Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hygro - майстор
Ученото си е учено :wink:

Обръчите при изолаторите имат същата задача - да снижат градиента на напрегнатостта на електрическото поле, увеличавайки ефективните размери.
LazarGanev - "Велик майстор"
С прости думи казано - понеже токът тече по външната повърхност на проводника(това си е даденост, която не можем да променим), то по два тънки проводника тече повече ток, отколкото по един, направен от същото количество материал. :wink:
John - специалист
Това,за профилактиката го забрави.Индуцираното напрежение от другата тройка е повече от високо.
Милен - майстор
LazarGanev написа:
С прости думи казано - понеже токът тече по външната повърхност на проводника(това си е даденост, която не можем да променим), то по два тънки проводника тече повече ток, отколкото по един, направен от същото количество материал. :wink:
Ммм, не е точно това причината.

По една хубава формула се пресмята сечението при което възниква коронен разряд при проводниците при съответното напрежение. И имено за да се избегнат загубите при този разряд трябва да се увеличи сечението обикновено до 50-60 см в диаметър :shock: което си е невероятно сечение за проводник. За това някой се е изхитрил навремето и е предложил варианта с разцепените фази - няколко паралелни проводника свързани по между си с метални дистанционни елементи (разпонки). Така се увеличава ефективния диаметър на проводника и въпросният съскащ разряд го няма.
boltik - специалист
Аз не разбирам от тези високи напрежения.То си е отделна наука,но тук наблюдавам,че вървят 3 кабела в разпорка,като триъгълник.Може би поради тази причина.И един въпрос.Като пътувам по магистралата на едната жица виси нещо като къса тръбичка.Нощно време свети червено.Как се зарежда,че нощем да свети,или някаква индукция му помага? :?
hygro - майстор
John написа:
Индуцираното напрежение от другата тройка е повече от високо.
Не е. Освен това при профилактика участъкът задължително се заземява в двата края.
mitcd - специалист
Много е просто - по едната тройка тока отива а по другата се връща :-D
Милен - майстор
boltik написа:
Аз не разбирам от тези високи напрежения.То си е отделна наука,но тук наблюдавам,че вървят 3 кабела в разпорка,като триъгълник.Може би поради тази причина.И един въпрос.Като пътувам по магистралата на едната жица виси нещо като къса тръбичка.Нощно време свети червено.Как се зарежда,че нощем да свети,или някаква индукция му помага? :?

Трите кабела са си трите отделни фази може би, знам ли какво си гледал. Двете къси тръбички хванати около изолаторите на стълбовете са виброгасители за затихване на вибрациите породени от вятъра за да се избегне получаването на резонанс. Нощно време не светят нещо друго ти е светило :wink:
sandio2007 - напреднал
Преносът на електроенергия с високо нaпрежение се извършва в звезда или триъгълник с изолиран звезден център.Отгоре са гръмозащитни въжета.
boltik - специалист
Милен,стълбовете са същите,като на снимките,само че вместо два (като на снимката)те са три в едно във вид на триъгълник.В същност там са 6 тройни кабели.

Изображение

А тръбичката е някакъв вид лампа,и е на най-увиснайата част на жицата.Въпросът ми е,как се захранва,като там има само 1 кабел?

Тема "питане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: