Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Virtuozo - специалист
skrijo за трансформатори /любителски мрежови надявам се/ :lol: не ти трябва никакви книги да четеш.Ето ти един калкулатор за смятане на трафове http://arbalet.hit.bg/Setup_Ztraf.exe
Въвеждаш вида на магнитопровода,на колко волта ще са намотките въвеждаш и колко да е голям тока на вторичната намотка -програмата ще ти изчисли всичко останало,каква дебелина на медта за отделните намотки,колко да е сечението на магнитопровода и колко навивки за всяка намотка.Другото което трябва да знаеш е че намотките се навиват подредено,лътно и между всеки ред слагай пласт оризава гартия залепена с тиксо.След това пластините подреждай плътно в макаричката до пълно задръстване и ги стягай яко с болтове или скоби ако не са ш-ета а вити.Хубаво е и елементарно станоче с манивелка да си направиш за да ти е лесно и стегнато навиването.Това е накратко за трафчетата,относно електродвигателите,другите може повече да ти помогнат защото моите познания не стигат до там,но ако си мислиш че дори човек който това прави по цял ден ще те научи през интернет,няма да стане и с учебници,няма да стане щото ще научиш принципа и теорията ама там си иска око да види ръка да пипне.Ако си новак започни с трансформаторчета и то с по-мощнички 50-100 вата щото с малките ще има да въртиш хиляди навивки с мед по тънка от косъм и ще стигнеш до неуспех :?
skrijo - специалист
Хубаво е и елементарно станоче с манивелка да си направиш за да ти е лесно и стегнато навиването.
:? Снимка нещо или как да си я направя . :? :)
Virtuozo - специалист
Понеже това което ти е показал колегата е фабрично и трудно може да се изпълни ще ти опиша какво имах в предвид .Погледни първата снимка и си представи че устройството с брояча го няма а е само гола манивелка.На мястото на устройството с брояча и зъбчатките ти пускаш една желязна шина права широка 2-3 сантиметра с дупка в горния край за да влезе манивелата.В левия край на снимката където свършва манивелата с резбата слагаш от същата шина по същия начин с дупка и в долния край спъваш двете щини да стане като обърнато Пе .Еми това е в общи линии иначе на манивелката набиваш дървено трупче което си изработил точно колкото ще са вътрешните размери на макаричката и нея я нахлузваш върху трупчето.Освен това с някаква стяга ще трябва да хванеш това нещо към масата.
Друго което може да те олесни е като си намериш някой здрав трансформатор който има нужната мощност за твоите цели но не и нужното вторично напрежение е да го разглобиш внимателно и да махнеш вторичните намотки но да запазиш първичната,която обикновенно е на дъното на макарата,по този начин ще си спестиш навиването на първична намотка което в 90% от случаите е най-мъчително.
skrijo - специалист
Съжалявам за глупавите въпроси :-D
1. Как се маха магнитопровада или не се маха за да се пренавие ?
2. Как се свързвът изводите на намотките на първичната и вторичната ?
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... oncore.png
gosho_221 - специалист
skrijo написа:
Магнито провода се вади със клещи ако са Т-образни, а мисля че черния и кафевия кабел на тази снимка която си дал са първичната намотка.Поправете мe ако греша, но мисля че така беше по моите спомени. :?
Последна промяна от gosho_221 на съб мар 06, 2010 10:58 pm, променено общо 1 път.
Милен - майстор
skrijo написа:
Това твойто вече на нищо не прилича, ти какво искаш да пренавиваш рисунката ли :lol: Дай поне снимка на трафа че ако някой не го мързи да обяснява да ти обесни от къде се разглобява. Макар че ми се струва, при тези елементарни въпроси, ще е излишно обясняването. Поради липсата на елементарни познания, нищо няма да излезе от цялото начинание.
mldm - специалист
skrijo от 10 год. се занимавам точно с това -пренавиване на ел .двигатели, трансформатори и други ел. инструменти но така без да го видиш как става и без да прочетеш малко книги а само с приказки няма да стане.Казвам ти го от опит. :)
nextvasko - напреднал
gosho_221 написа:
Поправете ми ако греша, но мисля че така беше по моите спомени. :?
Няма как да сгрешиш, спомените ти са абсолютно верни :-D :-D :-D

Тема "Пренавиване на трансформатори >съвети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: