приятелю PCL82 аз не сам майстор а любител. прекалено много тъниш нещата.хубаво е да нема лошо.не съм завършил елктротехника за да ги знам некои неща ползвам таблици по принцип а когато в нещо не съм сигорен се допитвам.тези форуми са за това не да доказват кой колко може и кой е грешен и кой прав а за тези хора ,които искат да направят нещо а незнаят как. знаеш ли че при нас има хора със 30 години стаж като подръжка във некоя фабрика и бъркат връските на най обикновено дивяторно осветление.Затова приятелю сам отворил тази тема за да не съм като тях.Когато имаш желание всичко се постига.Но понякога дори и желание да имаш няма кой да ти покаже.
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ganyo
- напреднал
23 мнения в "електротехника проблем"
PCL82
- майстор
ganyo написа:приятелю PCL82 аз не сам майстор а любител. прекалено много тъниш нещата.хубаво е да нема лошо.не съм завършил елктротехника за да ги знам некои неща ползвам таблици по принцип а когато в нещо не съм сигорен се допитвам.тези форуми са за това не да доказват кой колко може и кой е грешен и кой прав а за тези хора ,които искат да направят нещо а незнаят как. знаеш ли че при нас има хора със 30 години стаж като подръжка във некоя фабрика и бъркат връските на най обикновено дивяторно осветление.Затова приятелю сам отворил тази тема за да не съм като тях.Когато имаш желание всичко се постига.Но понякога дори и желание да имаш няма кой да ти покаже.За това е този форум да помагаме на любителите. Няма нищо лошо когато любител иска да научи нещо и да помогне на себе си или на приятели.
Лошото става, когато други любители повъзгласили се за майстори, които не знаят достатъчно и не искат да знаят, почнат да изкарват пари с това. Такива хора нямат място тук и не заслужават помощ.
Ако искаме в България да има високо качество и кадърни хора трябва да държим всеки който работи нещо, да има квалификация за това.
Тези "майстори", които след 30 години стаж бъркат девиаторната схема им кажи да си хвърлят тапиите ако имат такива. Това са опасни хора, които могат да претрепат някого с безобразията си.
evil
- специалист
"""Ако слагаш двупроводно захранване отиваш на 2х10мм2 мед или 2х16мм2 алуминий (наредба 3)"""" за 4 контакта
"""Обикновени шуко контакти за 16А не бива да се защитават с повече от 16А предпазител"""
"""Изпълненията с 25А предпазител и 4мм2 кабели са нередни"""
Чета и невярвам на ушите си
Явна липса на практика
"""Обикновени шуко контакти за 16А не бива да се защитават с повече от 16А предпазител"""
"""Изпълненията с 25А предпазител и 4мм2 кабели са нередни"""
Чета и невярвам на ушите си

mirk
- майстор
Ганьо все се хвалиш че четеш ама човек който не се занимава с това е много лесно да изпусне някой по тънък и съществен момент.
Искаш да слагаш кабел 4кв в гофре разбирай тръба, виж за справка колко е тока на кабел 2х4 в тръба и без тръба и съответно дали 2х6 в тръба не е горе долу колкото 2х4 без тръба. Не случайно в другата ти тема наблегнах на това от колко много фактори зависи сечението на кабела и съответната стойност на предпазителя.
Искаш да слагаш кабел 4кв в гофре разбирай тръба, виж за справка колко е тока на кабел 2х4 в тръба и без тръба и съответно дали 2х6 в тръба не е горе долу колкото 2х4 без тръба. Не случайно в другата ти тема наблегнах на това от колко много фактори зависи сечението на кабела и съответната стойност на предпазителя.
PCL82
- майстор
Досегашната практика ми е много добре позната и знам, че работи!
Но я осъждам защото е неправилна. Пълно безобразие по отношение на защита от претоварване и пожар. Неграмотно е да товариш нещо предвидено за 16А с 25А! Това са разни бисери на социализЪма, които са плод на компромиси, липса на контрол, майстори, които знаят повече от инженера, строежи без проект. Вместо контрол над инсталациите са приели 25А и 4мм2, че бушоните и с тел да са да не пламне инсталацията и по два смядовски радиатора да носи.
Това няма нищо общо с инсталациите по цивилизования свят.. Само разхищение на ресурси. Със същото количество мед могат да се направят трипроводни инсталации и повече кръгове.
Но я осъждам защото е неправилна. Пълно безобразие по отношение на защита от претоварване и пожар. Неграмотно е да товариш нещо предвидено за 16А с 25А! Това са разни бисери на социализЪма, които са плод на компромиси, липса на контрол, майстори, които знаят повече от инженера, строежи без проект. Вместо контрол над инсталациите са приели 25А и 4мм2, че бушоните и с тел да са да не пламне инсталацията и по два смядовски радиатора да носи.
Това няма нищо общо с инсталациите по цивилизования свят.. Само разхищение на ресурси. Със същото количество мед могат да се направят трипроводни инсталации и повече кръгове.
ganyo
- напреднал
Колеги много отговори и всичките различни .Все едно работилница ще се прави.Токлва инсталации по разни колперации сме сложили че не е истина.Аз лично никъде не сам полагал на гараж повече от 4 квадрата захранване при положение че във всеки гараж сме слагали по 4 контакта и по 2 лампи поне така ни го даваха по проект.ми тези хора къде така са им пуснати инсталациите по вашите логики,би трябвало като пусне две машини и включи лампата и табалцето да се стопи.Комшията сие захранил гаража с 3по2.5 вече 8 година му виси кабела без да има никакви проблеми постояно извършва някаква работна дейснот с разни машини.Аз пуснах тази тема защото ме претиснява растоянието което не е малко близо 40 метра плюс това е възможно човека да ползва вътре електрожен което не е малко и още нещо.Става въпрос за два гаража с общо 4 контакта и 4 лампи нищо повече.Тука как един със един не дадоха еднакви предложения всички различно ма тва е объркващо.Всеки казва различно от другия и всеки критикува другия за грешките му.За тези които все още искат да помогнат по темата кабела ще е положен във земя.Не мисa дават излишни средства някой да ми го изчислява разчитам на вашия опит и профисионализам
ganyo
- напреднал
Аз мисля да го направа така.От таблото на къщата което е захранено със 3x10kvadrata ще пусна 3х6-квадратаCBT за захранване на гаражите като postavq32A предпазител на същия във апартаментното таблото на къщата .След полагане във ископа които ще бъде 60см дълбочина преминавам към табалцето на гаража.Във него ще пуснам един силов контакт за електрожена,които ще бъде със 4 квадрата проводник мостов на 25А. Другите три контакта ще ги обера със 2.5квадрата със предпазител 20А.4-те лампи със 3х1.5 10А.
mirk
- майстор
Колко инсталации сте сложили по разни обекти въобще не е критерий за това че разбирате същноста на материята. Едно е да полагаш някви кабели кавито са ти написали/начертали друго е да разбереш защо са точно такива. С полагането на кабели човек може да добие някакъв опит как се прави но не и да има КВАЛИФИКАЦИЯ да го прави и още по малкото сам да решава какво и как да направи на обект.
Продължавам да ти говоря тези работи щото и в тази тема пак наблягаш на това колко големи специалисти сте във вашата фирма и какви ли не обекти сте направили. При положение че се питат елементарни работи и се имат големи претенции нещата вече стават смешни.
На конкретния въпрос защо чак сега споменаваш колко метра ще е кабела
и как ще е положен или мислиш че не е от значение. И как искаше досега де се съгласят с теб и да ти потвърдят мнението че 4кв е достатъчно, като премълчаваше разтоянието. И какъв е този електрожен колко киловата че има всякакви.
Дадохме ти литература предостатъчно, поразтърси се сметни си загубите на напрежение в линията или използвай на готово таблица с такива данни и сам за себе си ще се убедиш че нещото което си се замислил да правиш е достатъчно.
Продължавам да ти говоря тези работи щото и в тази тема пак наблягаш на това колко големи специалисти сте във вашата фирма и какви ли не обекти сте направили. При положение че се питат елементарни работи и се имат големи претенции нещата вече стават смешни.
На конкретния въпрос защо чак сега споменаваш колко метра ще е кабела

Дадохме ти литература предостатъчно, поразтърси се сметни си загубите на напрежение в линията или използвай на готово таблица с такива данни и сам за себе си ще се убедиш че нещото което си се замислил да правиш е достатъчно.
Тема "електротехника проблем" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература