Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
GEORGI5959 - специалист
Колегите са изяснили проблема - клеясала връзка при алуминевия проводник на уличния стълб. Недопустимо е да се прави връзка алуминий с мед. За целта се използуват специални токови клеми с различно метално покритие от двете страни- от едната се свързва алуминевия проводник, а от другата медния. Преди години аз имах същия проблем на вилата и докато енергото дойдат да сменят клемите с подходящи, ми се налагаше като падне напрежението да удрям с пръта по клемите. Да знам, че не е редно и опасно но така виках неволята.
fikata - майстор
GEORGI5959 написа:
Колегите са изяснили проблема - клеясала връзка при алуминевия проводник на уличния стълб. Недопустимо е да се прави връзка алуминий с мед. За целта се използуват специални токови клеми с различно метално покритие от двете страни- от едната се свързва алуминевия проводник, а от другата медния......
Така наречените биметални клеми...
mirk - майстор
Недоспустимо е но масово се среща :lol: просто навиват с клещите по тънкия меден проводник плътно около по дебелия стоманено-алуминиев и готово ток има, но до кога :lol:
dancherry - напреднал
Окислена нула от стълба.
gtg1977 - специалист
milanovs,пробвай,когато се стъмни.Включи печката,бойлера и някой друг як консуматор и погледни стълба.Ако има нещо хлабаво,сто процента ще преискрява или леко ще свети в тъмното. :idea:
milanovs - специалист
Да бе да ше хода по тъмниците до Банкя да гледам дали нагреват клемите :lol: А имаше и друго ,понеже ас му бях връзвал боилера ,преди две години,и си го бях заземил как си му е реда с нулата.Та тои ми каза че меките връски били нагрявали и давали искри,и един водопроводчик му ги е сменил.Това според мен означава че в даден момент по нулата е връщало фаза.Това ми сее случвало на друго място.Там едни дървета се бяха уплели в не изолираните жици ,и като завали дъжд става манджа с грозде .Електротехниците знаят за какво става на въпрос.А иначе за този от Банкя ,нали знаете че там са се дърти комуняги,и не са много по плащането :wink:
fikata - майстор
Боян написа:
И на мен ми е интересно как се получава това явление да връшта по нулата фаза.Случвало ми се е веднаж.Аз си мисля че като се заземи инсталацията с водопровода ама не сам сигорен.Дайте малко информация въпреки, че утиваме към друга тема за което се извинявам.
Когато бойлерът е занулен, но по веригата на нулата има лоша контактна връзка/т.нар. хлабава нула/ токът не е луд да се бори с преходното съпротивление на лошата връзка а се насочва към по малкото съпротивление към земята - металния тръбопровод респективно ширмовката на меката връзка.Ширмовката започва да искри,загрява и може да се стигне до прегаряне на маркуча и водата шурва.Някои "водопродчици" съветват клиентите си да не зануляват бойлера по тази причина?! :?
Офазяването на водопровода е друга бира.Ако съседът ви не е занулил бойлера си и по някаква причина корпуса му се офази,чрез металния водопровод тази фаза може да дойде и у вас.Разбира се ако водопровода е метален..
milanovs - специалист
Та за връщането на фазата по нулата стана на въпрос.На едно място имаше ключ за боилер от тези белите,каде щракат нагоре на доле.Та тези ключове прекъсват и фазата и нулата което според мен нее правилно.Защо :?: .Защото в моя случаи на ключа за боилера беше изгорела точно нулата.Тогава към боилера тече фаза,и тои си дърпа нола през меките връски от земята .И там се беха стопили ма яко,направо се беха зачервили.Така че според мен нулата не трябва да се прекъсва по никакъв начин......И има едно неписано правило; на жена и на ток,стягане му е маиката иначе нагряват :lol:

Тема "Спад на напрежението" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: