• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
LazarGanev - "Велик майстор"
Доколкото знам vanko68 има изграден такъв рекуператор у тях. Де го да сподели? :)
а иначе по темата ще кажа - моето мнение е, че ако не се изключва изобщо през нощта бойлера, теоретично икономиите ще са повече, но на практика едва ли ще се усети.
evil - специалист
Аз съм с часовник и съм го настроил от 3 до 5 защото не съм много редовен в следенето на часовника при електромера и още съм настроил по 15 минути в 10 и в 13 часа да се донагрей а самия часовник има ключ за принудителна включване така че който прецени по термометъра на бойлера че не му е достатъчно топлата вода може да го включи принудително и след това да си го върне в автоматичен режим и за мен това е оптималното използване на акумулирането на топлинната енергия от нощна тарифа при бойлерите .За да е по ефективно избирайте бойлери с по-голяма вместимост аз съм с 120 литра при тричленно семейство
pavkatay - майстор
икономията е майка на мизерията. не го казвам с лоши чувства, а с тъга, защото от година насам ми се налага да се замислям за пари и си мисля , че е по- добре човек да се ограничава с други неща а не с ТОПЛАТА ВОДА :) . а иначе и аз мисля, че икономията ще е незначителна ако се изключва бойлера нощем. при бойлера е като при климатика най малко харчи ако стои постоянно включен. иначе е все едно да си изключвате хладилника нощем или денем или през два часа, кой както си е преценил, че ще икономисва :wink:
Чаро - Акълия
pavkatay написа:
при бойлера е като при климатика най малко харчи ако стои постоянно включен. :wink:
Не съм съгласен. Ако отваряш от време на време прозорците и вратите и охлаждаш стаята хубаво ( = на ползване на топла вода) тогава може да ги сравняваш двете неща. :wink: Целта на бойлера е не само да поддържа водата топла. Климатика прави това със стаята...
evil - специалист
'най малко харчи ако стои постоянно включен'
супер грешно схващане според мен.Ако някой се окъпе в 20часа няма да е много разумно да се загрява веднага бойлера при положение че не е нужно а да се изчака нощната тарифа.Найстина това не е кой знае каква икономия но щом може автоматиката да се осъществи с малко срества и това не би ти създало неудобства защо да не спестиш някой лев всеки месец
pavkatay - майстор
evil написа:
'най малко харчи ако стои постоянно включен'
супер грешно схващане според мен.Ако някой се окъпе в 20часа няма да е много разумно да се загрява веднага бойлера при положение че не е нужно а да се изчака нощната тарифа.Найстина това не е кой знае каква икономия но щом може автоматиката да се осъществи с малко срества и това не би ти създало неудобства защо да не спестиш някой лев всеки месец
ами това имах предвид- 'не е кой знае каква икономия' . даже е никаква, а ако става въпрос за 3-4 или 5- члено семейство това с къпането и изчакването на нощна тарифа звучи като мизерия( дъщерята на икономията :) ) а по отношение на сравнението с климатика и хладилника си е лично мое мнение, но ако се направи сравнение между сметките за ел. енергия на две домакинства с бойлер- едното с икономия и другото -без сигурно разликата няма да достигне 10 лв. не съм сигурен, но един настолен компютър сигурно харчи повече от 10 лв на месец. пак повтарям-това е мое мнение и смятам, че най -добре е да не ни се налага да издребняваме толкова много с икономиите, ама като те притисне живота.... и държавата м..а и.... :-D
naB4o - специалист
Еми зависи от конкретната ситуация. Аз съм млад ерген :) Живея си сам; Къпя се сутрин преди работа, прибирам се най-често след 20:00, а от 80те литра все е останала топла вода, я за ръце, я за някоя чаша и после вечерта го пускам пак на нощна. Лятото не изстива толкова и дори може и вечерта да се пусне 1 освежаващ душ.
fbr - майстор
Добър вариант е с два терморегулатора, един за нощна, който е настроен на максимално възможната температура, който се включва примерно в 03.00, и друг за през останалото време, който е настроен на 45 градуса. Така бойлера се зарежда максимално на нощна енергия, а през останалото време се включва само ако има консумация и температурата падне под 45 градуса.
vanko68 - специалист
Здрасти на ентусиастите. Това е много погрешно мнение,че бойлера харчел най-малко,когато стои непрекъснато включен. Ако аз се прибирам в 20 ч и той цял ден е стоял на 70 гр,загубите му ще са по-големи и ще е харчел известен ток за поддържане на тази температура. А ако се беше включил малко преди къпането да затопли само веднъж водата щеше да е идеалния вариант. Има подобни даже БГ модели,които се самообучават кога се харчи топлата вода и тогава се затоплят.
А по въпроса за рекуперцията на топлата вода. В къщи имам вече такава системка от доста време,около година на око,изградена е точно по идеята на Тани. И аз се опасявах от затлачване,но се оказва,че няма изобщо такава опасност.На всеки 2-3 месеца отварям хоризонталната ПВЦ тръба и няма засега нищо опасно. Може да се сипва отвреме навреме по малко каналин в сифона и готово. А иначе КПДто му е доста над 40те%,по мои сметки се доближава до 80-85 %. Изходната вода от рекуператора е само с 2-3 гр по-топла от входната вода.
pavkatay - майстор
досега повечето мнения са на хора, които се прибират в 20 ч. включват бойлера и т. н. при тях - ни дете , ни коте. говорим за нормална 24 часова консумация. тогава бойлера ще харчи най-малко когато е постоянно включен. а и ако започнем да издребняваме в голяма степен със системите за икономии в едно вече съществуващо жилище рискуваме да заприличаме на цивилизацията от филма 'mad max' с мел гибсън :) . не че не може да се случи , но нали не се стремим не към това
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Консумация на ел. енергия от бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: