• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
извиняваи колега,ама питащият е мерил само с пробна лампа,ако има ударен кабел-знаеш какво може да се случи,затова му казах да мери и с фазомер за да е сигурен
илко илиев - специалист
той трябва да обясни как точно мери и с какво и къде?може и кабел да има одарен като са пробивали,защото пише че има фаза навсякъде където има метал по конструкцията, а може и някоя кутия да има проблем. затова като се прави това преди да се сложи гипсокартона се прави прозвъняване
rulom - модератор
Длъжен съм да предупредя :
---- а) четете внимателно първия пост! Взел е ФАЗА от инсталацията и има нула на всички профили!
---- б)картона е поставен и вероятно шпакловани фуги........всяко споменаване на ДТЗ ще ме принуди да заключа темата!
---- в)всяко отклонение от темата ще бъде изтривано!
Съвети само по същество!
Желателно е и занапред да бъде така !
Благодаря....и автора на темата също благодари :!:
Justy - майстор
miroslav_kn написа:
Моля всички които могат да помагат да се включат.Пуснах жиците за ел.инсталацията и затворих с гипсокартон . При пускане на захранването обаче се яви проблем. Взех една пробна лампа да пробвам всички контакти и осветлението и какво да видя, при вързана фаза на проводниците и докосване на цд профилите крушката свети. Същото е и при докосване на винтовете на гипскартона. А най ме озадачава факта че при вързана фаза като докосна арматурата дето някаде се вижда от плочата и колоните крушката също свети. Това означава че всички железа в къщата ми дават маса. Някой би ли ми казал кво става и дали това е опасно за в бъдеще или да пускам нови жици?
Това трябва само да те радва. Всичко е наред - ще черпиш - други ги бие ток от нулата. И използвай "нула" и "земя" за силнотокови инсталации :wink:
jimmy_bar - специалист
Както казаха колегите,щом не е фаза,няма от какво да се притесняваш.Причините според мен могат да бъдат 2 : ударил си кабел или нулата си е вързана към заземяването,а то към арматурата.Както и да е няма за какво да се притесняваш. :)
Justy - майстор
Не е ударил кабел, а арматура. И е яко заземен :lol:
Милен - майстор
Немаш проблем, стъпил си здраво на "масата". :)

Може да направиш и следния опит - откачаш нулата в кутията или таблото от където ти тръгват новите кабели и мериш съпротивлението между нулевия проводник и железата с мултицет (най - добре е с мегер). Съпротивлението трябва да е много голямо (мегаомове) ако ти даде затворена верига значи ти си ударил кабела някъде или има нарушена изолация и опира на конструкцията.
miroslav_kn - специалист
хиляди благодарности.Всичко ми се изясни.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с тока!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: