• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ELEMENTAL - специалист
Neno Er написа:
petromaniq написа:
Трябва да запоя меден проводник към алуминиева повърхност. Как да помедня алуминият, без електролизен метод. Навремето се правиха опити с отработен ферохлорид (от ецване на печатни платки). Ако някой знае, моля да даде съвет !
Опитай с разтвор на меден сулфат, така наречения син камък с който се пръскат лозята. Оставяш проводника в разтвора и по него се отлага мед но е в много тънък слой.
Може да приложиш и електролиза в такъв разтвор, но не съм много сигурен и на ясно с този процес.
Някой е спал в часовете по химия :wink: ...
Алуминия е много по-силен редуктор от медта и ще я измести от разтвора.На-всичкото отгоре медта се отделя под формата на "пихтия" и адхезията м/у нея и алуминиевия детайл е нулева.
zmeios - специалист
И от мен още един глас за метода с рядкото смазочно масло.

Обаче държа да отбележа, че е трудно въпреки всичко. Трябва силен поялник, съвсем правилна плоска човка, точна ръка, късмет, и като капак на всички, алумниевият детайл трябва да държи на силен огън. Което при литиевите батерии със сигурност НЕ е така.

Възможност за точкова заварка има ли? Ама то и там не е тривиално, ще е необходим трансформатор за ниско напрежение и огромен ток, аз имах преди време такава самоделка... Но е играчка докато я подкараш нея. Иначе по принцип така се прави -- заварява се.
С 2 леви - специалист
Само внимавай и действай с подходящо облекло и очила, че литиевите елементи имат навика да се взривяват доста ефектно при нагряване, късо или разхерметизация...
Бих предложил да мислиш за нещо с пружиниращи пластинки.
Нещо като това, но с твои размери ;)
Изображение

Изображение
  • 1
  • 2

Тема "Помедняване на алуминий - как ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: