Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
Избрани редове от една уникална тема на автора http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... sc&start=0
mitko_rupite написа:
*** Разбира се ,че не съм на ТИ с тока ***
-----------
mitko_rupite написа:
Уффф аз ли Слагам ПРИМКИ ЗА ВРЪЗВАНЕЕЕ немога да разбера ....

От един чисто ПРАКТИЧЕСКИ въпрос ......... стигнахме до положението че искам да ВРЪЗВАМ или ПОДХЛЪЗВАМ Някого ***
----------
mitko_rupite написа:
Май грешката пак ще е при мене ...

Коментара е излишен.

Здравей Palawnik честито завръщане във форума :prost:
mitko_rupite - специалист
lyki написа:
Ти всъшност с какво измери тази фаза?
Помисли дали по индукция не ти излизало преди разместването някакво индуктивно напрежение на нулата.
Скакъв проводник е тази инсталация?
В момента вече се замислям че верно може ИНДУКТИВНО да се е прехвърляла тая Фаза Преди разместването ...

Но на Практика кой ще тръгне да мери Дали фазата е индуктивна кагато при човека е станало късо и с Фазоуказатела -- ми Свети на Пластинките ...

След като ОПРАВИХ ЗАНУЛЯВАНЕТО Го проверих с ПРобна ГЛИМ Лампа и си Работеше както требва ..
Сега със същата тая ПРОБНА глим лампа -- дава ОБРАТНО !!!

Утре ще го пробвам и със Пр лампа с нажежаема жичка ...

Инсталацията е ДВупроводна с Мостов кабел ..
Милен написа:
Фазомера нишо не мери - той се нарича фазоуказател.
Това е най ненадеждното "измерване".. .
Разбира се !
Милен написа:
По добре викнете някой на който му са ясни нещата.
Да ето викам го --- ПОМОЩ помагайте .....
Palawnik написа:
Имаш "хлабава" нула. Провери дали като се изключиш компютъра неща не си идват на мястото.
НИКОГА не разчитай на цветове. .
Ще проверявам утре за хлабави нули ....
Да ще изключвам и РС то -- благодаря ...
Не съм разчитал на цветовете -- /когаго отрезах контакта -- само тогава се ориентирах по цветовете че когато е бил монтиран е бил ЗАФАЗЕН /

---------------------------------------
Милен написа:
Избрани редове от една уникална тема на автора http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... sc&start=0:
Милене мн се радвам че си чел нещо УНИКАЛНО .../ аз не мисля като тебе де но тва е друг въпрос /
Милен написа:
mitko_rupite написа:
*** Разбира се ,че не съм на ТИ с тока ***
Коментара е излишен. :
Бе колкото да се занули контакт нетребва да съм на ВИЕ...
mitko_rupite написа:
Май грешката пак ще е при мене ...
Ако някога преди съм поел вината върху мене -- за да не се наслагва Напрежение -- ПОВЕЧЕ НЕМА ДА го ПРАВА !!!!
УСПЕХ !!!!

.
Милен - майстор
mitko_rupite написа:

Но на Практика кой ще тръгне да мери Дали фазата е индуктивна кагато при човека е станало късо и с Фазоуказатела -- ми Свети на Пластинките ...

След като ОПРАВИХ ЗАНУЛЯВАНЕТО Го проверих с ПРобна ГЛИМ Лампа и си Работеше както требва ..
Сега със същата тая ПРОБНА глим лампа -- дава ОБРАТНО !!!
И каква е разликата между фазомера и пробната глим лампа :lol: И пробен светодиод ако използваш резултата ще е също толкова съмнителен.
mitko_rupite написа:
Утре ще го пробвам и със Пр лампа с нажежаема жичка ...

Това е по-сериозен консуматор, но пробата е надеждна ако и лампата е здрава, а може и да прекъсне ненадейно и невидимо :lol:

Петък 13-ти не е ден за опасни съвети и начинания. :wink:
Милен написа:
И каква е разликата между фазомера и пробната глим лампа :lol: И пробен светодиод ако използваш резултата ще е също толкова съмнителен.
Да така е съгласен съм ---Точно затва и съм Упоменал че Побната лампа е ГЛИМ !!!
Милен написа:
Това е по-сериозен консуматор, но пробата е надеждна ако и лампата е здрава, а може и да прекъсне ненадейно и невидимо :lol:
Петък 13-ти не е ден за опасни съвети и начинания. :wink:
Нема да прексне оти утре е Събота и е 14 ти :)

Иначе аз ич не вервам в 13 или 15ти
Фокуси има само ТУКА

.
Такааа до къде стигнах днес.

Първо Имах на Идея да отвора Таблото на ЧЕЗ... и да ПРОВЕРЯ МЕХАНИЧНО дали НУЛАТА е ЗДРАВО вързана ...
След което да видя Шината на земната плоча /която е закопана до Стълба / дали е добра връзката към НУЛЕВАТА ШИНА в Таблото на ЧЕЗ - със видим и механичен оглед ...

След като се оказа че моя приятел няма ключ за таблото / а не ми се питаше при комшиите / ... забравих даже да огедам и шината на земната плоча .... :sad: /но утре ще я видя /

Но Видях че към ПОД таблото в къщата на моя другар -- тока се "носи " с три двойки усукан черен проводник -- по въздухааа ...

И трите Нули отиват в Под таблото на Нулевата Шина --- което ми даде уверение че НЕМОЖЕ и трите НУЛИ да са ХЛАБАВИ ...

Носят се и още 2 фази за други 2 етажа - братя ,сестри и тн ...

Моя Човек ползва само 1 фаза минаваща през 4 бушона ...

Има 4 стаи - и 4 бушонааа...
Осветлението във всека стая е на един бушон с контактите !!!

Развих главния бушон , изключих всички консуматори и лампите изключих предварително .....замерих с ОМ метъра дали има връзка .. между фазовия проводник и нулевата шина --- ВРЪЗКА НЯМАШЕ !!!!!

Като шракнех копче на некоя лампа .... връзката се затваряше през лампатаааааа...

Огледах цветовете на Проводниците -- всички СИНИ беха на нулевата шина .... което нищо не значи щото може в разклонителните кутии да а объркани но просто го взех в предвид -- информативно ...

Качих се на Етажа .... изкарах Контактите и видех че всички ЧЕРНИ проводници съм ги ЗАМОСТИЛ към нулевите крачета на контактите ...

Пускам тока -- всички занулителни пластинки СВЕТАТ ЯКО и с ПРобна ГЛИМ лампа и с ПРобна Лампа с нажеж Жичка ...

Разкачих ги наново ОБЪРНАХ ги и Ги ЗАНУЛИХ !!!
Пак Проверкас ДВЕТЕ ЛАМПИ -- ОК всичко е НАРЕД !!!
---------------------------------------
Завивам 4та бушона и почвам да Включвам подред в стаите Консуматорите / 2 климатика , 1 "духалка ", 2 РС та , Принтер .., Радиатор Делонги и Осветление ....../

Включвам ЕДНО по ЕДНО и след Всеки УРЕД ходя и мера ЗАНУЛЯВАНЕТО на Контактите ......

В едната стая има два двойни ключа за Осветлението / два полилея ..., две лампи на едната стена и две лампи на другата стена /

Като се включи единия полилей ..... Тогава на НУЛЕВИТЕ ПЛАСТИНКИ на Контактите ПОЧВА ДА СВЕТИ .. пробната ГЛИМ лампа :!:

След като включвах всички други консуматори -- немаше ПРОБЛЕМ !!!!

Понеже ИЗКЛЮЧИТЕЛНО мн БЪРЗАХ ----- Залепих с Тиксо тва Копче / да не го барат / и с тва за днес приключих .....
-----------------------------------

Въпроса още стои на дневен ред - къде е ФОКУСА :?

Дали не са прекъснали НУЛА през ключа ..... или Кабела на полилея се е оголил и "ПРЕХВЪРЛЯ " към арматура в таванската плоча ??

Пък и нали удуш НУЛАТА ми е ЯКА .... защо не става КЪСО а има само СВЕТЕНЕ ....кви са тия ИНДУКЦИИ и тн ...
Ся нема откъде да взема НУЛА -- за да видя дали ще свети лампата с нажеж жичка ....требва да опъвам 20 метра кабел от нулевата шина -само за проба :?
Пък ич не видех в Дупката на контакта Кдето Беше Фазата -- кво става .... свети ли или НЕ ...

Дайте Ъкълче нещо .............

УТРЕ на спокойствие ....ще ровя ..

.
lyki - специалист
Мисля си че товара на този само ключ не е достатъчен да исчисти индуктивния ток създаден от преплетените кабели както ти спомена.
Не случайно те попитах с какъв кабел е захранена инсталацията.

Разбира се че това е само догатка ,нека и колегите да кажат.
Милен - майстор
Много дълъг роман стана тука :lol:
mitko_rupite написа:
Пускам тока -- всички занулителни пластинки СВЕТАТ ЯКО и с ПРобна ГЛИМ лампа и с ПРобна Лампа с нажеж Жичка ...

Разкачих ги наново ОБЪРНАХ ги и Ги ЗАНУЛИХ !!!
Пак Проверкас ДВЕТЕ ЛАМПИ -- ОК всичко е НАРЕД !!!

Оказах се прав. Що не викнете на помощ още една глава да помисли на място :? Така задочно по нета може да стане някой сакатлък.
Милен написа:
Оказах се прав. Що не викнете на помощ още една глава да помисли на място :?
Знаеш ли защо не викам никой --- Защото техници от сеото които работят в ПОД СТАНЦИЯТА в Петрич ... най редовно правят ел инсталации в нови къщи по село , и последния случай на една земеделска аптека -- в която ПРЕЗ КЛЮЧОВЕТЕ ЗА ОСВЕТЛЕНИЕТО беха ПРЕКЪСНАЛИ НУЛАТА !!!!
А като ги питам ЗАЩО ... ми отговарят "че нема значение "

Да Не ти Говоря че за ДТЗ и трипроводни инсталации, въобще и не са чували ...
Лани на един приятел с бойлер ТЕСИ го накараха / други майстори от село дет работят в ЧЕЗ - да купи 4 теморегулатора ..... и най накрая и НОВ БОЙЛЕР ....

От Фирмата Дет изваждаха електро мерите знам със сигурност за 3 къщи - с обърнати ФАЗИ и НУЛА .... / на едната дето КОНЯ само не им умря на хората /

Да не ти говоря че за ТАЗИ Задачасъм питал в 2 ЯКИ ФИРМИ в Петрич -- дет окабеляват Шивашки цехове с по 300 машини ..... и ПРомишлени предприятия като Булгар консерв и тн .... и Ме гледат като ТЕЛЕТА .................

Кой да питам и кой да викам .........
като снощи един ми сподели че ТЕхник от Петрич --- му "установил " Повреда .... при която Фазата на двужилен мостов проводник -- е пробила към арматура от къщата ...... и най спокойно Разместил ФАЗА с НУЛА и му казал че Всичко вече е ОК ....

Та съм уепал 2 часа да му ОБЯСНАВАМ че тоя проводник /леко наранен най верояно от Пирон или ВИНТ / по който техника му е пуснал НУЛА след време прекъсне на 100% -- нема да има шанс да го търси техника за рекламация ....

ОЩе примери ли да ти давам ....
Като например -- че преди години Енергоо имаха ПРОБИВ в подземен триазен кабел -- и на трите фази ми идваше напрежение 250,260,275 волта ........ Като включвах по 3,4 лампи ми гореха от раз ........ 1 хладилник и той май от тва замина ...
Нарочно съм викал Авариини групи като ги ЛЪЖА че ФАЗА ме бие по корпусите на УРДИТЕ ...
Само и само да дойде некой да измери тва високо напрежение ...
И Глас в Пустиня ..... От енергото ми казват -- "близко си до трафопоста " и точка !!!!
Та викнах хората които работат в ПОДВИЖНАТА лаборатория -- НА ЧАСТНО /не частно парти ,а ЧАСТНО ЛИЧНО ПЛАЩАНЕ /-- дойдоха явно беха компетентни -- и откриха пробива ... и тн и тн ....

..
айде лека пък ще видя утре докъде ще стигна ...

....
Сега се сетих за една практическа задачка от преди 10 год та НЕКА МИЛЕНЕ те ПОПИТАМ ако искаш така за домашно ...

Приятел ме вика че Бойлера не му работиии ...
Отивам оглеждам -- меря и тн... Всичко е ОК ...
включвам -- чакам 2,3 часа контролната глим лампичка не гаснеее..
Пускам крана на топлата вода --- еее удуш е топличка но много, много лекоооо...
Бойлера е от Старите с 5 тактов ключ , и 1 нагревател само 2000вата / може би е бил сменян по рано - НЕЗНАМ /
Викам ЖОКЕР -- Ел Техник .....
- Смени нагреватела ми ЗАПОВЯДА !!!!
смених го пак абсолютно същото ........
Пак викам същия техник .....
- Тоя нагевател от ГУМ ли си го взел ??? Ооо от там са фалшиви -- купи от Метро ми заръча /примерно /
Куувам втори нагревател от друго място ... сменям го --
Като включа Бойлера - ВИЖДАМ диска на ЕЛ мера ЯСНО и КАТЕГОРИЧНО че се задвижва по бързо .... но Неможе да СГРЕЕ ВОДАТАААА ...

А ся ДЕК е КУСУРО ???? :) -

заб : ще помоля 48 часа никой да не решава -- " ДОМАШНОТО" на МИЛЕН

заб 2 : СЕРИОЗНО -Милене да не ми е обидиш че така те питам ...

Знам че си Много НИВА над мене но Винаги ще има някой на " първото " а други на "10тото " стапало ....
Така че Мойте най искренни УВАЖЕНИЯ !!!!

.
Последна промяна от mitko_rupite на нед мар 15, 2009 12:19 am, променено общо 1 път.
Милен - майстор
Виж какво, първо си оправи правописа че трудно ти се разбира и още по трудно ти се следи мисълта и второ и последно - на твоите въдици и несвързани писания в тази и други теми няма да отговарям. Търси си някой друг за канарче да го занимаваш с глупости.
Дали Ми се Следи Мислта аааа ????
Ми то още Снощи на твойто "домашно" отговори един Колега .. който помолих на ЛС - да си Изтрие мнението ....

ЯВНО Условието на задачата е поставено ЯСНО !!!! / ако ти не го разбираш -- помисли ,че и в теб може да куца нещо - все пак си един простосмъртен жив човек /
Колкото за правописа - има ПРАВОПИСНИ форуми ...

А чисто ПРАКТИЧЕСКИТЕ задачи -- немат Нищо общо с ВЪДИЦИТЕ и не ги наричай ГЛУПОСТИ !!!

.

Тема "проблем със зануляване на контакт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: