Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Тани - модератор
Ако трафовете са електронни , каквито предполагам че са твоите, честотата е доста висока и по-важното- не е еднаква , така че забрави за паралелно свързване на вторичните "намотки"
xborox - напреднал
Не, не са електронни - тороидални са (-;
Тани - модератор
Най добрия вариант си остава да ги монтираш максимално близо до двата противоположни края на въжетата , като ги свържеш с поне 4 кв кабел. Така падът на напрежение ще е най-малък! Прекъсването на едното въже си остава разбира се!

Успех!
xborox - напреднал
Да, постарал съм се (-; А кабелът е около 6 квадрата (на око), но определено не е по малък от 4,5. Нерси за съдействието на всички. Системата вече втори ден работи!
8180 - майстор
Поздравления за xborox :!:

Две въпросчета към pavelari.

1. Реално ли е да се предположи, че два (било то фабрични) трафа могат да бъдат ИДЕАЛНО еднакви. Не го писах по-горе, но това е условието да имат еднакви ИЗХОДНИ съпротивления и напрежения за да не протичат паразитни токове от единия траф към другия. Ако не бъркам нещо, изходните съпротивления са доста ниски и даже малки разлики биха устремили тока на "по-добрия" траф към другия с неизвестен за мен ефект, но допускам поне прегряване и загуба на мощност.
2. Това което е направил питащият - един общ и по един отделен проводник винаги ли сработва или той е уцелил правилно сфазирането. Става дума ако трафовете са от едната страна на линията (или е трипроводна схемата). Абе с една дума как"изглеждат" токовете в общия проводник, че след като написах предишния си пост нещо се усъмних - той натоварва ли се, а дали не се разтоварва. :?:
Тани - модератор
2. Вторичните намотки са галванично разделени от мрежата и за това не протича абсолютно никакъв ток ако свържеш единия край на изхода на един трансформатор с единия край на друг трансформатор. В дадения случай се спестява рязането на второто въже защото няма смисъл!
Palawnik - специалист
pavelari благодаря че ме подсети за сфазирането на трансформаторите. Трябваше и аз да се сетя :datz:
С две думи не се опитвайте да свързвате паралелно трафчета ако не знаете как да определите началата и краищата на намотките!!!
Проблема не е толкова в мощностите, колкото в сфазирането. Ако не са сфазирани е все едно да включиш два акумулатора "+" на единия и "-" на другия.
xborox практически е установил какво се получава когато двата трафа не са сфазирани :)
xborox да си светиш много време и без проблеми :) успех
pavelari - майстор
към 8180
по принцип ако трафовете се свържат по начина който казвам токовете и на двете намотки се сумират и имат еднакви посоки - в противен случай са противопосочни.
толеранса за паралелна работа е до 10 % /в изходното напрежение/ и при заводски трафове е изключено почти да има по-голяма разлика в параметрите на два произволно избрани трафа от една и съща партида.
втория въпрос нещо не го разбирам, ноиначе идеята вече е ясна и на останалите колеги :wink:
8180 - майстор
pavelari,
Благодаря за разяснението. Аз не очаквах да са допустими 10% толеранс.
За пълнота, че нещо не ми е ясно за третия проводник и токовете.
Това, дето съм го скицирал (за прав ток, че ми е по-ясно) вярно ли е?
Ако да - при променлив може ли с подходящо сфазиране да се търси такова "разтоварване" на третия проводник и вместо да е два пъти по-дебел да е "тънък" (или същия)?

Прикачен файл

Tok.jpg
Два източника + 3 въжета.
Tok.jpg (33.68 KиБ) Видяна 9017 пъти
masteradmin - майстор
:) от една краиност отиде в другата. Теоретично ако вземеш 3 трафа и ги включиш в 3-те различни фази (има предвид фаза и нула ако имаш 3 фазен ток разбира се) би трябвало наистина тока да е 0, защото ще се получат 3 синусоиди чиито общ сбор във всеки един момент е 0.
Това бих искал да го тествам наистина ще е интересно.

Тема "Паралелно свързване на трансформатори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: