Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Justy - майстор
Трифо, може да не ти харесва, но като отпадне коя да е от закъснителните вериги - мигането спира :wink:
Последна промяна от Justy на нед апр 05, 2009 10:25 pm, променено общо 1 път.
stefan_gb - специалист
И аз мисля като Justy а може и да е заради по малките габаритни размери ....
Antonii - майстор
Друга причина, ако греят кондензаторите може да е по-голямата площ на топлоотдаване.
С други думи да не прегреят когато работят.
ELEMENTAL - специалист
Antonii, при нормални условия разсейваната от кондензаторите мощност е пренебрежимо малка.Stefan_gb, един 1000uF кондензатор е доста по-малък от 2 470uF-ви кондензатора.Иначе от използването на 2 кондензатора (с цел по-голяма надеждност) смисъл няма по простата причина, че кондензаторите като дефектират обикновено си понижават капацитета или дават накъсо.Прекъсването на изводите се среща много рядко и се причинява по принцип от протичането на много голям ток през кондензатора.Понижаването на капацитета (в стечение на времето) е налице при всички електролитни кондензатори.Така, че няма логика в това единия кондензатор да си запази капацитета, а другия не.Ако пък един от кондензаторите даде накъсо, другия няма да може да се зареди (по простата причина, че е шунтиран) и това ще доведе до изключване на КМР.
stefan_gb - специалист
ELEMENTAL под габаратни размери имах впредвид че 1000мF в по вечето случаи ще е с по голяма височина .
ELEMENTAL - специалист
Информацията дадена от Trifun не е достатъчна за да се каже дали това е причината.
P.S.При някои видове кондензатори няма разлика в габаритите м/у 470 и 1000uF.
Antonii - майстор
ELEMENTAL написа:
Antonii, при нормални условия разсейваната от кондензаторите мощност е пренебрежимо малка.Stefan_gb, един 1000uF кондензатор е доста по-малък от 2 470uF-ви кондензатора.Иначе от използването на 2 кондензатора (с цел по-голяма надеждност) смисъл няма по простата причина, че кондензаторите като дефектират обикновено си понижават капацитета или дават накъсо.Прекъсването на изводите се среща много рядко и се причинява по принцип от протичането на много голям ток през кондензатора.Понижаването на капацитета (в стечение на времето) е налице при всички електролитни кондензатори.Така, че няма логика в това единия кондензатор да си запази капацитета, а другия не.Ако пък един от кондензаторите даде накъсо, другия няма да може да се зареди (по простата причина, че е шунтиран) и това ще доведе до изключване на КМР.
Колега съгласен съм с теб. Това моето е предположение тъй като кондензатори които работят в режим заряд-разряд с големи тоци дълго време греят. :)
Човека иска идеи и това е моята, още повече че съм го срещал в практиката си(това също е по-голяма надеждност, но отдруго естество). :)
Trifun - специалист
Благодаря, момчета.
От написаното до тук стигам до извода, че логично обяснение защо са група от 2, а не един кондензатор, няма :)
Това, с размерите го изключвам като вариант, защото там, където са монтирани - място бол, дет` се вика. Консултирах се и с няколко други колеги - и те не можаха да схванат "тънката мисъл" на проектанта на схемата :wink:
Относно тока - релето е с намотка 2000 ома, така че тока който протича изобщо не е голям.
В момента правя една такава платка с R-C групи - ще я проектирам за 4 кондензатора (за всеки случай :wink: ), но ще монтирам само 2 - от по 1000 микро - мисля че няма да има проблеми.
galin.com - специалист
Ами може да има и съвсем икономическа "изгода". Примерно от някой проект са увиснали 2000 такива кондензатора и какво да ги правим.
Слагай по 4 в следващия проект и да върви.

Не претендирам да е вярно, просто расъждавам пред монитора.

Тема "Момчета, давайте идеи ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: