• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lz1wvm - специалист
Трансформатор и кондензатор. :)
rettere - специалист
lenko71 написа:
Shivarovo написа:
Някой акоми каже конкретно кое е тожа дето поражда реактивната енергия ?
При капацитивен товар: електрическото поле, при индуктивен товар: електромагнитното поле
Имаш кондензатор /разреден/.Подаваш напрежение на изводите му.
В първия момент кондензатора се зарежда с много голям ток - близък до тока на късо съединение.При това напрежението е равно на нула.
В следващия момент напрежението на кондензатора се покачва,тока през кодензатора започва да спада-кондензатора се зарежда.
"Демек" всяко изменение на напрежението/амплитудата/води до протичане на изравнителен ток между кондензатора и захранването.
В следствие на изравнителния ток се зарежда/разрежда/ кондензатора.
С други думи напрежението на кондензатора "гони"напрежението на източника-мрежата....ама всичко се предхожда от тока.Та затова амплитудата на тока изпреварва амплитудата на напрежението от 0 до 90 градуса в зависимост от това колко е проявен капацитивния товар/косинус фи/.
За индуктивния товар е същото,само разменяш тока с напрежение...
...всъщност ти защо питаш за реактивната мощност?...

:?: А аз да попитам-защо реактивната енергия е "нежелана"?
...но обяснете с ваши думи а не прочети "тук" или "там".
lz1wvm - специалист
А аз да попитам-защо реактивната енергия е "нежелана"?
Защото не е активна и няма никаква файда от нея.Освен да увеличава разликата между пълната и активната мощност и да натоварва жиците.
rettere - специалист
lz1wvm написа:
А аз да попитам-защо реактивната енергия е "нежелана"?
Защото не е активна и няма никаква файда от нея.Освен да увеличава разликата между пълната и активната мощност и да натоварва жиците.
а по какъв начин натоварва жиците,в смисъл греят по-вече?
lz1wvm - специалист
а по какъв начин натоварва жиците,в смисъл греят по-вече?
Жиците трябва да са оразмерени за пълната мощност(независимо активна или реактивна,и двете ги натоварват).Ако не са оразмерени(с по малко сечение)ще има загуби,но ако греят-това значи че е доста лошо пресметнато сечението.
rettere - специалист
дайте формула откъдето се вижда,че реактивния ток участва в "топленето на жиците...
lz1wvm - специалист
Отвори някоя книга за електротехника и ще видиш че пълната мощност е сбор от двете(активна и реактивна). :idea:
rettere - специалист
lz1wvm написа:
Отвори някоя книга за електротехника и ще видиш че пълната мощност е сбор от двете(активна и реактивна). :idea:
това съм го правил отдавна и не питам за това.
Питам как реактивния ток участва в загряването на проводниците,след като е реактивен?
lz1wvm - специалист
Точно тока загрява проводниците(независимо активен или реактивен) а не напрежението,от там се повишава и пълната мощност.И вече не ми се ще да те убеждавам. :oops:
rettere - специалист
lz1wvm написа:
Точно тока загрява проводниците(независимо активен или реактивен) а не напрежението,от там се повишава и пълната мощност.И вече не ми се ще да те убеждавам. :oops:
...Споко,просто ми се иска да се топла с реактивна енергия ,че не я отчита електромера....този "спор"го имаме с колеги от години.
...Поздрави...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Реактивна мощност" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: