Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ArturDent - Почти Безобиден
Избора 220 V или 12V се прави основно от гледна точка на безопасността. Не очаквай ако намалиш напрежението, да намалиш консумацията при еднаква осветеност.
Няма да влизам в спорове, какво е осветеност, интензитет на светлината и светлинен поток.
Ако искаш икономия на ток - не я търси в осветлението. Намали си температурата на бойлера с 5 градуса, коригирай и температурите в помещенията с 1-2 градуса...
Ако постигнеш 5% от 3000 W, е доста повече от 20% от 100W....
stefan_gb - специалист
pavelari написа:

За обезопасеното напрежение - трафовете не са чак толкова защитени /масово няма галванично разделяне и/или зануляване/ все пак с траф е мааалко по-добре...
Галванично разделяне има освен ако неизползваш автотрасформатор.
Зануляване също, няма само на някои китаичета от много нисък клас.
bigshop - специалист
Много и интересни отговори на просто въпросче. Но кой знае защо всички предполагат, че луните ще се включват към електрическата мрежа 220V.
Хайде сега отговорете, ако се захранват от 12V (от акумулатор например) как стоят нещата.
rulom - модератор
bigshop написа:
Много и интересни отговори на просто въпросче. Но кой знае защо всички предполагат, че луните ще се включват към електрическата мрежа 220V.
Хайде сега отговорете, ако се захранват от 12V (от акумулатор например) как стоят нещата.
Хаха, ще оставя pavelari да отговори :wink:
Гарантирам свеж и интересен отговор :wink: :lol:
alsted - майстор
bigshop, "как стоят нещата" за кое: за дроселите, за трансформаторите, за автотрансформаторите, за тока, за светлинния поток, за осветеността или може би за икономията, но спрямо кой вариант?
То изобщо въпроса вярно не беше за ~220V , за Вата...
Ша ма прощавате и rulom, и pavelari, ма се не здържах :cool:
rulom - модератор
alsted, той, питащия, бърка малко Ват и Волт :wink: :lol:
ама, ако се тури един акумулатор на 12V луни, а през деня си го зареждаш в работата и тока ти е на аванта....далаверата е пълна :jump:
....от друга страна, ако ядем по веднъж на три дни....още повече ще спестим, да не ти казвам какво ще стане, ако позашием отвора на :butthead: .......... :wink: :lol:
Мисълта ми е, че pavelari го каза вече, що да дъвчем едно и също :
Като цяло важи принципа на равнопоставеността в природата...

.......сори, ама и аз не се сдържах :lol:
bigshop - специалист
alsted написа:
То изобщо въпроса вярно не беше за ~220V , за Вата...
Ша ма прощавате и rulom, и pavelari, ма се не здържах :cool:
Точно така - lipeto питаше за мощността, но вие решихте да покажете колко много знаете за 220V (тя май е разбрала за какво говорите ? ). Затова ви попитах за 12V. Но вие не разбирате от "тънък" шопски хумор. Жалко.
alsted - майстор
Верно има нещо шопско във включването ти, ама "тънкия хумор" ми убягва :wink:
pavelari - майстор
еее.... и аз поскърцах със зъби ама да кажа все пак нещо /мирно и кротко/... Прочетете внимателно въпроса на питащия и ще видите две основни числа - едното е 220 а другото 12 - е какво значат те - нито има луни на 220 Вата нито на 12 Вата, но има луни които работят на 12 волта и такива на 220 волта. Та все пак счетох да направя разграничение, в което не мисля, че има опит да се каже нещо сложно. Колкото до "интензитета" никак сложно не се опитвам да се изразя - просто имам в предвид еднаквото светене - нито трябва някой да знае колко е, нито пък как се формулира .....

При "електронните трафчета" /които всъщност не са точно трафчета в общоизвестния смисъл - траф с намотки/ масово няма галванично разделяне, СТЕФАНЕ... купи си фазомер, макар че и с мултицет може да се премери всеки от изводите спрямо земя... Не коментирам трафчета от по 50-100 лева а по-масовите
stefan_gb - специалист
pavelari написа:
СТЕФАНЕ... купи си фазомер, макар че и с мултицет може да се премери всеки от изводите спрямо земя... Не коментирам трафчета от по 50-100 лева а по-масовите
:? :? имам си няколко, я обясни какво и как измерваш и какви са ти изводите .....

Тема "Вярно ли е че разликата на ток ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: