Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
heron - напреднал
А ако са два отделни, не съществува ли същата опасност – пламъкът да се разпространи по изолацията им?
rulom - модератор
А, ако са два отделни в две отделни тръби, дали няма да е пак пожароопасно..... :? :-D :lol:
Дали са в гофрирана тръба или пластмасов канал е все тая, кабела няма да гори понеже му е ограничен достъпа на кислород.
По принцип избягвам полагането на кабели на дървени повърхности, но когато е наложително съветвам хората да си намажат дървените повърхности с онзи лак против пожар(не се сещам сега как беше името).
В случая на Savov как бих постъпил за 100% подсигуряване:
1.Лакиране на дървото с въпросния лак;
2.Изграждане на инсталация която да е захваната за ГК в гофрирана тръба;
3.Оразмеряване,изчисляване или смятане на нужните мощности и на по тях полагане на кабел с нужното сечение тип ПВО 1x.....;
4.Изчисляване на крайната мощност на всеки токов кръг и поставяне на съответен автоматичен предпазител;
5.Монтаж на открито ел.табло за предпазителите;
И последно, но не на последно място:Застраховане на постройката,имота,бараката или квото и да е ....

П.П.Само още един уточняващ въпрос.
Ако за дървената постройка потреблението е 10-12 KW, за къщата колко е ?
Милен - майстор
bdz43r написа:
Пожароопасен е до толкова, че ако се запали, пламъкът може да пълзи по мостчето вътре в тръбата.
Мостовият кабел е само и единствено за полагане директно под мазилката.
Точно това бях мярнал някъде но нямам сигурен спомен дали беше в някоя книга или интернет :? Ами щом има такова съмнение е по добре да не се рискува, а и по горе показах с цените на доставчик на кабели на едро, че няма да има икономия.

Според мен СВТ в метални гофрирани тръби. Става сигурно и мишки не могат да прегризат кабела зад дървенията.
Savov - специалист
Приготвил съм СВТ кабел. Консуматори: ел нагревател в помощ на парното - 6 кВ; два бойлера х 3 кВ - 6 кВ. До тук - 12 кВ. СВТ-то в гофре или не?
Милен - майстор
Колко квадрата е СВТ то което си приготвил?

На тия 12кВт тока е 12*1000/220=54.5А.
СВТ-то за захранването ти трябва да е 3х10кв.мм. В бараката си слагаш едно малко табълце с отделни предпазители за двата бойлера по 20А и отклонение към тях 3х2.5кв, а за 6кВт-товото парно 32А предпазител и 4кв.мм. кабел.
rulom - модератор
Предназначението на СВТ кабела е основно за открит монтаж.Кабелите са оплетени спираловидно за да може при евентуално изгаряне на изолацията (пожар) оголените проводници да дадат на късо и да изключи предпазителя.В случая имаш 12 KW товар,идеалния (и несъществуващ) кабел за твоето захранване е 8 мм2.Поради липса на такъв се взима следващия по големина- 10 мм2.(не знам само кой ще си троши пръстите в таблото :wink:) Ако има възможност е хубаво кабела да се прекара на две отделни жила до таблото (жилата в гофре).При положение че вече е закупен СВТ ,пак в гофре,а гофрето захванато за ГК, или ако се наложи минаване през дървения по долната част на греди,летви и др.Ако не се жалят пари металното гофре, посочено по-горе е идеалния вариант.
Последна промяна от rulom на пет мар 27, 2009 2:37 am, променено общо 2 пъти.
Savov - специалист
Приготвил съм СВТ 3х6 за парното, 3х4 за бойлерите + за по един усилен контакт в стаите и кухненския бокс, 3х2,5 мостови за останалите контакти, 3х1,5 мостови за осветлението. Освен за последните два вида кабел да взема метално гофре?
Още не съм взел кабел за захранване на цялата постройка. Май най-евтино ще бъде с рекордоман 10 кв. Имам едно ел табло с 5 автоматични предпазителя, мисля да го фиксирам в/у парче водоустойчив шперплат 20 мм - грешно ли е?
Master_Kenobi - V.I.P.
Savov написа:
мисля да го фиксирам в/у парче водоустойчив шперплат 20 мм - грешно ли е?
Да, грешно е. Намери гетинакс, може и по-тънък от 20 мм. 8-10 мм. стигат.
Милен - майстор
Рекордомана 1х10кв. струва 2.193лв (без ДДС) и още една дължина за нулата - става 4.386лв. :?

Обаче специален алуминиев кабел за въздушно окачване AL/R 2x16кв. струва 2.62лв. :shock: Така, че по-изгодното решение е кабел AL/R 2х16. Допустимия ток на този кабел е 83А, така , че си бетон.
В зависимост от това през къде ще прекараш кабела си вземи съответните присъединителни и носещи клеми за него. Кабела е с добра изолация от омрежен полиетилен устойчив на UV лъчи и може да се прекарва по фасади и др.

С този кабел пускаш до таблото фаза и нула. В таблото разделяш нулата на работна нула и защитен проводик. Така при добро желание може да си сложиш и ДТЗ. А ако не щеш на отделните консуматори си сложи поне една ДТЗ с по-голям ток на утечка (например 100мА или 300мА) за защита от пожар на бараката. Въпросната защита например 63А я използваш за главен автомат в таблото който, изключва всичко.
Savov - специалист
Благодаря, Милене. Изчерпателно обяснено. Последен идиотски въпрос: Входящите към къщата кабели са AL/R 2x16кв. С клеми преминават към меден проводник. Новия AL/R кабел как да го захвана към тях? Става ли просто да замотая единия AL/R към другия такъв, или трябва някаква клема, която да отклони един меден проводник към къщата и да настави AL/R към новата постройка?

Тема "Кабели за ел инсталация зад гипсокартон?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: