Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
evil - специалист
предполагам че нулевата шина не е изолирана от корпус в ГРТ така че
нулата от трафа,заземителите,корпус на ГРТ и нулева шина са обединени и ако от тази точка се тегли жило до ап.табло не е ли малко излишно при условие че това вече е направено с нулевото захранващо жило на ап.табло и този потенциал може да се хване и в самото ап.табло :lol:
hermit - специалист
нулата от трафа,заземителите,корпус на ГРТ и нулева шина са обединени и ако от тази точка се тегли жило до ап.табло не е ли малко излишно при условие че това вече е направено с нулевото захранващо жило на ап.табло и този потенциал може да се хване и в самото ап.табло
Може, но ако по някакви причини стане прекъсване на проводника, който докарва въпросния потенциал до апартаментното табло, то тогава този потенциал от нулев спрямо земята се превръща в 220 волта спрямо земята. Това става през вътрешното съпротивление (достатъчно ниско) на включените консуматори. И тъй като към този проводник са включени корпусите на занулените уреди, нещата стават опасни. Тъй че си е много добре от главното табло да идват два проводника - един нулев и отделно от него - един защитен.
Разбира се, трябва да се направи преценка какви са рисковете да стане прекъсване (или повишаване на съпротивлението по протежение) на общия PEN проводник. Но общо взето пускането на още едни проводник не е толкова скъпо, че да има кой знае какви основания да го спестим.
vgeorgiev - специалист
Най-правилния отговор според мен, който съм чел до сега.
Някой има ли идея как да прекарам трети проводник от апартаментното табло до ГРТ ?
Тръбите които са в стените са с вътрешен размер 12мм. Много трудно прекарах два проводника по 6мм2.

Апартамента е на първи етаж. Легално ли е да си пусна едно заземяване и да го свържа с апартаментното табло ?
hermit написа:
Всякакви самоделни заземления, а също и такива, чиято изправност не се проверява редовно, само могат да ти докарат пакости (потенциално големи!).
С мултицет съпротивление на заземяването можеш да измериш само ако си екстрасенс... ама тогава и без мултицет ще го можеш.

Освен това, заземяване, което не е свързано с неутралния проводник води до система ТТ, която за домашни нужди не е за препоръчване.

Може би най-добрият вариант е да пуснеш третия (защитен проводник) на инсталацията си долу до главното табло и там да го свържеш с неутралата, която ако не локално, то със сигурност някъде навън от блока е заземена на няколко места. В най-лошия случай при този вариант ще си със система TN-C-S. При нея дефектнотоковата защита си работи правилно, стига да е сложена след точката от която нататък имаш отделен неутралнен и отделен защитен проводник.

Но най-добре е да извикаш специалист, да го прецениш много добре колко му е акъла и какви са знанията и манталитетът му, за да не се окаже, че е някой тиквеник, каквито са в изобилие.

Някои данни по въроса: http://schuko.hit.bg
fox_vt - майстор
Щом си на първия етаж забий си под терасата заземителен кол и си се закачи към него.Никой не може да ти каже и копче.Това важи за всички етажи.Кабела ще трябва да си го пуснеш външно на блока или в друг удобен за теб начин.Принципно не би следвало да има проблем да си пуснеш кабел до ГРТ и да се хванеш там към заземяването му но това е положението.
vgeorgiev - специалист
Fox, благодаря ти за отговоря.
Имам мазе, което се пада под апартамента. Мога ли в мазето да си направя заземяването ? Има ли недостатъци ?
fox_vt - майстор
Недостатъци едва ли освен че трябва да пробиеш дупка в пода на мазето.Виж като забиеш кола да дойде някой да измери земното съпротивление.И периодично веднъж в годината пак измерване.
vgeorgiev - специалист
Параноята, която ме гони, е прекъсването на нулевия проводник от ГРТ до апартаментното.
Понеже тръбичката в стената не позволи да пусна три проводника (фаза, нула, земя), пуснах само фаза и нула.
Сега се замислям, че ако заземя нулата в АПТ и отпадне нулата от трафопоста, тогава ще ми се стопи нулевия кабел от ГРТ до АПТ.
PCL82 - майстор
Няма какво да те гонии такава параноя, защото нулевият проводник от ГРТ до етажа трябва да е цял. Чрез токова клема е отклонена нулата от етажната кутия/табло до апартамента ти.
Понеже апартаментите са разпределени равномерно между фазите дори и магистралната нула да се разхлаби те до някъде я подпират да не се дръпне твърде високо.

При стари сгради може да имаш твоя отделна фаза и нула от ГРТ до апартамента. Тогава цитуацията е малко по-зле, защото се явява по-голям пад по нулата и токът на късо съединение е по-малък. Но в този случай нямаш междинни връзки по нулата.

Всичко разбира се ако изпълнението е правилно и не е бастисано през годините. Нужна е просто профилактика на връзките.
vgeorgiev - специалист
PCL82 написа:
Няма какво да те гонии такава параноя, защото нулевият проводник от ГРТ до етажа трябва да е цял. Чрез токова клема е отклонена нулата от етажната кутия/табло до апартамента ти.
Понеже апартаментите са разпределени равномерно между фазите дори и магистралната нула да се разхлаби те до някъде я подпират да не се дръпне твърде високо.

При стари сгради може да имаш твоя отделна фаза и нула от ГРТ до апартамента. Тогава цитуацията е малко по-зле, защото се явява по-голям пад по нулата и токът на късо съединение е по-малък. Но в този случай нямаш междинни връзки по нулата.

Всичко разбира се ако изпълнението е правилно и не е бастисано през годините. Нужна е просто профилактика на връзките.
Стар е блока. Няма етажни табла. От електромерното табло до апартаментното има тръбичка, през която минава кабелите.
Кой е по-добрия вариант да разделя ПЕН проводника от електромерното табло или да го разделя в апартаментното ?

Ако е разделен в апараментното табло и се прекъсне ПЕН проводника, тогава се офазяват всички уреди.
Ако е разделен в електромерното табло, тогава горния проблем отпада, но има проблем със защитата ако се прекъсне ПЕ проводника.

Може би най-удачния вариант е два ПЕН проводника.
sts - специалист
Двата варианта са технически правилни и не противоречат на Наредбите.Варианта си избирате сам като преценявате какви трудности ще има при реализацията му.
Изпълнявал съм и двата варианта при ремонти.
В моят апартамент съм изпълнил втория вариант / TN-C-S /защото когато са го строили монтажниците са спестили тръби от етажна кутия до табло апартаментно.Не исках да разкъртвам стените.Фаза и нула са директно изтеглени от ГРТ на входа.

Тема "ЗАЗЕМЯВАНЕ НА ПРОВОДНИК "ЗЕМЯ" В СТАР БЛОК" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: