• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
8180 - майстор
Здравейте пак,
След Вашите разяснения оня ден счетох въпросът за приключен.
Днес, що ми трябваше - доста се поровичках и - бах ма`му.

Първо (е не първо, де но това ще цитирам тук) попаднах на готова платка за "Цифров Електромер" в "Млад конструктор". Пътем се "светнах" за коментираните токови трансформатори, но ...
Там в описанието изрично подчертават, че при неактивен товар ще има отклонения в показанията, което уж знаех.http://www.constructor.bg/mk/ziffer.htm

После на ожесточена дискусия в компютърен форум -там нещата се усложниха, но дадоха хората читав линк по темата:
http://www.fcenter.ru/online.shtml?arti ... tower/6484

Който не му се чете на руски, ще цитирам картинка от там: осцилограма на мрежовото напр. - зелено и тока - жълто на типично компютърно захранване БЕЗ (или СЪС пасивна) Power Factor Correction – PFC.Изображение
Тук май се намесват и някакви хармоници, извън обсъждания cosФ!!??

Отново съм в двусмислие - показват някакъв мултицет с "True RMS" за коректно измерване на тока. :?
Моля за коментари.
Благодаря.
Милен - майстор
За коректно измерване на напрежение и ток с не синусуидална форма наистина ти трябва такъв мултицет с "True RMS" цена за китайски над 100 кинта, за нещо по марково доста повече.

Стандартните мултицети са калибрирани по средна стойност на величината и мерят коректно само синусуидални сигнали. За измерване на такива с несинусуидална форма мултицета се калибрира по истинската ефективна стойност на величината - "True RMS" Ето едно четиво на английски http://fluke.informationstore.net/efulf ... =10047-eng

А ето и още нещо
http://en.wikipedia.org/wiki/Root_mean_square
http://en.wikipedia.org/wiki/Crest_factor
emil_v r - майстор
Нема никви хармоници , просто иглите от графиката на ток са с различна ширина.
Не питай прекалено учени хора , понеже те нищо практично не разбират.
Не го и осъзнават.
Купи най- ефтиният уред , и после ще го калибрираш/ коригираш със скъп който ще вземеш на заем.
8180 - майстор
Милен,
Баси що полезно четиво ми даде - остава и да го "науча", че ми идва множко - май не е лесна задачката. Всичко изчетох (с допълнителни препратки и горе/долу разбрах (спомних) повечето неща.

Отвори ми се нов въпрос - Факторът на мощност (ако нещо не греша):
- веднъж зависи от формата на тока (при нелинейни товари, като дискутираните импулсни захранвания), а
- също така и от cosФ, при реактивни товари (перални, хладилници, лумин. лампи с дросел и подобни).

Та, въпросният True RMS ампермер мери коректно първите. Май мярнах някъде, че се справя и с вторите - Дали? (Струва ми се, че това без трета сонда (по U) няма как да стане, колкото и да е "супер" уреда).

Врачански,
Много ми се щеше да си прав, ама нещо се различавате с колегата.
Губи ми се обаче къде е "достатъчната за практиката точност".
Чета, че показанията на двата вида уреди могат да се различат в пъти, а ми идва "в повече" да преценя дали грешката няма да зависи от мощността (за да се мине с проста еднократна корекция).

Нека приемем, че целта е бърза проверка, доказване, оспорване на "енергийни класове", сравняване на различни уреди или поколения на еднотипни уреди на потребителско ниво - "Колко приблизително ще ми харчи на месец?", "колко е енергоспестяващ", "Коя от обявените технологии е по-добра?" и подобни.
За някои от тези отговори пак възниква въпросът - какво точно на практика мерят електромерите (електронни/индуктивни). И дали все пак "секретните" руски устройства не успяват да ги пообъркат.
Май ще трябва да се разгледат и входните схеми на електромерите - добри/лоши - по тях плащаме.

Благодаря за отделеното време.
emil_v r - майстор
Ако беше писал в началото така целта , нямаше да говоря глупости .

Последна ...
Не може ли да купиш просто един нов, цифров електромер , и да гледаш по неговите показания енергоемкостта .
Вероятно има и тоя режим.
Това е меродавното .
Милен - майстор
Та отзат напред елмера мери само активна енергия по закон. Битови абонати плащат само консумираната от тях активна енергия. Електронните мерят всичко имат си отделни регистри в които се записват различните енергии и други параметри. Обаче за битови абонати инкасаторите записват само активна нощна и дневна. Индукционния мери също активна, за да отчете реактивна трябва да има монтиран специален реактивен елмер.

TrueRMS уредите с по голям crest factor (peak factor) са най точни и мерят най вярно импулсни напрежения.
Консуматорите с индуктивен характер ако нямат някакво импулсно управление са си с нормална синусуида и не е проблем да се мерят и с обикновен уред. Ако е амперметър ще отчете пълния ток активен + реактивен. Обаче електромера ще отчете само активната съставка на енергията. От тук може да възникне грешка при измерване с отделни уреди в плюс в сравнение с електромер. Между другото има амперметри (клещи) които мерят всичко което ти трябва http://www.uni-trend.com/UT233.html цена за китайски около 300 - 400 пари.

За твоята цел (бърза проверка) е най подходящо устройството което ти дадох в по-горния пост. То е за cosф=1 т.е. активна енергия каквато всъщност отчита електромера ти и кавато плащаш. Другия вариант е отделен подвижен електромер с щепсел и контакт но е по грубо и не изгежда добре за окото. :wink:
8180 - майстор
emil_v r написа:
Ако беше писал в началото така целта , нямаше да говоря глупости .

Последна ...
Не може ли да купиш просто един нов, цифров електромер , и да гледаш по неговите показания енергоемкостта .
Вероятно има и тоя режим.
Това е меродавното .
Ще се опитам да се информирам за тази възможност, щото да седиш и със секундомер не е работа.
Само при мен ли "стария" (за ватмера) линк на Милен не работи вече?
Милен - майстор
Линка не работи защото вече няма наличност от уреда. Ами изпревариха те. Предполагам че в Конрад имат подобни. Ако не можеш да намериш, остава ти възможноста разклонител с електромер.
  • 1
  • 2

Тема "Ток на импулсно захранване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: