Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pavel6666 - напреднал
Определено вече с ваша помощ се ориентирам към всеки датчик да пускам отделен кабел. Към момента съм на фаза окабеляване, но както казах идеята ми е да направя по проста аларма но с известяване по моб.телефон, не смятам че за в домашни условия е необходимо да се афишира, че има аларма. Ще разчитам на елемента на изненадата. Чудя се къде да сложа сирената? ако е вътре в помещение дали няма да се чува слабо отвън, тъй като съм в къща.
Ronin - специалист
Ако няма да има СОД/СОТ сирената трябва да ти е бронирана...и да я изкараш отвън(за външен монтаж)....пусни си и кабел от тел.розетка до централата и кабел от ключа за осветлението в коридора до входната врата до централата и един UTP кабел за Lan от централата до рутер/суич......евентуално алармените панели(СЪВРЕМЕННИТЕ) имат възможност да управляват още гаражни врати.....и др....през отдалечени конзоли и гсм модули....Понеже споменаваш че живееш в къща предвиди си кабели по външния периметър на двора...за датчици за външна охрана.....инъче набезите са безкрай....а на алармената с-ма това е и работата
Колега предвиди си и кабел за магнитен датчик на отваряемите прозорци на приземния етаж...... :wink:
lz1wvm - специалист
Хубаво е да се предвидят тези кабели.Дори и да не се ползват.Щото после ако няма кабел(за нещо си)-прекарването става трудно.
nephelin - помощник
наи-добре се обърни към фирма и не слагаи сам окабеляването...не губи време с глупости,те на хората за това им се плаща,а и след всичките приказки мога да обера някои обект споменат в наредбите и законите... :-D
lz1wvm - специалист
а и след всичките приказки мога да обера някои обект
Колега не така с рогите.Представи си че като обезвредиш всички инсталации,отвориш вратата и насреща ти има насочена малинхера.Ко правим?

За това според мен се изисква доста смелост,познания,опит и т.н. и...... (главата в торбата).Така че не давай излишен кураж на хората. :wink:
Поздрави
mladkal - майстор
pavel6666 написа:
Колеги много ви моля дайте елементарин съвет. Към момента изграждам ел. инсталацията на жилището. Купил съм си шест жилен кабел за СОТ-100 метра. На какъв принцип действат тези аларми, една кутия за управление, която се намира на подходящо защитено място и от нея трябва да излизат по един кабел за всеки датчик ли???
Въпроса ми е само за разположението на кабелите, тъй като сега е момента а за аларма ще мисля някога.
Предварително благодаря и извинявайте ако повтарям темата.
Здравей!
Кабелите стигат до всяко едно помещение, което има прозорец или врата - без баня и тоалетна. Ако в тези сервизни помещения имаш прозорци замисли се и там да сложиш датчик - поне магнитна рит ампула. Магнитна прит-ампула слагаш и задължително и на входната врата на помещението/апартамента. Клавиатурата за управление на алармата я слагаш на височина около 120-140см, за да може и малкото ти дете да въвежда кода.
Централата -основната кутия на алармата можеш да скриеш във вградено портамнто- гардероб. До там трябва да имаш и 220волта, за да има с какво да я захраниш. Един кабел можеш да оставиш от централата си към терасата. Има сирени които с с .. много децибели - сега не се сещам точно колко бяха, но са много досадни. Пищи сирената, а дори да се изкърти от апашите тя си е с автономно захранване и свири докато не я топнеш в кофа с вода. Подлудява комшиите и събира любоптни погледи- във вреда на недоброжелателите. Ако имаш въпроси може и на лична или на mladkal@abv.bg При нужда ще чертаем и ще пращам! Успехи и не се притеснявай! Тук всички знаят и не се поплюват когато помагат!
Ronin - специалист
mladkal написа:
pavel6666 написа:
Колеги много ви моля дайте елементарин съвет. Към момента изграждам ел. инсталацията на жилището. Купил съм си шест жилен кабел за СОТ-100 метра. На какъв принцип действат тези аларми, една кутия за управление, която се намира на подходящо защитено място и от нея трябва да излизат по един кабел за всеки датчик ли???
Въпроса ми е само за разположението на кабелите, тъй като сега е момента а за аларма ще мисля някога.
Здравей!
Кабелите стигат до всяко едно помещение, което има прозорец или врата - без баня и тоалетна. Ако в тези сервизни помещения имаш прозорци замисли се и там да сложиш датчик - поне магнитна рит ампула. Магнитна прит-ампула слагаш и задължително и на входната врата на помещението/апартамента. Клавиатурата за управление на алармата я слагаш на височина около 120-140см, за да може и малкото ти дете да въвежда кода.
Централата -основната кутия на алармата можеш да скриеш във вградено портамнто- гардероб. До там трябва да имаш и 220волта, за да има с какво да я захраниш. Един кабел можеш да оставиш от централата си към терасата. Има сирени които с с .. много децибели - сега не се сещам точно колко бяха, но са много досадни. Пищи сирената, а дори да се изкърти от апашите тя си е с автономно захранване и свири докато не я топнеш в кофа с вода. Подлудява комшиите и събира любоптни погледи- във вреда на недоброжелателите. Ако имаш въпроси може и на лична или на mladkal@abv.bg При нужда ще чертаем и ще пращам! Успехи и не се притеснявай! Тук всички знаят и не се поплюват когато помагат!
Колега не споря с теб (все пак съм сот-техник демек профи)но и ти като всеки ел.техник който си мисли че разбира и от сот правиш обичайната грешка като казваш (съветваш) колегата (от форума а не от сот-а) да си сложи централата в портманто или гардероб които по дефолт :lol: се намират в коридора до входната врата.......... :roll:
Преди да топиш сирената в кофа с вода може да развиеш 2-4 болтчета и да и дръпнеш акумолаторчето.......става за 30 сек...с отвертка а с акумолаторна под 10 сек..... :-D
mladkal - майстор
Ronin написа:
mladkal написа:
pavel6666 написа:
Здравей!
Колега не споря с теб (все пак съм сот-техник демек профи)но и ти като всеки ел.техник който си мисли че разбира и от сот правиш обичайната грешка като казваш (съветваш) колегата (от форума а не от сот-а) да си сложи централата в портманто или гардероб които по дефолт :lol: се намират в коридора до входната врата.......... :roll:
Преди да топиш сирената в кофа с вода може да развиеш 2-4 болтчета и да и дръпнеш акумолаторчето.......става за 30 сек...с отвертка а с акумолаторна под 10 сек..... :-D
За това под десет сек съм съгласен, ама сещаш ли се, че въпросната сиране- тази от терасата е в двойна кутия и за да стигнеш до батерията е нужно да развиеш не 2-4, а цели 8 болтчета ф 4,5 мм, а между тях някъде е ЦК бутончето, което я пази от такива взломаджии...Второ, ако дойдат душмани да ме обират едва ли знаят, че централата ми е в .... некъв си шкаф некъде си до вратат или некъде до тоалетният ми моноблок, който е на другият край на географията.... Пич, с уважение - не съм профи, ама не знаеш човешката параноя на какво е способна........Хеле па мойта
mladkal - майстор
на това, че сирената е с два капака и има Цк бутон-защита и глимка даже дет светка в система на действие....

Прикачен файл

sirena dvoen.jpg
sirena dvoen.jpg (20.55 KиБ) Видяна 8474 пъти

Прикачен файл

IMG 637.jpg
IMG 637.jpg (49.75 KиБ) Видяна 8482 пъти

Прикачен файл

IMG 638.jpg
IMG 638.jpg (50.97 KиБ) Видяна 8482 пъти

Прикачен файл

IMG 639.jpg
IMG 639.jpg (46.12 KиБ) Видяна 8482 пъти

Прикачен файл

IMG 640.jpg
IMG 640.jpg (40.6 KиБ) Видяна 8482 пъти
Последна промяна от mladkal на ср май 20, 2009 11:37 pm, променено общо 1 път.
Ronin - специалист
Колега ...при всички инциденти задължително ходя аз......идея си нямаш за какво иде реч....с което не искам да те обидя....колкото и просташко елементарно да изглежда монтирането на един датчик в една стая съвсем не е така ...това е комплекс от положение на прозорците,ъгъл на влизане на преките слънчеви лъчи в помещението,ъгъл на евентуално влизане на крадец нарушител,посока на отваряемите части на прозорците,местоположение на вратата на помещението независимо че е вътрешна врата,наличие на климатик,особено на камина и комин,наличието на външни стени ориентирани на юг....наличието на гол паркет...даже може да подлуди собственика на жилището....това за което говориш ти и даже аз е чиста халтура........ежедневно ставаме свидетели на окабеляване от ел.техници особено на така наречените бизнес сгради...мъка...мъка....а апартаментите които се строят тип кооперация за да няма проблем (да не пречат на мебелите) кабелите за сот-централа се вадят над входната врата до ел.таблото а датчиците до касата на вратата на стаята обикновенно фронтално пред прозореца...така не се прави масовизация.....а простотия за отбиване на номера.....или още по обидно казано майстора толкова може.......Затова си има сот техници които ходят БЕЗПЛАТНО по адресите и казват кое колко и как....какви са компромисите и как да бъдат компенсирани....всеки попитал за съвет първо питам откаде си......за да уточним най-близката възможна точка за оглед....На коментара че човека искал "проста" :lol: охранителна с-ма......отговора е няма такава...има вършеща и невършеща работа......пазара е наводнен с ментета.....качеството на охранителната техника се изразява в по дълъг ресурс,повече възможности и адаптация към обекта,малка дефектеруемост(много важен и основен) и висока защита от фалшиви сработвания......евтината техника пък е обратно но по смисъл и едната и другата вършат работа....по важно е да са монтирани правилно и от точния човек.....пък еле ако става въпрос за къща с двор и няколко клавиатури и гараж...пък ти му давай съвети пред клавиатурата...айде с здраве и успех.....

Тема "Изграждане на обикновенна СОТ за жилище" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: