Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Стефан - майстор
Вече започнах да включвам. Явно тия от EVN са или хитреци, или тъпанари. За момента не знам към коя категория да ги причисля. Но, че са мошеници, за мен е ясно. Щом ме мотаха 9 месеца, и какви ли не намеци ми правеха за включване. А по договор срока е 6 месеца. При положение, че съм си платил всичко, в срок.
Johny - майстор
Мисля, че по това време пернишките електрожени от този клас бяха еднакви - моят също е пернишки на 160А. Не съм му гледал параметрите, но преди време при работа прекъсвач 32А на Елмарк изключваше. Смених го с 32А на Merlin Gerin и спря да изключва..... :lol: :lol: :lol:
Стефан - майстор
И аз се чудя как да си реша проблема. Защото проблем има. И искам да разбера, с Ваша помощ, какъв е той. И как да го реша. Благодаря на отзовалите се.
lz1wvm - специалист
Само като идея да предложа нещо.Ако имаш възможност да свържеш някой по-голям кондензатор преди ключа на електрожена.
Поздрави
Стефан - майстор
LZ1KWS. Какви да са характеристиките на този кондензатор? Надявам се да разбереш какво означават първите 6 символа преди поста.
lz1wvm - специалист
Идеята ми беше кондензатора да обере пиковия ток(реактивен)на електрожена.Тъй като няма възможност да се сменят предпазителите.
73
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Това е клубна радиостанция , в южна България .
Някакъв красив град.

Не слагай кондензатор , нищо няма да помогне , кондензаторите са ми слабост , но в случаят ще усили още импулса при включване .

Просто вади щепселът преди превключване , и вкл. активен шунт в първичната евентуално .

Мойте най- голями уважения , щом знаеш за LZ1KWS :roll:
Стефан - майстор
n_a написа:

Мойте най- голями уважения , щом знаеш за LZ1KWS :roll:
Аз съм част от това. Достатъчно ли е? Макар и преди доста време.
lz1wvm - специалист
Това е което намерих като теория.Дефакто трябва да се търси изравняване на двете съставки.Демек резононс на токовете.Формулата сега не можах да я намеря.Това е на теория но на практика може да има и 50% разминаване.
73

Прикачен файл

Scan10073.JPG
Scan10073.JPG (83.02 KиБ) Видяна 5146 пъти

Прикачен файл

Scan10069.JPG
Scan10069.JPG (86.54 KиБ) Видяна 5146 пъти

Прикачен файл

Scan10072.JPG
Scan10072.JPG (82.57 KиБ) Видяна 5146 пъти
Милен - майстор
И аз не съм убеден че с кондензатор за компенсиране на cosф ще постигне нещо. Ако ставаше така номера на големите промишлени електрожени щяха да го вграждат вътре този кондензатор. В службата също ми изключваще 50А предпазител на електрожен 500А, като го смених със стопяем 63А проблема се оправи. Натоварването на електрожените е доста променливо, увеличава се при заваряване спада при паузите, големи пускови токове и т.н. Кондензатора за да има ефект трябва да има реактивна мощност определена за най тежкия работен режим обаче да не ти говоря какви пускови токове имат кондензаторите :) Така ще се увеличи като цяло пусковия ток на електрожена и ще намалиш работния му ток с който човека няма проблем.
Ваденето на щепсела при превключване както предлага n_a също не е решение ще нагори и щепсела и контакта те са за 16А :)

Може да направиш профилактика на въпросния ключ за превключване може нещо да е нагорял бакелита и при завъртане да дава на късо. Ако ключа е здрав, увеличаваш предпазителя с една степен на 32А. А може да си сложиш и един пускател с контактор минимум 40А с изведен контакт за включване на електрожена. Тогава преди някакви манипулации с него изключваш контактора от бутона му и тогава вадиш щепсел, превключваш, сменяш електроди.

Тема "Какъв е проблема?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: