Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mirk - майстор
Имай предвид че на това от Конрад пише 9А което ими се струва малко. Ако не съобразиш може да се претовари и да изпуши най малкото. Има такива за 16А което си е друга работа. Трябва просто да се гледат надписите им какво пише.
mirk - майстор
Утре може да преслушаш и някоя печка с по мощното, колкото по мощно толкова по добре.
Борислав Бачовски - напреднал
8180 написа:
Борислав Бачовски написа:
Колега,
Недей така - тя затова физиката се учи и в гимназия, и в университет с нарастваща сложност. Написаното от теб се отнася за ЕФЕКТИВНАТА стойност на U и I, НО + cosФ + формата на сигналите. Последните се учат в по-горните класове и не се мерят много лесно.
За повечето от предлаганите устройства се твърди, че се справят с обсъжданата задача, но не мога да го твърдя, особено за по-евтините.
Ако е читав уредът, действително, табелката би трябвало да е меродавна, при постоянна консумация, което не е така при компютър, където по-скоро се посочва максималната мощност.
Колегата Хигро, преди време имаше такива измерватели, предполагам проверени.[/quot

Уважаеми колега, извинявам се за въпроса, НО за кой фактор на мощност / cosФ / в една монофазна система , става дума? :? Никога не съм бил даскал по физика и никога не ме е влечала тази професия. Не се чувствам обиден, но според зададеният въпрос се дава и подходящ отговор. Ако, някой е решил да си чеше клавиатурата с безсмилени въпроси, да логично е да получи и подобни от говори. Има едно правило: Задай умен въпрос, за да очакваш умен отговор.
8180 - майстор
По-горе писах по принцип и по смътни спомени.
Не съм много спец, но ми се струва, че предложените от Мирк уредчета няма да се справят с дефинираните задачите. Притеснява ме, че им дават характеристики за резистивен товар, а на единия фиксиран фактор на мощността (този от 45лв., за другите не открих нищо).
За фризера уредът трябва да се справи с cosФ - намам представа колко ще е грешката.
За компютър, монитори и пр. с импулсни захранвания е още по сложно - там играе Факторът на мощност и е възможно, според мен дори качествено (повече/по-малко) да не се справят. В компютърните форуми често се дискутира този въпрос, но не ми се търси.
Струва ми се, че съм мяркал и уредчета от показания тип, но на цени към 100лв.
Електромерите (стари и нови) решават успешно задачите, но отделно трябва да се засича време и да се сравнява, когато се търси мощност.
mirk - майстор
Удобството на човек че живее в технологичен свят в който китайците са измислили джаджи за всичко :lol: ръгаш го в контакта и го забравяш за месец, накрая отчиташ консумираната енергия че и цената в евро директно с един поглед без да се замисляш как да интегрираш мощноста по времето.

8180 ами никак няма да се справят с cosφ<1 а и не е необходимо, важно е да отчетат консумираната активна енергия щото и електромера в таблото отчита само такава и само тази се плаща от битовите абонати. реактивната и да я мерят и не мерят все тая не се плаща :wink:
fikata - майстор
Заподхърляхте този фактор на мощността като горещ картоф.Тук не става въпрос за лабораторни упражнения за измерване на привидна/пълна/ мощност и енергия.Иде реч за чисто битов въпрос.Консумация на отделен битов уред като част от отчетената консумация по електромера. Битовите електромери отчитат само активната енергия.Косинуфи не ги бърка.
Ако ви интересува фактора на мощността си има косинусфимери,има си и електромери за реактивна енергия с които може да се пресмята.. Апропо и в монофазна мрежа може да се отчете косинусфи..
:idea:
Последна промяна от fikata на пон дек 20, 2010 11:27 pm, променено общо 1 път.
8180 - майстор
mirk написа:
8180 ами никак няма да се справят с cosφ<1 а и не е необходимо, важно е да отчетат консумираната активна енергия щото и електромера в таблото отчита само такава и само тази се плаща от битовите абонати. реактивната и да я мерят и не мерят все тая не се плаща :wink:
Тук ме "излови" - черпя:prost: . Малко се подлъгах по първоначалната идея да се мерят ток и напрежение по отделно.
За компютрите проблемът си стои.

Барчовски,
Писали сме заедно - аз, макар и по стара памет, правя разлика между Фактор на мощността и соsФ вкл. и в монофазни вериги.
Второто изчерпва първото САМО при синусоидални (линейни) товари - при компютрите това НЕ Е така и мисля съм "в темата".
Не е перфектно, но не ми се търси друго:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0% ... 1%82%D0%B0
Johny - майстор
Колега Бачовски, какво не ти харесва косинус фи в монофазната мрежа, че нещо не можах да зацепя?!
Уважаеми колега, извинявам се за въпроса, НО за кой фактор на мощност / cosФ / в една монофазна система , става дума?
И що се параЙшъ на толкова умИн.
Има едно правило: Задай умен въпрос, за да очакваш умен отговор.
Човека пита съвсем нормално, какъв уред му е нужен и вече му отговориха.
А твоето предложение, да подключи една "сурия" уреди, да хване калема и да смята - това много ли е умно? И то при динамично натоварване. :-D В кой век живеем? И няма да си гледа работата, а ще следи показанията на уредите. Глупости на търкалета.
Дори да е много скапан уреда, пропрцията ще се запази - по-голям, по-малък разход.
Ето един уред, който според мене, за целите на измерването е напълно подходящ: http://www.electronics.bg/product_info. ... _id=101871 и.... вероятно по-новият му брат: http://www.jmt.bg/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0 ... 8-cID=761/
А ето тук са дадени и параметрите на първият: http://www.kebabshopblues.co.uk/wp-cont ... _10-11.jpg
ArturDent - Почти Безобиден
Стоя и се чеша умно :?
Каква аджаба е разликата между cos φ в монофазна, трифазна и n-фазна мрежа?

Следващата дискусия може да е как да докараме cos φ до 2.5.
fikata - майстор
Уважаеми колега, извинявам се за въпроса, НО за кой фактор на мощност / cosФ / в една монофазна система , става дума?
:-D
Човекът нещо се е объркал.Ако си признае - простете му.. :goodman:

Тема "Устройство за смятане на реално консумирана мощност" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: