• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
mitko_rupite написа:
Двама съседи ползват една обща водна помпа с която теглят вода от кладенец ..
Помпата е МОНОФАЗНА - българска / Вида 1 ли е или нещо от сорта -- НЕ потопяема /

Дворовете са големи кладенеца е далече от КЪЩИТЕ ..

От помпата до едната къща има ДВУЖИЛЕН КАБЕЛ - завършващ с щепсел и го бутат в КОНТАКТ / явно че попмата НЕ е ЗАНУЕНА /

Същото е и със другата къща -- пак от ПОмпата до нея -- двужилен със щепсел и се бута у контакт ....

-----------------------------------

Преди време са се питали ... ейй комши включил ли си помпата / че да не я включвам аз / ....
но после почват да включват -- без да се ПИТАТ и почват яките ПУКАТЕВИЦИ

Явно в некой моменти се срещат ФАЗА от единия СЪСЕД с НУЛА от другия пък и не само това --- а явно са срещали и ДВЕ РАЗЛИЧНИ ФАЗИ - щото ДВЕТЕ КЪЩИ НЕ саЗАХРАНЕНИ от ЕДНА ФАЗА

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Мисля да им помогна по следния начин ..../ щото да се слагат нови ТРИЖИЛНИ кабели -- никой не иска пък и не е удобно /

------------------------

Монтирам им две Пе Ве та / твърда връзка / , занулявам мотора , + 1 заземителен кол близо до мотора /там е удобно /...
Значи единия кат включи по кабела от мотора до другото ПВ ще отива НАПРЕЖЕНИЕ ... и ще монтирам една ГЛИМ лампа ... та да види че КОМШИЯТА е ВКЛЮЧИЛ ..

Но комшиите са ЗАПЛЕСИ и пак може да НАТИСНАТ ПВ то -- тогава ще се срещнат двете ФАЗИ и ще ГЪРМИ ...

Дали да не сложа преди ПВ тата некакви Контактори / нормално затворни ... и кат дойде напрежение от комшията -- да РАЗКЪСВАТ веригата към ПВ то /
---------------------------

Дали Мисля Правилно а ????

с тия контактори ще се оскъпи доста ....

Дайте некаква идея ..
Благодаря Предварително

-

:irre2: Е това е направо уникален пост :klatsch:

Само се чудя как досега тия
ЗАПЛЕСИ
не са хванали единия щепсел за штифтовете, когато другия е включен.
2v6 - майстор
mitko_rupite написа:
...

Дали да не сложа преди ПВ тата некакви Контактори / нормално затворни ... и кат дойде напрежение от комшията -- да РАЗКЪСВАТ веригата към ПВ то /
---------------------------

Дали Мисля Правилно а ????

с тия контактори ще се оскъпи доста ....
С два контактора е най-правилно. Нови контактори са по 10 лв - за 20 лв ли е проблема?
lyki - специалист
Хахаха е тва с тия комший е за гинес.
Сложи два контактора и ги вържи както се връзва реверсна схема,оперативното на единия контактор да минава през нормално затворен контакт на другия.
Така че докато единия комшия е включил дорде не изключи другия не може да включи.

Ама ми е интересно както се спомена как си подеят водата,не че и това не може да стане с ел магнитни клапани ,но едвали е така щом не могат да си направят схемата за включване. :lol:
mitko_rupite - специалист
Trifun написа:
ама не разбрах към кой от двамата комшии потича водата :wink: Предполагам, има един маркуч - той не се ли наглася предварително някъде, и тогава да се включи помпата ?
Иначе това, което ми идва на ум е два контактора (за всеки комшия по един), монтирани в близост до помпата и всеки да се задейства с проверка че другият не е задействан. контактора трябва да бъдат монтирани във влагозащитена кутия.
Ако искаш, довечера мога и схемичка да драсна ... :)
И аз незнам към кой потича водата ... може да си имат по 50 метра тръби след помпата със прирателни кранове / и да си затварат крановете след поливка /
Явно искат като излезат от къщата да включат помпата и да поемат в друга посока към двора където да поливат ..
Контактори до помпата може да се монтират но как ще се УПРАВЛЯВАТ от ДВЕ различни фази ????
rulom написа:
Ако няма да се карат съседите че тока върти само на единия на електромера, вариантите са много.
ИСКАТ всеки да си плаща негвото !!!

emil_v r написа:
Къв контактор ?
просто при помпата един ръчен ключ който превкл. от помпата към единият или др. човек .
Ключът ще прави невъзможно късо м/у фазите .
(демек ще ги дефазира :) )
Хората не искат да отиват ЧААААК до помпата !!!
Johny написа:
Просто използвай два контактора/по един за всеки/ с подходящ ампераж за помпата, като нормално затворените контакти от единия са включехи в оперативната верига на другия съсед и обратно. Така няма да се карат за тока. Гледах цените на ПВ-та са доста по-високи, пък и бутоните в случая са ти излишни, а си ги плащаш. Просто вземи два контактора и една кутия за тях. Ако искаш може и картинка да кача.
Нещо подобно ми се върти в главата --- но ако може СХЕМА ще е добре ..

lz1wvm написа:
Не можах да разбера къде е щепсела на помпата.По близко до градините които поливат или до къщите на съседите.Защото вариантите явно тръгват от там.
Поздрави
Щепселите от помпата -- са далече от самата помпа - до къщите са !!!

Милен написа:
Само се чудя как досега не са хванали единия щепсел за штифтовете, когато другия е включен.
Те май са ги хващали и са го усетили ТОКО еднаЧ дваЧ :lol:
lyki написа:
Сложи два контактора и ги вържи както се връзва реверсна схема,оперативното на единия контактор да минава през нормално затворен контакт на другия.
Така че докато единия комшия е включил дорде не изключи другия не може да включи.

ЖУКИ е точно това ми требЕ :?

-
Trifun - специалист
Ако някой комшия включи ключа, а не потече вода към него - "повредата не е във вашият телевизор" - просто другият комшия ползва помпата в момента :wink: Ключа може да се остави включен, и в момента, в който другият реши, че си е напоил достатъчно доматите и тиквите и "спре" помпата, тя автоматично се превключва към другият комшия :) Само първият трябва да затвори и крана на водата - иначе доматите и тиквите ще се удавят :razz: :lol:
Всеки плаща собствения си ток, помпата - на нея хич не и пука от коя фаза се захранва, вероятността да се срещнат двете различни фази е изключена ...
Какво повече може да иска човек ? :wink: :-D

Прикачен файл

Komshijska pompa.jpg
Komshijska pompa.jpg (45.2 KиБ) Видяна 5654 пъти
mitko_rupite - специалист
Благодаря за Схемата ма ще ми требват още жокери ..
НЕмога да разбера кво се ОЗНАЧАВА с БУКВИТЕ "А" и "В" във кръгчетата ???
И При включени и двете фази -- как точно действат КОНТАКТОРИТЕ ?? / :?
rulom - модератор
А и В- контролни лампи, а при включени две фази, ако са еднакви, печели комшията с по-голям цолаж на тръбите :-D , ако са различни .....дано да имат ДТЗ :-D
Trifun - специалист
rulom написа:
А и В- контролни лампи
Стюардесата обикаля в коридора на самолета и предлага :
- Чай ? Кафе ? Чай ? Кафе ?
Един се обажда :
- Кафе.
- Не познахтеееее - чай ! :razz: :evil:
:lol: :lol: :lol:

Та ... и тука не познахтееее - не са контролни лампи :razz:
С кръгчетата съм означил двата контактора, а А и В са просто техните имена. Буквите А и В до контактите пък следва да покаже че този контакт е на този контактор.
Ключовете могат да са включени едновременно, но само един контактор ще е задействан - този, чийто ключ е включен първи.
Задействаният контактор прекъсва оперативната верига на другия, той не може да се задейства и по този начин се изключва възможността да се срещнат двете фази.
rulom - модератор
Ааааа, нямаше легенда, с две думи :wink:
Johny - майстор
Колега Трифуне, начертай подробна схема на човека, като покажеш и силовите контакти на двата контактора.
За какво са ти тези ключове. Не им усложнявай живота на хората. Там са щепсели/обикновенни/ и могат да ги обръщат както им хрумне.
И прощавай, но такива условни обозначения за първи път виждам /нито в електрониката, нито в автоматиката ги няма/.
И накрая да кажеш, когато сработи контактора/А или В/, от къде ще дойде фазата на мотора/явно от комшията, но защо от там/?

Sorry, аз пък взех, че я начертах.

Прикачен файл

Помпа.jpg
Помпа.jpg (16.33 KиБ) Видяна 4686 пъти
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Включване на Водна Помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: