• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Харалампи - специалист
И аз имам същия вентилатор ама нещо не се справих с връзването. В крайна сметка работи при включена лампа. Сложих тънички кабели 0,5 защото са в/у плочките.
georgiarg - специалист
мах. 1 квадрат повече не ти е необходимо.
galin.com - специалист
solo5 написа:
Някой може ли да ми каже как да направя схемата да сработва както е дадено в инструкцията,
но когато искам да мога с втори ключ да изключа вентилатора и той да не се включва с ключа на лампата
След като включа втория ключ - да се включва с ключа на лампата както е по схема

:roll:
Прекъсваш с новия ключ цветния кабел.
Аз лично бих го направил направо на отделен ключ към фазата в дясната част на схемата. Така и така са два ключа ще си включвам когато и каквото поискам, без да се интересувам в какво състояние е другия уред.

ПП: Само за справка дали разбирам правилно вариант б). Включваш лампата - вентилатора се включва и се изключва 5 минути след като е изключена лампата и при условие че влажността е под 70 %. Това значи 2 неща. Първо че винаги работи при включена лампа. И второ - винаги работи по схема а), а фазата през ключа я позва за импулс. :? :?
sasooooooooo - "специалист"
stanetzz написа:
3-те кабела (поне при моя) са за:
нула
фаза , която се прекъсва от ключ- този на лампата примерно, или пък отделен, само за вентилатора;
фаза -да, пак фаза, но непрекъсваема, свързана постоянно към вентилатора.Чрез нея се подава напрежение и след като се изключи вентилатора, докато релето му за време не го изключи след зададеното време.
Разгледай си схемата хубаво, може да я преснимаш и да я пуснеш тук, за да може и професионалистите да си кажат думата.
Иначе за кабел може да сложиш трижилен х 0,75мм2 примерно, но непременно си означи по някакъв начин изводите, да не изпищи някой след време...
абсолютно прав си
solo5 - майстор
купих 3 жилен - 3х1,5
мисля да направя канал от тръбата за вентилатора до ключа на лампата
и да го подмажа
искам да сложа двоен ключ
единия за лампата и с него да се включва вентилатора
а втория - да изключва вентилатора дори при включена лампа
в същото време трябва да има непрекъсваема фаза,
за да може да сработва датчика за влажност

... но не се сещам как да го направя
някой може ли да даде съвет :roll:
Trifun - специалист
По-добре направи както ти предлага @galin.com - сложи един двоен ключ (нарича се още "сериен" ключ) - вентилатора така и така ще си се включва сам, когато влажността е над 70%, а когато е под 70% - ти ще решаваш кога да го пуснеш - независимо от лампата.
Серийният ключ се монтира в стандартна конзолна кутия - на мястото на сегашният ключ, с който си светваш лампата в банята. А ако в кутията, зад ключа, има и "нула" - просто ще е сууупер - пускаш новият, трижилен кабел от вентилатора до ключа, правиш връзките и готово.
Ето ти и схемичка :
Изображение
Последна промяна от Trifun на пон окт 06, 2008 6:58 am, променено общо 1 път.
Justy - майстор
Харалампи написа:
И аз имам същия вентилатор ама нещо не се справих с връзването. В крайна сметка работи при включена лампа. Сложих тънички кабели 0,5 защото са в/у плочките.
Правилно си сложил 0.5 кв. - повече не му трябва. Размени местата на бял и черен. Явно има схема за закъснение, която е свързана с включването на лампата.
solo5 - майстор
Trifun написа:
А ако в кутията, зад ключа, има и "нула" - просто ще е сууупер - пускаш новият, трижилен кабел от вентилатора до ключа, правиш връзките и готово.
над ключа има разклонителна кутия :roll:
мерси за схемичката :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Какъв кабел за вентилатор за баня?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: