Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
masteradmin - майстор
Незнам от къде ще прекарваш кабелите по пода или под тавана, така че сам предцени от къде ще минат аз само ще ти кажа колко кабела да заложиш.

1. 220 волата в кутията
2 едно UTP от алармата до клавиатурата.
3. Монтираи датчика за врата още сега - тънък 2жилен кабел, които свързва рид-ампулата, която е на касата с клавиатурата.
4 UTP от алармата до свирката - добре е и нея да я скриеш някъде.
5 UTP до 1 датчик Д2 или Д4 по избор
6 UTP между всичките 4 датчика няма значение дали са последователно или звезда. (наи добре Д1-Д2 и Д3-Д4 да са един зад друг и да пробиеш дупка в стената след това ти остава само кабел между Д2 и Д4)
Ако нещо не ти е ясно питаи.
П.П. И да не си посмял да викнеш някои да ти монтира алармата - ще си я монтираш сам :lol: с моя помощ :lol:
Profi Stroi - специалист
Хехе
И сега ако на следващото мнение го питаш къде живее нещата за пред полицията ще са ясни
Аз пък на свой ред да питам
Имам Сот в нас
Искам обаче да пусна на едно помещение на 90 метра от най близката кутиика
Ако го направя както ти казваш с UTP до колкото знам преноса там е до 100 метра без затихване
Ако трябва и Ftp ще сложа ама да стане само
masteradmin - майстор
:lol: Разликата между UTP и FTP, е че единия е екраниран а другия не. Освен това UTP-то не се препоръчва за външен монтаж.
А и FTP понеже е добре екранирано по трудно завива затова не го съветвам да слага FTP (по трудно ще скрие). А колкото това със 100-те метра то важи само за Swichove но там напрежението е 5-7 волта, а при алармата е 12в. Така че въобще няма място за сравнение.
С 2 думи важно е напрежението и сечението. Ако свържеш паралелно двоиките 2по2 съпротивлението им ще стане 2 пъти по малко.
Profi Stroi - специалист
Ясна ми е разликата м/у кабелите
Имах такава фирма за Лан интернет
Та от останалия кабел мисля да си направя нещата
Та туко виж ми се наложило да се захвана да си го направя сам така че съветите са добре дошли за момента
evil - специалист
Eдин съвет и от мен относно окабеляването за СОТ :)
когато не се знае каква ще е системата най-добре ще е от всеки датчик, от клавиатурата и от точка високо на фасадата (за сирена)по един кабел до централата(6 жила) и от клавиатурата до магнитния на вратата (4 или 2 жила) защото варианти за разделяне по зони има много , датчика който гледа клавиатурата е малко по-специална зона а и не трябва да се губи възможноста за игнориране на зони примерно стаи в който няма да се влиза нощем да са под охрана а където се спи не.Ако пък евентуално ще има и СОД стената между ПИР и централа не е много добра идея.
masteradmin - майстор
evil написа:
Eдин съвет и от мен относно окабеляването за СОТ :)
когато не се знае каква ще е системата най-добре ще е от всеки датчик, от клавиатурата и от точка високо на фасадата (за сирена)по един кабел до централата(6 жила) и от клавиатурата до магнитния на вратата (4 или 2 жила) защото варианти за разделяне по зони има много , датчика който гледа клавиатурата е малко по-специална зона а и не трябва да се губи възможноста за игнориране на зони примерно стаи в който няма да се влиза нощем да са под охрана а където се спи не.Ако пък евентуално ще има и СОД стената между ПИР и централа не е много добра идея.
какво пречи стената ?
evil - специалист
някой сод-ове не одобряват мястото от което може да се работи по кутията да не е директно обхванато от ПИР нищо че ема тампер зона и че пътя е отсечен
masteradmin - майстор
да сега разбрах, може би ако Д4 се помести малко нагоре ще хване и кухнята. Мисля че няма да има проблеми, но ако възникнат винаги в кухнята до кутията може да се сложи 5-и датчик - Тои в момента само опъва кабели :)
крум - специалист
От Д4 няма да може да се обхване кухнята, зщото на пътя му смятам да преместя камината (до комина).
Така че ще пусна и един кабел за 5-ти датчик в горния десен ъгъл на кухнята. Дали ще е добре, като се има впредвид, че ще е над прозореца?
Другия вариант е на трегера между кухнята и хола. Само че там ще падне копане в бетона...
mkmukok - напреднал
И аз да споделя моето мнение.
Много често сега се ползват UTP или FTP кабели, което е малко неудобно защото стандартните кабели за алармени системи са много по-удобни за работа.Особено английският с ширмовка, и най-вече когато самите датчици се ползват и като разклонителни кутии и трябва да се вкарат два кабела в датчика.
Най-добре е до всеки датчик да има отделен кабел, а за домашни условия може и 4 жила - тампера не се ползва( освен в сирената), или се свързва към зоната последователно.
Относно датчиците, гледайте да са далеч от топлинни източници и източници на електромагнитни излъчвания.

Тема "Окабеляване за СОТ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: