Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mitko_rupite - специалист
Master_Kenobi написа:
Ами и "на свежо" твърдението ми е същото. Не виждам как при по-ниско напрежение електромерът ще върти повече. Дори обратно, би следвало да върти по-бавно.
Роторът (дискът) на ел.мера се завърта от ел.магнитно поле създадено от токова и напреженова намотка. Колкото по-голям ток тече, толкова по-бързо се върти. При намалено напрежение би следвало полето да отслабне и роторът да се върти по-бавно. Така че в чисто електричарски смисъл електромерът НЕ върти повече (в смисъл на по-бързо) при ниско напрежение.
БЛагодариа на Колегата за разсъжденията - мн ми харесват .....
Бих се Израдвал повече на некое КРАЙНО мнение от СПЕЦ ..
Master_Kenobi написа:
Но има един друг момент.
Пример: При 220 V напрежение, едно канче с вода завира на един котлон за 20 мин. При напрежение 200 V (около 10% по-ниско), за колко време ще заври водата в същото канче на същия котлон?
Според мен едва ли ще заври за около 10% повече време. По-дълго ще да е... Това е чисто интуитивен извод и не ми се задълбава да обясня защо мисля така... Помислете само - по-бавно загрява и има повече време отдадената във водата топлина да се разсее.
Сигурен съм, че във втория случай водата няма да заври за 22 мин. (+10% време), а за по-дълго.
В скоби да кажа само: Представете си някакъв граничен случай - напрежението е толкова ниско, че котлона не може да загрее повече от 80 градуса. Котлона работи, а водата не кипва. Ел.енертия се отчита, а ефект от нея няма. Затварям скобата.

В този слисъл вече - ДА, ел.мерът върти повече (време) за да се свърши същата работа.
Така че, наблюденията на потребителите, че при по-ниско захранване плащат повече са напълно реални и обясними.
С горното съм абсолютно съгласен ...
-------------------------------------------------------------------------
Master_Kenobi написа:
[ Я сметни според твоите сметки, колко е съпротивлението на консуматора в първия и във втория случай. В пръвия излиза - 16,14 ома, а във втория - 10,80 ома.
Възможно ли е според теб котлона да си мени съпротивлението в зависимост от напрежението? :)
Не разбира се! Съпротивлението е константа и в зависимост от подаденото напрежение през него тече и съответния ток. Така че, във втория случай, при 180 V, през консуматора ще тече 11,15 А и респективно мощността му ще е 2007 вата. Да, изчислен е за 3000 вата, ама при захранване 220 V. При захранване 180 V, естествено че няма да достигне проектната си мощност.
Това е коректната сметка. :)
Е тук ме ИНТЕРЕСУВА -- във ВТОРИА случай -- 2000 вата ли ще е навъртено на ел мера -- по чисто ТЕХНИЧЕСКИ ФОРМУЛИ ????

.
Transporterr - специалист
аз мога да ти дам по прост метод ,щом не вярваш на сметките
включи един котлон за 15 минути и засечи показанията преди и след ..

:cool: :wink:
Master_Kenobi - V.I.P.
mitko_rupite написа:

Е тук ме ИНТЕРЕСУВА -- във ВТОРИА случай -- 2000 вата ли ще е навъртено на ел мера -- по чисто ТЕХНИЧЕСКИ ФОРМУЛИ ????
.
Да, 2000 вата ще е.
Грешката от това, че електромера не работи при номинално напрежение ще е пренережимо малка и в рамките на допустимата в зависимост от класа на електромера.
Какъв още спец чакаш? :?
mitko_rupite - специалист
Master_Kenobi написа:
[Да, 2000 вата ще е.
Грешката от това, че електромера не работи при номинално напрежение ще е пренережимо малка и в рамките на допустимата в зависимост от класа на електромера.
Какъв още спец чакаш? :?
:prayer: =D>
Justy - майстор
Мите, дай по едно мелнишко бре, ни сгоре джигерот от тези електромери :lol:
lz1wvm - специалист
Въпроса беше формулиран -колко ще навърти за 1 час работа на котлона.
Поздрави
rulom - модератор
Като ви гледам , май не ви е много еня дали ел.мера ще повърти 10-20 мин. повече.....щом имате пари да си плащате нета....и да пишете разни изчисления....значи не са ви проблем още 50 стотинки (примерно) :-D ....Та мисълта ми е кво ви боли как върти....щом не може да се бръкне в него :?
Transporterr - специалист
lz1wvm написа:
Въпроса беше формулиран -колко ще навърти за 1 час работа на котлона.
Поздрави
ми нема да минеш бе сметки като за начало разбери каква част са 15 минути от единия час.. :roll: ,е ако искаш сипи си едно мелнишко и седи грей котлона 1 час :roll:
lz1wvm - специалист
МИ да не спамим повече в темата за 1 час котлона ще навърти по-малко киловати при по ниско напрежение но няма да отдаде топлината която би отдал при 220 волта напрежение тъй като в индукционния електромер се създават два магнитни потока единия е от напреженовата намотка а другия от токовата и отчетената енергия зависи от синуса на ъгъла който сключват в координатната система(отвори теоретична електротехника) докато консумацията зависи от косинуса

ако искаш сипи си едно мелнишко и седи грей котлона 1 час

а доколкото мелнишкото-имаме си наше производство
Поздрави
Master_Kenobi - V.I.P.
Точно така. Нали и аз това казах, само дето не исках да усложнявам обяснението с реактивната съставна. Пък и за котлон тя не играе.
А иначе беше прав, че въпросът беше за един час, но после примерът се смени и въпреки това тряваше да напиша отчет в квт/ч, но колегата ме разбра, май... че ел.мера му ще отчита като за 2000 ватов уред.

Тема "Електромер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: