• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lz1wvm - специалист
d3v1ous ако става въпрос за изолационно съпротивление мисля че 1 мегаом е малко трябва да бъде поне 10.Незнам с какъв уред го мериш(предполагам не е мегер щото той няма такива деления).Но при повишаване на влажността тази изолация рязко може да намалее и да се получи утечен ток който вече ще е проблем.Долната граница на изолационното съпротивление трябва да е поне 10 мегаома.Мерили сме пощенски чифтове с мегер на 1000 волта и изолационното съпротивление при добър кабел е над 500 мегаома.

П.С. и при меренето не хващай металните накрайници на сондите.
d3v1ous - специалист
Благодаря на всички, с последните 2 поста, всичко ми се изясни. Определено не хващам с пръсти сондите като меря тъй като така меря и собственото си съпротивление.

Измерих съпротивлението на нерязан кабел, беше 10+ Мегаома. След това на този който аз го направих беше 1Мегаом, но щом при 220V няма да има проблем го оставям така.

Иначе ясно е че ако се намокри съпротивлението ще намалее драстично, далече съм от мисълта да го мокря.

Просто исках да видя това тиксо става ли за изолиране на такива напржения и така.

Иначе става дума за компютърен кабел, т.е. на него ще бъде закачен компютър който консумира колкото е 1 100W лампа :)

Общо взето е това.
Милен - майстор
Към lz1wvm

Този с манивелата и деленията за мерене не става :lol: отдавна има цифрови уреди които ти показват директно стойноста на цифров индикатор. Работят с батерии и генерираното напрежение от тях не зависи от оборотите с които въртиш манивелата. Въпросните 1000V на твоя уред са при 120 об/мин въртене на манивелата.

А иначе бях писал поне 1МΩ и имах предвид минимално допустима стойност. Виж тук http://www.paragraf22.com/pravo//naredbi/10437.html превърти документа на края и виж последната таблица. Даже в изказването си съм завишил двойно :lol: за Силови и осветителни инсталации минималното изолационно съпротивление е 0.5МΩ.

Това са минимални стойности които гарантират безопасен ток на утечка. А реално измерените стойности може да са многократно по големи както си измерил и ти. Иначе ниско съпротивление на изолацията съвсем не е толкова невъзможно, например изгорели и напукани кабели стояли на слънце, после намокрени и готово. Лошо изолирани връзки и ковани мостови кабели с пирони т.н.

А с мегер 1000V е малко опасно да се мерят телефони чифтове. За телефони кабели най-много с мегер 250V.

d3v1ous махни тиксото, хората отдавна са измислили изолирбанда :feuer:
d3v1ous - специалист
Милен написа:

d3v1ous махни тиксото, хората отдавна са измислили изолирбанда :feuer:
добре де :0 черно тиксо, може и изолирбанд да е, аз така му викам тиксо :) е определено не е от онези специалните дето са по 12 лева бройка, но не е и безцветно тиксо тип канцеларски материали.
Милен - майстор
Ако е изолирбанд, цвета няма значение може. Канцеларското тиксо е слабо и след време се разлепва.
lz1wvm - специалист
Милене за нормативните уредби си прав.Но аз не бих пуснал такъв кабел в експлоатация.Дори и вътре в къщи.До колкото мегерите-мога да меря и с цифрови.Пращам една снимка на нещо западно(немско).Кажи ми ти какво е изолационното съпротивление при което се преустановява работата.

Прикачен файл

IMGP1018.JPG
IMGP1018.JPG (61.19 KиБ) Видяна 5384 пъти
Милен - майстор
10 МΩ (от екрана на компа ти) по принцип не е чак толкова лоша изолация но зависи за какво. Граничната стойност обикновено се дава от производителя на оборудването и той гарантира безопасната работа над тази стойност. При спадане под нея трябва да е препоръчал действия които да се предприемат. Например скоро ми доставиха ми едни немски двигатели в документацията на които пише че двигателя не може да се пусне в експлоатация с изолационно съпротивление на намотките към земя по-малко от 5МΩ. При по малко трябва да се даде за сушене на намотките.

А за проба може да мернеш изолацията на едно използвано бързоварче за кафе например. Направо ще паднеш сигурно ще е под 50кΩ. А мегера с манивелата ще даде пълно късо.
  • 1
  • 2

Тема "Съпротивление на кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: