• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
Проблема не е само да се сложи някаква си лампа но и каква да бъде лампата. Лампите предназначени за отглеждане на растения на искуствено осветление са специално оптимизирани за подпомагане фотосинтезата на растенията. Поразтърси се в интернет за специализирана лампа за целта.
alsted - майстор
Ако решиш да са под вода, за да не зеленясва е достатъчно да е минерална, още по-добре дестилирана, а и поставен сребърен предмет в нея върши работа. Ако се наложи като идея ползването на лампи отделящи повече топлина, може да се "организра" циркулация през радиатор, който да изхвърля топлината навън.
Много благодаря на всички за идеите.Ще се опитам да отговоря на въпросите:
-захранването е изнесено извън хладилната витрина ,за целта има пробит отвор на тавана през който са изкарани кабелите на останалите осветителни тела и на помпата за поливната система .Признавам си че имам известен страх от ток и идеята захранването да е вътре ,при положение че често правя нещо по цветята не ми хареса . Въпросният отвор след изкарването на кабелите е запълнен със силикон.
- на растенията им трябва основно светлина в червената и синята на част на спектъра + малко бяла светлина,обикновенно се ползва съотношение 2:1 за червена:бяла светлина. Ако взема халогенна лампа като тази от линка на Милен, с висока защита,не е проблем да сменя обикновенната халогенка със такава със специален спектър. Сега следва глупавия въпрос: отварянето на лампата,за да сменя халогенката ще намали ли степента на защита ? Питам,защото нямам представа как точно са изолирани/уплътнени и т.н.
-някакви идеи за цени?
Милен - майстор
Моят линк беше за луминисцента лампа с нормали тръби. При тях има голямо разнообразие и има всякакви лампи. Уплътнени са с гумени уплътнения за които се захваща разсейвателя с клипсове най вероятно. Щом тялото е произведено с защита IP66 значи и след сманата на лампата пак трябва да е такава. Може да се наруши ако евентуално се прегъне или размести уплътнение. А още при свързването на лампата може всички токови връзки да се напръскат с електроизолационен спрей хубаво тогава дори и да проникне влага няма да създаде особени проблеми.

А как стои въпросът с обезопасяването на въпросната витрина работеща с повишена влажност :) Някоя съвремена дефектнотокова защита няма да е излишна.
negramoten - специалист
Щом захранването може да е изкарано на вън най-евтино и удачно ще е да вземеш един електронен баласт, който да стои вън от витрината, а вътре да монтираш луминисцентна лампа , която да е влагозащитена. Ако не ти се търси специално тяло или не намираш такова, можеш да си купиш една такава био лампа 60 см например (със сигурност знам, че осрам и силваниа имат такива), от двете страни, където са електродите я захранваш по схемата на баласта, слагаш я в една прозрачна тръба от поликарбонат или някаква прозрачна кварцова тръба, за да пуска всички ув лъчи, които отделя лампата и краищата ги затапваш с някакви гумени или пвц тапи и изолираш със силикон. Няма начин да се повреди лампата, дори по цял ден да тече вода върху нея, а при нужда се сменя сравнително лесно, въпреки, че ако е с качествена електроника ще работи с години.
alsted - майстор
Милен правилно те ориентира към луминисцентни лампи.Имай впредвид, че особено халогенните отделят много топлина. Дали не биха ти свършили работа светещи маркучи :?
Наистина много ми помагате,благодаря :)

Може ли няколко думи за дефектнотоковата защита , защото на мен ми звучи все едно ми говорите на китайски :oops:
Това ми е първият подобен проект ,предполагам че съм допуснала доста грешки ...но бих искала да поправя нещата :idea:
alsted - майстор
В темата най-отгоре има повече от няколко думи :)
  • 1
  • 2

Тема "осветление в условията на повишена влажност." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: