• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
skrijo - специалист
[quote="moimoimoi"]може да го направиш както майстора го е направил :lol:
Тогава ще свържа заземителните пластини за - и мястото където трябва да стои по принцип :?
petkomz - специалист
да му обясним на колегата най после:

1.взимаш фазомер и с него определяш кой проводник ти е фаза и кой нула- на фазата ще ти свети фазомера(запомни на кой проводник ти е фазата или си го маркирай с изолирбанд например)
2.прекъсни електрозахранването
3.фазата я свързваш към една от клемите които контактуват с крачетата на щепсела, или иначе казано с едната от "дупките" на контакта. Фазата не се свързва с нищо друго по никакъв начин в контакта
4.свързваш нулата към другата клема и както колегата по-горе обясни правиш мост между нея и защитните пластини (тези които се виждат отпред на контакта),сечението на проводника от който ти е моста да не е по малко от този на проводника в инсталацията
5.на някои контакти има готови пластини с които само ги обръщаш и зануляваш- при тях има значение да не обърнеш пластината към фазата щото ще стане "весело" [-X
Дано съм помогнал!
skrijo - специалист
petkomz написа:
да му обясним на колегата най после:

1.взимаш фазомер и с него определяш кой проводник ти е фаза и кой нула- на фазата ще ти свети фазомера(запомни на кой проводник ти е фазата или си го маркирай с изолирбанд например)
2.прекъсни електрозахранването
3.фазата я свързваш към една от клемите които контактуват с крачетата на щепсела, или иначе казано с едната от "дупките" на контакта. Фазата не се свързва с нищо друго по никакъв начин в контакта
4.свързваш нулата към другата клема и както колегата по-горе обясни правиш мост между нея и защитните пластини (тези които се виждат отпред на контакта),сечението на проводника от който ти е моста да не е по малко от този на проводника в инсталацията
5.на някои контакти има готови пластини с които само ги обръщаш и зануляваш- при тях има значение да не обърнеш пластината към фазата щото ще стане "весело" [-X
Дано съм помогнал!

Много благодаря вече разбрах как горе-долу става .
sasooooooooo - "специалист"
Прието е фазата да е от дясно.
Когато направиш всичките и пуснеш напрежението, с пръст внимателно допираш всяка пластинка /шуко/. Ако някъде те "бъзне" означава, че си офазил контакта и трябва да го преработиш, както ти казаха.
А тоя майстор, защо ти направи само един контакт? :?
skrijo - специалист
Защото прави пералнята и затова занули и контакта.
gecata82 - специалист
sasooooooooo написа:
Прието е фазата да е от дясно.
Когато направиш всичките и пуснеш напрежението, с пръст внимателно допираш всяка пластинка /шуко/. Ако някъде те "бъзне" означава, че си офазил контакта и трябва да го преработиш, както ти казаха.
А тоя майстор, защо ти направи само един контакт? :?
Колега не мисля че нявсякъде е прието фазата да ти е от дясно, по немските стндарти е от ляво, и в наща фирма винаги работим така, по немски стандарт ( нали все пак трябва да ги стигнем някъкси европейците) :lol:
Последна промяна от gecata82 на вт яну 19, 2010 10:05 pm, променено общо 1 път.
skrijo - специалист
Няма проблем ,аз ще определя с фазомера каде е фазата.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с контакти" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: