• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Krelion - специалист
Ако водата съдържа определени елементи,например магнезий се получава електролиза.В един район(близо до София) се пробиват даже неръждаемите водосъдържатели(по заварките).

П.П. Аз си взех ДРАЖИЦЕ емайлиран,точно поради тази причина.
lz1wvm - специалист
При мен напрежението през деня е 220 волта.След 23 часа ставаше около 238 волта,а бойлера го ползвах на нощна тарифа.Така аз също изгорих един нагревател.Както каза moimoimoi замери си и консумирания ток при първоначално включване(когато реотана не се е затоплил достатъчно).А тази теория с неръждавейката е несериозна.
Trifun - специалист
Аз съм с неръждаем бойлер на Елдоминвест. Купуван е 2000 година.
( Тогава имахме "Трабант"-че, продадохме го за 300 лв. и купихме бойлера за 280 лв. - майка ми се майтапеше : паркирахме "Трабант"-чето в банята ... :lol: )
Досега съм го отварял 2 или 3 пъти (въпреки че в инструкцията пише че трябва да се чисти ежегодно ! ) - да го почистя от варовика и да му сменя анодния протектор (за протектора пише че се сменя на 3 или 4 години )
Нагревател НЕ ми е горял.

P.S. Между другото ... нали знаете, че протектора трябва да се занули ?? Защото в противен случай все едно че го няма - седи си цял, не функционира.
А като е занулен, за 3-4 години се "изяжда" - от него остава съвсем мъничко парченце, може дори да прокапе вода от там ...
alantion - специалист
lz1wvm написа:
При мен напрежението през деня е 220 волта.След 23 часа ставаше около 238 волта,а бойлера го ползвах на нощна тарифа.Така аз също изгорих един нагревател.Както каза moimoimoi замери си и консумирания ток при първоначално включване(когато реотана не се е затоплил достатъчно).А тази теория с неръждавейката е несериозна.

ВИНАГИ ползвам бойлера на нощна тарифа.Замервал съм напрежението вечер но не се е вдигало повече от 225 волта.

Бойлера е включен ВИНАГИ на първа степен,което гарантира че двата нагревателя-1кв.плюс2кв. са последователно включени и могат да поемат големи колебания в напрежението.т.е предполага се че ще имат по-дълъг живот
alantion - специалист
sasooooooooo написа:
Оставам с впечатлението, че знаеш "верният отговор"...
Имаш право да мислиш,но де да беше така. Видях голям зор ,затова реших да се съветвам. Дори бях решил да отправя запитване направо в завода във Варна но не намерих пощата им.
Има някаква магия специално при тоя вид водосъдържатели,но не мога да я открия.
alantion - специалист
moimoimoi написа:
а мериш ли им тока като ги пуснеш да работят
и да ти кажа че бойлерите на дипломат /елдоминвест/са менте отвсякъде
а по отношение на протектора,предполагам става дума за аноден протектор-е той е уж против варовик

ако си вземеш бойлер марка Stiebel Eltron ти гарантирам че няма да имаш проблеми
Споделям мнението Ви ,тъй-като в другото ми жилище работи вече 8 год. бойлер "АРИСТОН" и да чукна на дърво не съм го пипал.

Идеята да си взема бойлер с водосъдържател от неръжд. стомана беше ,че ше е "ВЕЧЕН" но ....ми създава повече ядове.
alantion - специалист
Trifun написа:
Аз съм с неръждаем бойлер на Елдоминвест. Купуван е 2000 година.
( Тогава имахме "Трабант"-че, продадохме го за 300 лв. и купихме бойлера за 280 лв. - майка ми се майтапеше : паркирахме "Трабант"-чето в банята ... :lol: )
Досега съм го отварял 2 или 3 пъти (въпреки че в инструкцията пише че трябва да се чисти ежегодно ! ) - да го почистя от варовика и да му сменя анодния протектор (за протектора пише че се сменя на 3 или 4 години )
Нагревател НЕ ми е горял.

P.S. Между другото ... нали знаете, че протектора трябва да се занули ?? Защото в противен случай все едно че го няма - седи си цял, не функционира.
А като е занулен, за 3-4 години се "изяжда" - от него остава съвсем мъничко парченце, може дори да прокапе вода от там ...

Благодаря за информацията.

Усещам ,че мозайката почва да се нарежда.
При мен такъв АНОДЕН ПРОТЕКТОР не е монтиран. Явно за него става дума и сигурно играе роля. А от какъв материал се прави той,за да ми сложа на моя бойлер? И той ли е причина за това често изгаряне на нагревателите?
rulom - модератор
Аноден протектор лесно се монтира.Просто трябва да се пробие една дупка на фланеца и да се върже протектора към нулата(земята).
Функцията на протектора е да предпазва нагревателя от натрупване на котлен камък(ако е варовита водата).При теб като изгори нагревателя наслоен ли е с варовик дотолкова, че да не се вижда ?
lz1wvm - специалист
Бойлера е включен ВИНАГИ на първа степен,което гарантира че двата нагревателя-1кв.плюс2кв. са последователно включени и могат да поемат големи колебания в напрежението.т.е предполага се че ще имат по-дълъг живот
Няма никаква логика два нагревателя с различни мощности да се включват последователно.Обикновено се включва първо 1 киловат,после 2 киловата и ако има 3-та степен двата в паралел.Така,че виж си връзките в секционния ключ и виж кой от нагревателите ти изгаря.На неръждавейките мисля,че не слагат аноден протектор,а само на емайлираните.
torbalan - Дървен философ
логика има...

първа степен - двата нагревателя последователно (минимална мощност)
втора степен - малкия нагревател (примерно киловат)
трета степен - големия нагревател (два киловата да кажем)
четвърта степен - двата нагревателя в паралел (който не го мързи - да смята)

а по темата - не би трябвало да има връзка честото горене на нагревателите с материала, от който е направен водосъдържателя на бойлера... най-малкото те нямат никаква обща точка...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "МИТ ли е или факт следният проблем?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: