Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MamaMy - майстор
torbalan написа:
айде и аз да кажа...

далавера има, ако вуйчо ти е министър на енергетиката...

тогава ще те субсидират, спонсорират и т.н.

за обикновените хора - далавера няма :)
Точно за обикновените хора е далаверата. Не си ли забелязал, че някой път в тока има една такава по мека (топла) съставка? Някой път лампите мигат едно весело и приятно, а токовите удари не са чак толкова токови, колкото волтови. Е, тези благоприятни ефекти са благодарение на еко енергията вкарана от фотоволтаици и вятърни централи на нашите хора. Благодарение на тяхната саможертва и всеотдайност, ти получаваш всичките еко блага на нашата природа. И това само на цената на 3 АЕЦ-а. НАправо е безплатно. Бонус, подарък. Ако не си си гледал сметката за тока, погледни. Ще разбереш, че в наща мила татковина всичкото ток все е еко. :roll:
torbalan - Дървен философ
:?

я виж къде работя :)
и ще се досетиш какво ми е мнението за еко енергията...

то най-тъпото е, че в нея няма нищо еко...
защото за да се произведе един фотоволтаик в околната среда се изсипват значително повече лайна, отколкото той ще спести произвеждайки енергия....
8180 - майстор
torbalan написа:
защото за да се произведе един фотоволтаик в околната среда се изсипват значително повече лайна, отколкото той ще спести произвеждайки енергия....
Пък и трябва да се монтира на поляна/нива, като правило плодородна защото има много слънце.
И какво става под нея?
С "благородна глобална цел", изчезва поредната частица "бял дроб".
8180 - майстор
Радвам се, че вече масово в темата навлезе правилният термин, отговарящ на всички въпроси на автора - "далавера".
Само дето не е за нас и за него.
Все едно - ще ни накарат да плащаме все повече за тази далавера, и Торбалан също, даже може да го съкратят, че много пречи. :?

П.П.
Боян написа:
Значи далаверата е голяма ама в „белите държави“.
За мен, нищо ново в това твърдение. Някои за някаква "конспирация" говорят, ама тихо, че niki_sap дебне.
Боян написа:
Сигорно сте ходили по запада.В германия има на много места фотоволтаични системи ама там слънце няма и пак ги слагат. Значи далаверата е голяма ама в „белите държави“.
не само, че съм ходил, ами имам и колеги германци, с които работихме по един проект десетина години...

та и там е същото - в началото са изкупували енергията от фотоволтаиците на безумно висока цена, докато народонаселението сеналапа яко...
после са свалили цената...
моите колеги се бяха набутали да си монтират на целия покрив фотоволтаици и се жалваха, че най-вероятно няма да успеят да си върнат инвестициите...

ама и те парламент имат, и те депутати хранят...
world_explorer - специалист
ArturDent написа:
Нямам търпение да изчета какво сте написали, НО съм проучвал всичко много подробно.
Далавера няма.

Икономически погледнато една инвестиция е изгодна ако се изплати за 8-10 години. Другото е прах в очите.
От тук нататък си правете сметката.
Много си прав. Ако инвестицията се връща за повече години по- добре вложи парите в банката.
Според изкупните цени (мисля че бяха 72-75 ст.) по добре да се продава на енергото. Но и това е лъжа щото първо ти махат твоята консумирана енергия и остатъка ти го плащат. Сиреч трябва да имаш много такива панели че да си на печалба.
8180 - майстор
world_explorer написа:
Но и това е лъжа щото първо ти махат твоята консумирана енергия и остатъка ти го плащат. Сиреч трябва да имаш много такива панели че да си на печалба.
Сигурен ли си в това.
Аз горе споделих обратното уж от компетентен източник, но не настоявам, въпреки че има някаква логика поне в това, ако в "глобалната цел" има поне малко истина.
Пък и на Енергото му е все тая - то плаща с наши пари, отделно рушвета.
хаха
много сте сладки...така, като си теоретезирате :)

енергото (то вече енерго няма де, ЧЕЗ, ЕОН или някой друг гад) няма да ви плати и стотинка :)

Тема "Фотоволтаична система за битови нужди- Анализ възможно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: