Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bisoft - специалист
Не се заблуждавайте приятели,
С R6+R7 в паралел ( без R8 ) наистина се настройва сработването на защитата по ток, но винаги има 0,6-07V пад (загуби) от базо-емитерният преход на вътрешният транзистор на μA-723 (изводи 1,10..). R8 е ограничител на VT2 по ток, а R7 са го направили неслучайно 2W, защото той е ниско-Омен и оформя основния ток на защита; R6 е донастройващ резистор на тока на защита.
Това, се прави така на место, слагаш за R7 един ниско-Омен - 0,1-0,5 Ома ( 2W ) и с R6 = 1-5 Омов (0,5W-1W) донастройваш тока на защита, така :

Iout = 0,65V / ( R6 * R7 / (R6 + R7 ) )

Успехи !!!
Бисер
Последна промяна от bisoft на чет юли 09, 2009 3:17 pm, променено общо 1 път.
lz1wvm - специалист
Да верно за R8 не съм догледал схемата.И така става да се настрои тока на сработване на защитата.Но тогава пак ще се увеличи работния ток на крайния транзистор.А загубите идват най вече от разликата между входното и стабилизирано напрежение.И тази разлика отива в радиатора под формата на температура.
bisoft - специалист
Правилно lz1wvm,
Но затова пък трябва да се подбере хубав "траф", на 25-35% над необходимото стабилизирано напрежение; за трафа : Uизх.=25-28V (флуктуация на напрежението от 200-240V е нормално за BG) ?! Това е работа на barekov1, нали ? Или с по-голям радиатор да се компенсират температурните загуби, ако те "нямат значение" за него (в момент на криза ?!) ...

Бисер
lz1wvm - специалист
Така е barekov1 трябва да си сглоби устройството.Интернет няма такава опция. :)
bisoft - специалист
Да така е :) ,
Успехи на barekov1 в сглобката ...
Бисер
ELEMENTAL - специалист
Barekov1, в какъв диапазон искаш да ти е регулирането по ток?
bisoft - специалист
Значи R7 = 0,65V / 4A = 0.1625 Oma. Слагаш един 2W резистор 0,2 Ома и с паралелно съпротивление R6 = 1-2 Ома (0,5W-1W) подгонваш тока до 4A.
При R6 = 1 Om >> R6 * R7 / ( R6 + R7 ) = 0,1666 е много близо до истината ... слагаш един ампермер на изхода и ако си сигурен в сглобката си - даваш на късо изхода (изводи 3 и 2 на схемата) през ампермера (той трябва да е в диапазон 10А) ; на мощният транзистор VT2 обезателно сложи радиатор ?!
Това е, успехи ...
barekov1 - специалист
Да така е , сложил съм 0.15 ома. Но как да го направя с потенциометър да регулираш тока до тези 4А ??
bisoft - специалист
По добре не го прави с потенциометър, защото там има големи мощности; най-добре си я фиксирай защитата на около 4А и всичко е ОК ... 0.15 Om

Тема "Питане за стабилизатор 723" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: