Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mirk - майстор
Гофре на открито :lol: нито бялото нито метално ще издържи и двете се разпадат освен ако не е метално с PVC покритие. Имам преки впечатления от 2 години седи на открито по земята в прах кал и дъжд, до сега няма проблем. Ама какъв е смисъла да се слага СВТ въздушно в гофре с тел :? странна комбинация.

Според мен "СВТ-с" на поцинкована тел или стоманено въже хванат с кабелни превръзки (свински опашки), колкото до сечението най добре си сложи 4кв, утре може да ти се наложи да завариш нещо си в гаража. Кабел 4 кв можеш да му сложиш максимум 32А предпазител в началото на кабела в къщата. В гаража може да си сложиш едно малко табълце например четворка, с два предпазителя за осветление и за контакти. Остави си и един силов контакт директно за електрожен за всеки случай :wink:
Ники274 - специалист
mirk написа:
Според мен "СВТ-с" на поцинкована тел или стоманено въже хванат с кабелни превръзки (свински опашки), колкото до сечението най добре си сложи 4кв, утре може да ти се наложи да завариш нещо си в гаража. Кабел 4 кв можеш да му сложиш максимум 32А предпазител в началото на кабела в къщата. В гаража може да си сложиш едно малко табълце например четворка, с два предпазителя за осветление и за контакти. Остави си и един силов контакт директно за електрожен за всеки случай :wink:
съгласен :2thumbs:
Leon - специалист
Ако може да детайлизираме нещата:

През какво разстояние да бъдат "свинските опашки"?

50 - 60 см. става ли?

Благодаря!
vk - специалист
По-скоро в някакъв гумен маркуч да се постави кабела (дори такива за поливане).
Гледам по улиците - въздушни трасета са в някакъв дебел и гумиран отвън кабел
stefan_gb - специалист
Опашките също стареят от слънцето , използваи алуминиева лента за прикрепване на кабела към носача . Иначе ако използваш така наречените кабелни превръзки /опашки/ нека да са от качествените и през 40см. максимум.
gattaka - специалист
Абсолютно става!
А на другите колеги че кажа,че системата с гофрето само съм я виждал не съм я правил,а относно гофретата има такива,които издържат на открито,но това е друг въпрос!
Както споменах в по-горния си пост няма никакъв проблем да се ползва
черното СВТ,издържа си като пич :lol: (личен опит)!
Колегата с шалтера е прав,по-добре наистина си сложи в къщата автоматичен предпазител,а в гаража товаров прекъсвач(шалтер)!
mirk - майстор
Leon написа:
Ако може да детайлизираме нещата:

През какво разстояние да бъдат "свинските опашки"?

50 - 60 см. става ли?

Благодаря!

Здрасти ти какъв си на питащия :lol:

Разтоянието ще го решиш сам като гледаш да не провисва кабела, 30см мисля че е добре. Внимавай с кабелните превръзки белите са обикновени и на слънце се разпадат. Има специални UV стабилизирани за открито и обикновено са черни. Широчина 4мм е достатъчна.

vk нещо си в грешка, не знам какво си гледал но не е маркуч. Ако го сложи в маркуч ще му влоши охлаждането и ще намалее допустимия ток с който може да товари кабела + набутвацията за маркуча = двойна набутвация.

пп. Да видях, има и втори питащ :)

А ако им нямаш вяра на опашките :lol: две ролки качествен изолирбанд - навиваш 5-6 пъти кабела за телта, слагаш му отгоре една опашка да не вземе да реши да се развие и готово, ще изкара до следващата идея по гаража :wink:
fikata - майстор
Повече от 20 години от петия етаж през улицата до гаражната клетка ми виси на тел СВТ-то и ще ме надживее.
Какви са тези надпревари за екзотични предложения - маркучи, гофрета, тръби...Очаквам някой да предложи и френски кабел.
:-D

BTW Преди пет години "майсторите" когато ми монтираха климатика,изведоха конденза навън с гофре.Е вече няма следа от него -саморазруши се..
Последна промяна от fikata на пет сеп 24, 2010 2:38 pm, променено общо 2 пъти.
PCL82 - майстор
Ако нямаш под ръка усточиви свински опашки, алуминиева или пожинкована лента, можеш да прикрепваш кабела към телта с навити на спиралки пачета едножилен проводник с изолация.
mirk - майстор
Това също е решение но връзките трябва да са задължително с изолацията защото от слънцето кабела омеква и голата тел ще се впива в него. За няколко години ще се пререже външната обвивка и късото е готово. Обикновено тия гадости стават в най гадното време - дъжд, сняг или силна мъгла :wink:

Тема "Бърз въпрос за електрифициране на гараж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: