист
Колеги,
В коя година живеем и не е ли крайно време да забравим за тази простотия: „Магистрала 4 мм2 и отклонения 2,5 мм2.”
Преди много години когато масово се ползваха предпазители и се изчисли сечението на кабела излизаше 4мм2. С цел икономия магистралата се правеше 4 мм2, а отклоненията с 2,5 мм2.
Сега обаче имаме автоматични прекъсвачи и то не като тези преди 25 г. И след автоматичен прекъсвач да се прави това е меко казано технически неиздържано.
root666 - специалист
Зрдавейте отново,
Реших да си правя инсталацята по класическия начин (полагане по стените). Но от дискусията до тук още не мога да взема решение какъв кабел да използвам. До тук стана ясно, че няма да е мостов. Инжинера е писал да ползвам 3ПВ навсякъде положени в гофрирани тръби. Мисълта ми беше има ли възможност да използвам друг тип кабел, така че да не полагам гофрета по стените, например СВТ. СВТ-то търпи ли полагане дирекно под мазилката, дали е по устойчив на утечки от мостовия? Или в крайна сметка най добрия вариант си остава 3ПВ и гофрета. Мислех си, че мога да избегна гофретата за по лесно полагане, пък и по ефтино. Като се абстрахираме от предимството за подмяна на кабели след време, Вие какво ще ме посъветвате?
Оново 10х на всички.
Милен - майстор
При положение че имаш утвърден проект защо се занимаваш да побългаряваш работата. Както сам казваш инженера е писал 3 ПВ в гофрирана тръба, тогава какво се занимаваш да мислиш за СВТ и мостови проводници.

СВТ и неговите разновидности е най усточивия кабел (без някои специални кабели) за инсталации ниско напрежение. Той е за напрежение 0.6/1кV, докато мостовия (ПВВ-МБ1) е за напрежение 220/380V, a ПВ-А1 (H07V-U) е за напрежение 450/750V. Прави си изводите сам.

Да ли ще бъде с СВТ или с гофрирани тръби и ПВ трудностите в монтажа са същите - и двата вида са кръгли и ще копаеш канали. Само с мостов можеш да минеш под мазилката.

Според мен най-евтино ще бъде както е по проекта с ПВ в тръби. Като се има в предвид че в една тръба можеш да прекараш повече от една линия. Ето ти цените на Филкаб за 2.5кв. без ДДС, при трите варианта:

СВТ 3х2.5 - 2.27лв/м.
мостов ПВВ-МБ1 3х2.5 - 2.17лв/м.

ПВ-А1 (H07V-U) 1х 2.5 - 0.642лв/м.
гофрирана тръба Ф23 - 0.40лв/м. , Ф29 - 0.70лв/м.
root666 - специалист
Много благодаря Милене, както и на всички вав форума :)
Palawnik - специалист
root666 написа:
Инжинера е писал да ползвам 3ПВ навсякъде положени в гофрирани тръби.
Като се абстрахирам от всичко в главата ми се въртят следните въпроси:
1.А кой ще ти въведе в експлоатация после обекта?
2.И дали този инжИнер ще се съгласи да подпише?
3.И не е ли редно и него да попиташ?
mrdds - специалист
Здравейте,ще използвам темата за едно въпросче.

Пуснах 2 нови кабела към кухнята-мостови 3х4кв като смятам на тях да сложа ДТЗ.Тъй като канала,който изкопах е с ширината само на единия кабел има ли опасност ,че съм ги положил един върху друг двата кабела от таблото до кухнята.Пирони в никакъв случай не съм ковал между жилата,само ги фикснах с гипс на няколко места.

Тема "ДТЗ и мостов кабел ??" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: