• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
За бъдещи разширения е правилно да се предвидят повече отделни къгове, а не по-големи сечения!

Предпазителите се определят според номиналният ток на най-слабият инсталационен материал. За осветление и контакти това значи 10-16А. И сечения 1,5 и 2,5мм2. По-голями сечения имат място само в някоя обществена сграда с централно табло, където разстоянията са големи.

25А е предпазител за мощни самостоятелни уреди и няма място при контактите за 16А!

За мен добър подход е: във всяка стая се пуска един отделен кръг с 3х2,5мм2/16А с контакт близо до прозореца, за отопление или компютър.
Останалите контакти са на един кръг за 1-2 стаи с 3х2,5мм2/16А. Даже в определени случаи може 3х1,5мм2/10А за всяка стая. Осветлението на отделни кръгове 3х1,5мм2/6-10А.
В кухната 3х2,5мм5/16А 1-2 кръга за работния плот.
Микровълнова, пералня, сушилня, миялна на отделни кръгове 3х2,5мм2/16А.
За печката 3х4мм2/25А при монофазно захранване или 5х2,5мм2/3х16А при трифазно захранване.
За бойлера 3х2,5мм2/20А.

(При много на брой кръгове е допуснимо (но нежелателно) осветлението и контактите 10-16А да са на общ кръг, ако изключването му не води до спиране на осветлението в голяма част от жилището и не създава опасност от нараняване-напр. стълбища )
darken_nz - специалист
Прав си за всичко, но ми се струва, че 10А е малко за контакт.
Все пак в тези контакти се включват печки, някои от които 3kW (било то духалки или с нагреватели)
За климатик също ще му е малко 10.
А това с 25 е уж за хубаво като застраховка от фалшиво изкл.
Проблема е, че така пък защитата от претоварване отива на вятъра.
20 е доста по-добре от 25.
16, максимум 20 - по-нагоре е безсмислено и опасно.
Както и за осв. вкъщи повече от 10 няма смисъл.
Външно осв. (на двор примерно ) с живачни или натриеви лампи вече е друго.
И винаги всичко зависи от случая.
При положение например, че човек няма да включва нищо друго освен маломощни уреди, има си отопление в дадената стая и т. , ще вкл. само неща като ТВ, PC и др. подобни няма смисъл повече от 16, ненужно е.
Че даже и 10 може да свърши работа.
PCL82 - майстор
10А са достатъчни за общи нужди в една стая, ако отоплението е осигурено от друг кръг. Затова предложих отделните кръгове с 16А до прозорците.

10А не е никак малко особено ако предпазителят е стопяем т.е. издържа до 1 час на 1,45 пъти претоварване. Включвал съм флекс 2кВт през АП10А на Шнайдер и АП-то не падна.

Едно наблюдение: Немският шуко стандарт за контакти използван и у нас, първоначално е нормиран за 10А стопяеми предпазители. Тези контакти са от групата на осветителните кръгове и често се обединяват с тях. Претоваряемостта от 1,45 пъти на стопяемите предпазители дава 14,5А до 1 час, което прави 3кВт, за кратко. При появата на автоматичните предпазители претоваряемостта пада на 1,1 пъти. За да запазят същата мощност станадартизират контактите вече до 16А с автоматични предпазители- 1,1х16А=17,6А.

Предпазители за осветление и шуко контакти:

-Германия: 10А/1,5мм2 стопяеми до 60-те;
след 60-те 10А/1,5мм2 автоматични за отдалечени (над 14 метра) помещения или горими стени;
16А/1,5мм2 до 14метра за масивни стени;
16А/2,5мм2 над 14метра и при уреди с продължителна работа на голяма мощност

-България 10А/1,5мм2 преди ПУЕУ; след ПУЕУ-до 25А-анархия

-Гърция 10А - липса на мощност, острови-готви се на газ

-Турция 16А или кавото дойде-виждал съм до 32А в хотели-анархия
Inch HIgh - помощник
Много показателно е това сравнение...

Жалко, че клоним към ориента, а не към цивилизования свят, без да обиждам никого...

:idea: Мисля да последвам немското решение...
totio1973 - специалист
Ако мислиш да слагаш климатик предвиди контакт на нужната височина,после да няма висящи кабели.
vk - специалист
Нека PCL82 да потвърди, но аз съм чувал, че в Германия масово се слага кабел 1.5 кв.мм до обикновените контакти (на онези на които няма да се включват котлони готварски). А така се и работи по лесно и приятно.
Освен това 1.5 кв.мм може да носи 20 А продължителен ток. (поставя се 16А предпазител)
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: