Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vesel - специалист
На бургазлии (Гамакабел) цените са неоправдано високи. За нета ти трябва обикновено UTP, за кабеларката RG6, 75 ома. В магазин на Конрад можеш спокойно да си напазаруваш. И един съвет: закарай входящите кабели до централно място в жилището и от там нататък пускай звездообразно към помещенията.
2v6 - майстор
ProE написа:
Здравейте,
Понеже тези дни искам да си полагам кабели за интернет и TV в стените на целия апартамент моля за препоръки на модели и видове кабели. Смятам да ги сложа заедно в гофре D16 или D20, но предполагам, че ако се наложи много трудно ще се подменят поради многото чупки, затова ми се ще да сложа нещо по-качествено.
При мен веднъш се получи следната "авария" - кабелната и мрежовия кабел ги сложих в едно гофре и резултата беше, че мрежата не работеше :?
Препоръчвам ти отделни гофрета и мрежовия кабел да е FTP (екраниран).
aifos - напреднал
Добре си решил да положиш кабелите .Моят съвет е да предвидиш повече от една точка в стите (поне за ТВ) .Най-добре зведообразна схема т.е. от едно главно табло за всяка точка,като в таблото се прави развръзката спрямо дължината на кабелите.Предвиди си и 220V в таблото за усилвател,защото ако са повечко точките кабелният оператор може да не ти подаде достатъчно сигнал.
За интернет най-добре рутер,но нищо непречи да се подсигуриш и с кабели.
Може и един кабел да изведеш до тераса ,която има изложение юг евентуално за Сат. антена,знаели човек како ще реши.
Аз поне така правя ,ако имаш някакви въпроси питай .
sasooooooooo - "специалист"
За TV използвай черното RG, около 2лв/л.м
За Интернета - UTP, около 70ст./л.м.
Принципно колегите са прави, че не се нуждаеш от кабел за интернет, но ти си знаеш :)

----
Не знаех, че "Гама кабел" са в Бс, тогава "Ел кабел" от къде са ? :?
aifos - напреднал
sasooooooooo написа:
За TV използвай черното RG, около 2лв/л.м
Какво е това черно RG на тази цена, нещо да небъркаш цената ,то RG 11 не струва толкова?
sasooooooooo - "специалист"
Американско е, продава се на макари. Скоро ползвахме такъв за една болница.
aifos - напреднал
Немисля ,че цената е реална . Аз от 95г се занимавам с кабелна ТВ и тази цена ми идва в повече ,ако искаш мога да ти предложа кабел на CommScope който е с 10г гаранция на цена доста под 2лева или Belden ,кабели за които едвали някой може да каже лоша дума особенно за 1-те.
exvitermini - специалист
Ето няколко марки кабел за Интернет. Задължително FTP

QUBS, DRAKA, Belden, BRANDREX, SeaMax, ACNet. Виждал съм QUBS-ове на по 7, 8 години, изложени на външни условия (на покрив на блок), като единствената им забележка е, че са леко потъмнели и мръсни. Изключителен кабел. Давам му 50 години работа за вътрешна мрежа :lol:
velas - специалист
Кабелна и сателитна мрежа се изграждат по различен начин. В много случаи е необходимо да се изградят поотделно, като за кабелната се прави звездообразно, а за сателитната - от мястото на антената до всеки един телевизор.
За вътрешна инсталация са напълно достатъчни RG6/96 CCS на цена 0,40лв/м или RG6/64 CU на цена 0,70лв/м.
kha - помощник
2v6 написа:
ProE написа:
Здравейте,
Понеже тези дни искам да си полагам кабели за интернет и TV в стените на целия апартамент моля за препоръки на модели и видове кабели. Смятам да ги сложа заедно в гофре D16 или D20, но предполагам, че ако се наложи много трудно ще се подменят поради многото чупки, затова ми се ще да сложа нещо по-качествено.
При мен веднъш се получи следната "авария" - кабелната и мрежовия кабел ги сложих в едно гофре и резултата беше, че мрежата не работеше :?
Препоръчвам ти отделни гофрета и мрежовия кабел да е FTP (екраниран).
Точно с този въпрос влязох във форума - дали ще се вкарам в ядове ако сложа кабелите за телевизия и интернет в една тръба? Ти установи ли реалната причина за твоя проблем? Сигналите си влияят или пък самия мрежов кабел не е бил читав? Моля за мнение по въпроса, защото почти нямам друг избор и най-вероятно ще положа двата кабела заедно. Каква тръба е препоръчително да използвам за да мога евентуално един ден да подменя кабелите?

Чувал съм също, че тези кабели трябва да отстоят от ел. инсталацията на 40 см по някакви норми, препоръчително поне една педя. Аз вече съм накупил ел. материалите и на две места имам четворни рамки с два контакта и розетки за телевизия и интернет, т.е. на изходящата точка сигналите са близо до ел-а. Това проблем ли е?

Относно дилемата между UTP и FTP кабел... В момента разполагам с достатъчно количество качествен кабел и от двата вида. Работата е там, че UTP-то е по-тънко и завива по-лесно и евентуално ще е по-лесно за смяна. Човек, който доставя интернет в Бургас ме увери, че FTP кабела не ми дава никаква допълнителна сигурност при домашна мрежа и че е абсолютно безмислено да слагам такъв. Ако някой може да се аргументира в обратното ще съм благодарен.

Поздрави на всички и честит празник!

Тема "Препоръка за кабели за интернет и TV" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: