Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gorgidanchev - специалист
Фаза и нула и ДТЗ работи . Изпробвал съм го.
При мен сработва при токови удари.Става въпрос за компютърни кабинети.Изпробвано сто процента.
nivanov - специалист
Малко по нагоре имаше един линк към пдф на шнайдер ... преписвам от там:
Редица устройства - компютри, принтери, копирни машини, аудио и
TV техника, битови електроуреди при нормалната си работа внасят
постоянни токове на утечка в електрическата инсталация.
При захранване на голяма група такива консуматори през една
дефектнотокова защита сумарния утечен ток може да предизвика
лъжливо сработване.
При стандартните дефектнотокови защити ток на утечка над 50% от
прага на сработване може да предизвика задействане на защитата.
(например при In=30mA Iизкл = 15 до 30 mA).
Решението
Разделяне на консуматорите на отделни токови кръгове, защитени с
отделни дефектнотокови защити или използване на тип “si”
дефектнотокови защити на Schneider Electric, при които за праг на
сработване 30mA изключването става при ток на утечка 28 –30 mA.
Ами 4 кабинета с по 11 компа.ВТОРА ГОДИНА БЕЗ ПРОБЛЕМИ.Ина всеки кабинет дефекнотокова.ИСПРОБВАНО 100 ПРОЦЕНТА.
DStefanov - специалист
Интересна тема от която смятам, че разбрах доста неща. В интерес на истината това, което разбрах е че за апартамент (стар 1983г например) не може да се сложи дефектнотокова защита (поне няма да е по правилата :lol: ). В такъв апартамент - панелка всеки кръг контакти (силови или обикновенни) са с две жила фаза и нула. Доколкото съм следил темата дефектнотоковата защита работи правилно по 3 жила - фаза, нула, земя. Излиза, че в повечето апартаменти в София без да се пусне трети проводник НЕ може да се сложи такава защита!!! Така ли е???
nivanov - специалист
Правилно си разбрал ;)
pavelari - майстор
И тук пак нещо не е разбрано.....
1. Моного важно правило е ДТЗ да се монтира след автоматичния предпазител, освен ако не е ДТЗ+АП на едно - защо? ами ДТЗ без АП е разединител - т.е. тя трябва да се пази от заваряване - как ? - чрез АП -не, че ще се случи винаги, но логиката е такава.. А виждали ли сте модул VIGI, като цитирате шнайдер..... кое е първо?
2. ДТЗ сработва при ток, който протича между захранващ проводник /L или N/ и проводимост преди ДТЗ - т.е. земя, нула преди ДТЗ, фаза преди ДТЗ, друга планета и т.н.... Да не се обяснява сработването на ДТЗ със звездни центрове или лоши заземители, защото тя трябва да сработи при протичане на ток към "проводимости", които е редно да са били мнооооооого добре изолирани, като оплетки на кабели, екрани на уреди и т.н. Т.Е. и при двупроводни инсталации тя няма да сработи освен АКО НЕ СМЕ СГРЕШИЛИ или имаме пробив към . . . към някъде си .... но, това някъде си може да не е потенциално обвързано с нашата инсталация и да не изключи ДТЗ бушона.... А ако причината да не сработи е заземителя - еееееее гати и заземителя - говоря за заземител обединен с нулата преди ДТЗ..... Защото заземител, който не е обединен с нулата преди ДТЗ може да се окаже и въздух.

В държави като гърция и испания, където има много суха почва - няма заземители и има двупроводна инсталация също се слага дтз. Тя често не сработва - при протичане на ток между фаза и нула /били сме съвсем небрежни например/.

ОБОБЩЕНИЕ: СЧИТАЙТЕ, че ДТЗ е една по-чувствителна защита от утечки. Защита, която спасява хората от токов удар все още не съществува........ ДТЗ е само мярка и при правилно приложение може да Ви спести главоболия с така или иначе недооформени институции вземащи отношение при такива ситуации
DStefanov - специалист
И понеже виждам, че знаеш много :cool: що не вземеш да кажеш как ще стане за двупроводна мрежа (фаза и нула)? Това не го показват в брошурата на Шнайдер Електрик! Явно и те не знаят как става :-D
Сериозно...... ако знаеш дай да видим схема!
sasooooooooo - "специалист"
Теглиш въздушно от контакт до контакт още един проводник :lol:
DStefanov - специалист
И аз така го бях замислил :-D :-D :-D Тъкмо няма да слагам гирлянди за Нова Година :lol: :lol: :lol:

Тема "въпрос за дефектотокова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: