Master_Kenobi написа: Ами и "на свежо" твърдението ми е същото. Не виждам как при по-ниско напрежение електромерът ще върти повече. Дори обратно, би следвало да върти по-бавно.БЛагодариа на Колегата за разсъжденията - мн ми харесват .....
Роторът (дискът) на ел.мера се завърта от ел.магнитно поле създадено от токова и напреженова намотка. Колкото по-голям ток тече, толкова по-бързо се върти. При намалено напрежение би следвало полето да отслабне и роторът да се върти по-бавно. Така че в чисто електричарски смисъл електромерът НЕ върти повече (в смисъл на по-бързо) при ниско напрежение.
Бих се Израдвал повече на некое КРАЙНО мнение от СПЕЦ ..
Master_Kenobi написа: Но има един друг момент.С горното съм абсолютно съгласен ...
Пример: При 220 V напрежение, едно канче с вода завира на един котлон за 20 мин. При напрежение 200 V (около 10% по-ниско), за колко време ще заври водата в същото канче на същия котлон?
Според мен едва ли ще заври за около 10% повече време. По-дълго ще да е... Това е чисто интуитивен извод и не ми се задълбава да обясня защо мисля така... Помислете само - по-бавно загрява и има повече време отдадената във водата топлина да се разсее.
Сигурен съм, че във втория случай водата няма да заври за 22 мин. (+10% време), а за по-дълго.
В скоби да кажа само: Представете си някакъв граничен случай - напрежението е толкова ниско, че котлона не може да загрее повече от 80 градуса. Котлона работи, а водата не кипва. Ел.енертия се отчита, а ефект от нея няма. Затварям скобата.
В този слисъл вече - ДА, ел.мерът върти повече (време) за да се свърши същата работа.
Така че, наблюденията на потребителите, че при по-ниско захранване плащат повече са напълно реални и обясними.
-------------------------------------------------------------------------
Master_Kenobi написа:[ Я сметни според твоите сметки, колко е съпротивлението на консуматора в първия и във втория случай. В пръвия излиза - 16,14 ома, а във втория - 10,80 ома.Е тук ме ИНТЕРЕСУВА -- във ВТОРИА случай -- 2000 вата ли ще е навъртено на ел мера -- по чисто ТЕХНИЧЕСКИ ФОРМУЛИ ????
Възможно ли е според теб котлона да си мени съпротивлението в зависимост от напрежението?
Не разбира се! Съпротивлението е константа и в зависимост от подаденото напрежение през него тече и съответния ток. Така че, във втория случай, при 180 V, през консуматора ще тече 11,15 А и респективно мощността му ще е 2007 вата. Да, изчислен е за 3000 вата, ама при захранване 220 V. При захранване 180 V, естествено че няма да достигне проектната си мощност.
Това е коректната сметка.
.