Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pavelari - майстор
ти все едно нищо не си прочел до момента
аз пък съм гимназист!
На въпроса - Не ти е нужен, но не заради анодната защита / щото май няма общо с нея/ а по принцип
mirk - майстор
Включвам се и аз :wink:
Схемите ги няма на линка
СТРАНИЦА ЗА ДОСТЪП
Несъществуващ файл / папка

От този 45А, няма полза. Анодната (по скоро катодни отводи) нещо стоят висящи само на главния предпазител. Това не е практично при разряд и пробив в някой отвод щрак главния и оставаш всичко без ток. Сложи си между тях и глания по малък предпазител например 32 или дори 25 ако разбира се групата отводи която сложиш го позволява, щото всеки тип си пише в каталога колко трябва да му е защитния предпазител. Ако имаш достъп можеш и да ги захраниш и преди главния 63А.

Относно токов кръг №12 вземете се уточнете с колегата какво ще правите ще заземявате или ще занулявате или и двете, щото така както изглежда е опасно. Ако е само предпазител трябва да имаш зануляване или връзка между нулева и земна шина в главното табло. Ако защитния проводник РЕ във веригата е само заземен, този предпазител няма да сработи при късо съединение никога и в този случай ти е необходима ДТЗ и на тази верига.
radkooman - напреднал
mirk написа:
Схемите ги няма на линка
СТРАНИЦА ЗА ДОСТЪП

От този 45А, няма полза. Анодната (по скоро катодни отводи) нещо стоят висящи само на главния предпазител. Това не е практично при разряд и пробив в някой отвод щрак главния и оставаш всичко без ток. Сложи си между тях и глания по малък предпазител например 32 или дори 25 ако разбира се групата отводи която сложиш го позволява, щото всеки тип си пише в каталога колко трябва да му е защитния предпазител. Ако имаш достъп можеш и да ги захраниш и преди главния 63А.

Относно токов кръг №12 вземете се уточнете с колегата какво ще правите ще заземявате или ще занулявате или и двете, щото така както изглежда е опасно. Ако е само предпазител трябва да имаш зануляване или връзка между нулева и земна шина в главното табло. Ако защитния проводник РЕ във веригата е само заземен, този предпазител няма да сработи при късо съединение никога и в този случай ти е необходима ДТЗ и на тази верига.
май нещо съм объркал с линковете

Тези трябва да работят

http://dox.bg/files/dw?a=57676d4b75
http://dox.bg/files/dw?a=3a4fd59e4f

Не разбрах защо ако е заземен защитният проводник предпазитела няма да сработи ?
radkooman - напреднал
mirk написа:
Схемите ги няма на линка
СТРАНИЦА ЗА ДОСТЪП

Това което разбрах е че при късо между фаза и корпус цялата верига от трафа до земята се явява като консуматор със съпротивление 14 ома, но не мисля че 10 А ще сработи след 20 митути при 15.71 ампера.
Ясно и там ще сложа ДТЗ или ще я зануля.
Разбрал ли съм правилно ?
mirk - майстор
Аз разбрах че нещата ти са мътни и съвета ми е да викнеш някой да ти свърши работата на място.

По старите норми за зануление имаше ги накрая на правилника по ТБ в една инструкция на колко ампера колко трябва да ти е съпротивлението на контура фаза - нула като съпротивленията се движат в диапазона 0.Х ома а ти имаш 10ома само при теб и искаш да сработи, ще сработи ама чак когато му се изметне биметала за доста време което не е приемливо. През това време имаш офазен корпус. Ето ти една характеристиката на въпросния бушон сам виждаш как при малки токове на повреда каквито ще са твоите с заземителя 10ома времето клони нягоре към безкрайност.
Според картинката предпазителя ще сработи надеждно за време под 1секунда при токове 55-100А (долната права вертикална зона) е от къде ще дойде този ток като имаш съпротивление 10 ома ?
Изображение

Имаш три ДТЗ тип ID 25A които захранват по няколко предпазителя 16А. По добре си сложи защити ID 40А/30мА няма разлика в цената и не е добре при евентуална голяма консумация по веригите да претовариш по ток скъпата защита.

А токов кръг 16 "отопление етаж" е смешна история. Каква е идеята на четирите паралелни предпазителя по 16А всеки :? и то поставени след ДТЗ+АП16А. Да не говорим че и кабела е 1.5кв :lol: етажа да няма да го отопляваш само с една духалка, щото ако пуснеш втора и ДТЗ ще ти падне от претоварване на вграденото АП в нея.

Имам чувството че схемата е взета от някъде на готово и е донадена за твоя случай :lol: да не си давал пари за нея :lol:
radkooman - напреднал
Така вече е май по-добре ?

Ето и линк за четливо копие !
http://dox.bg/files/dw?a=5d3501dede[url][/url]

Както казах схемата е преработвана от мен.Правена е за моята къща но не съответства на мойте изисквания а само на тези за общината !
ще пусна линк с оригинала ако искате да я погледнете !
Токов кръг 14 / не 16 / е разделен на няколко предпазитела само че сега видях ге към ги нарисувал успоредни ! Не са така.
Теса разделени на 1 бр. за термостати и конвектори и 3 бр за всяка помпа! нямам никакви духалки и тем подобни устройства който ти изхвърлят парите през прозореца! :-D
radkooman - напреднал
Ето и оригиналната схема на инсталацията правена от ел.инжинер !

http://dox.bg/files/dw?a=265b98ad92
mirk - майстор
Ти така и не разбра какво ти говорим тука в темата. Оригиналната схема без твоите грешки не променя основната ми забележка, а даже я засилва. Печките са свързани само през предпазител 20А и заземени с 10ома заземител.

Ако имаш повече въпроси се обърни към господина който ти е дал схемите. Или към сайта от където са изтеглени, сам се сети кой е той.
radkooman - напреднал
mirk написа:
Ти така и не разбра какво ти говорим тука в темата. Оригиналната схема без твоите грешки не променя основната ми забележка, а даже я засилва. Печките са свързани само през предпазител 20А и заземени с 10ома заземител.

Ако имаш повече въпроси се обърни към господина който ти е дал схемите. Или към сайта от където са изтеглени, сам се сети кой е той.

За твои сведения за схемети съм си платил както и казах а печката е през ДТЗ както се вижда :shock: :shock: :shock: .
Така и не разбрах какво ми говориш или просто си говориш ???
lubomirlz - специалист
Кухненската печка 9 кръг, осветление 1, 13 кръг и звънеца кръг 14 не са ти през дтз така че Мирк е прав, хващай си проектанта да си оправя мизериите, особено за печката е доста опасно положението.

Тема "Инсталация на къща - кажете си мнението, дайте предложения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: