• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vailoelle - специалист
Благодаря на всички за отговорите!
Един приятел ми обясни как може да стане и мисля да го почна утре.
Няма нови кабели само от стария токов ще взема ток за контактите.И той и аз вярваме , че ще издържи.Друго решение е всичко в кутията и нулите на едно другите "да се оправят" :lol:
Никъде не съм споменавал кухня :razz:
Благодаря ако има нещо ще пиша пак!
valat111 - специалист
И не слагай предпазител повече от 16 А. Ако някога започне да изключва, това означава, че трябва да намалиш консуматорите, включени едновременно. Ако предпазителят има по-висока стойност, може да "запуши" инсталацията ти/да се запали/.
PCL82 - майстор
По начина, по който пишеш си давам сметка, че не си съвсем наясно какво представлява инсталацията ти. Не може да се кара с убеждението
"и двамата вярваме, че ще издържи" (веднага си предстявям, как ще й шибнете жички в бушона и ще си закачите всичко, за което си мечтаете).
Не става така, още повече, че инсталацията е двупроводна и всяко прегаряне на нулата може да коства живота ти! Казахме ти 16А!

Купуваш си хубави разклонителни кутии, гипс, мостови кабели 3х2,5мм2, конзоли и болтчета М5, гайки и шайби.

Хващаш и разкачаш всички разклонителни кутии в това мазе. Отпаряш кабелите на всякъде, където са посукани и закрепени на криво, ту в мазилката ту над нея, оправях посукванията.

Изкопаваш лекла за кутиите, гипсираш ги и вкарваш в тях подредено старите и новите кабели-всичко да върви само хоризонтално и вертикално.

Връските в разклонителните кутии направи с уши и болтчета М5, като между всяко ухо поставяш шайба. Защитните и главните проводници затяхаш с самостоятелни шайби и гашки на същия болт! Не се допуска защитна и работна нула да са затегнати под една и съща механична връзка. Може да ползваш специализирани клеми за разклонителни кутии на WAGO, не усуквай.
blv - специалист
С всичко казано в последният пост на PCL82 съм съгласен, без последната фраза-"не усукваи" (ако имаш предвид спаика). Аз съм убеден, че спаиката (направена както се изисква) има по-малко контактно съпротивление от клемите на Wago. Не споря, има тестове в това направление (в повечето от техническите университети). Не се публикуват, поради липсата на правна възможност. Относно темата, май дилемата е "Да дам ли пари за да съм жив и здрав или да видя какво може да стане". Към Автора на темата мисля, че подробно ти описахме вариантите, остава да решиш дилемата. Успех. :?
mirk - майстор
Усукването е компромисен вариант обаче ако е изпълнено от електротехник който има опит, за някой начинаещ който тепърва ще се учи да прави спайки по добре да ползва готови клеми с гарантиран натиск - Wago са идеални. За по големи тоци и аз практикувам болтова връзка и стягане с гаечни ключета, а не с клещи и отверка :lol: Минаваш отгоре със самовулканизираща лента и си бетон.
  • 1
  • 2

Тема "Електрическа инсталация за една стая" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: