Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Малкия - специалист
честно да ви кажа дори не бях чувал за трифазен гребен,
а за фазите да ги запределя на различните кръгове , ще гледам да го направя , общо взето си мислех да е така, едната фаза за 1 етаж, другата за 2рия и третата за сутерена(гаражите и мазето..) или нещо грешно виждам нещата

дефектно токова защита , може да се направи за гаража , обаче нагоре, етажи на къщата нямат :sad:
borko-67 - специалист
Не говорихме ли само за гараж?
Аз мислех,че захранването на гаража е трифазно.
Значи първия етаж на едната фаза,втория на другата,сутерена на третата а гаража го захранваш трифазно.
Гребена свързва главния предпазител с останалите.
Ако нещо не ти е ясно питай.
Милен - майстор
Малкия написа:
а виж за това не се бях сети, ами почти е 100% сигурно че ще се случи :)

намерих някакъв каталог , единствения всъщност който намерих в нета там пишеше
#
* За H05V-U от 0.50 мм2 до 1.00 мм2: U0/U – 300/500 V
* За H07V-U от 1.50 мм2 до 10 мм2: U0/U – 450/750 V
# Изпитвателно напрежение:
* За H05V-U от 0.50 мм2 до 1.00 мм2: 2000 V
* За H07V-U от 1.50 мм2 до 10 мм2: 2500 V
Имаш ли идея това какво е и въобще върши ли ти някаква работа?

Трябва ти таблица за допустимия ток на кабелите, а не напреженията.
Ето например тук има такива таблици http://www.paragraf22.com/pravo/naredbi ... 1708-I.htm Таблица №1.Ако кабела ти е на открито или под мазилка гледаш колонката за открито, ако е в тръба - следващите колонки.

За кабел 1.5кв максимум 10А предпазител, за 2.5кв максимум 20А, за 4кв 32А. За електрожен си пусни както ти казаха усилен контакт с отделен предпазител 32А. Скоро имаше тема че човека не може да си използва електрожена Кракра 160А с 25А предпазител.
Използваш само трижилни кабели - фаза, нула и защитен проводник, качествени предпазители и т.н.
Малкия - специалист
добре , мерси много , таблиците са ми от голяма полза
единия етаж с една фаза , другия етаж с друга фаза, сутерена ( гаража и мазето) ще се захранят с третата фаза , като отделно ще бъдат пуснати 3 контакта с трифазнен ток

общо взето може и да няма дефектно токова защита , на мен ми се иска , обаче родителския орган , няма разбиране с тях :)

гребена мисля че се сетих кое е виждал съм

така добре , изясниха ми се доста неща, в процеса на работа може да възникнат още въпросчета , за сега сме само на процес плануване, предполагам срядата започваме да го правиме и със сигуност ще възникнат въпросчета

благодаря за помоща
Малкия - специалист
да ви попитам дали е така

планираме за таблото , слагаме от прекъсвачите тройните за трифазовия ток, от всеки един от тях , се взема по една фаза съответно за етажите и гаража, а с гребена, 4ка ( ако не се лъжа, с четири зъба) си хващам трите фази и ги прехвърлям в прекъсвач за трифазен контакт....

така ли е , или аз нещо бъркам
lubomirlz - специалист
Ами гребена не е с 4 зъба, с четири е ако слагаш и триполюсна дефектнотокова защита, в твоя случай гребена трябва да е с 3 зъба,
и според мен е най-добре до всеки етаж да си върви трифазно напрежение, малко по-скъпо ще излезне но пък си струва.
Малкия - специалист
не може , вече са прекарани кабеите

добре де тогава , как от тройката прекъсвач за трифазния , да си хвана по една фаза за етажите една за гаража + да мина към тръфазен прекъсвач за контакти
Милен - майстор
Тройка/трифазен предпазител с общ палец и на трите фази слагаш само на трифазни консуматори, които консумират три фази заедно. Ако ползваш отделните фази за различни консуматори тогава единични предпазители на всяка фаза.
borko-67 - специалист
Слагате 1-вия трифазен(главния),след това почвате да ги редувате колкото си искате трифазни и колкото си искате монофазни.На гребена обикновенно си пише 1р,2р и 3р.Трябва да съвпаднеш фазите на трифазовите прекъсвачи,за монофазните ,всеки един ще е на отделна фаза.Захранващия кабел слагате слагате отгоре на главния отдоло гребена и след това всички консуматори влизат пак отгоре.Когато се връзват се и надписват.Нулите отделно и земята и тя отделно.Ако имаш ДТЗ питай,ще ти кажем как се връзва.
Успех.
Последна промяна от borko-67 на пет юни 12, 2009 8:33 pm, променено общо 1 път.
Стефан - майстор
Милене,
Не ми падай в очите! Не си струва.

Тема "Схема на гараж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: