Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
PCL82 написа:
Иначе за макли мощности до 800Вт добра работа върши забраненото устройство контакт-фасонка. Продава се по пазарите-цокъл за завиване във фасонката, фасонка за крушката и два коктакта без предпазни клеми. Така си включвам бормашината в мазето, ако се наложи.
Колега,с уважението ми за всичко,което си писал досега не съм очаквал,че ще рекламираш фасунга-контакт.
Толкова ли е трудно да си изведеш нормален контакт от разкл.кутия със защитното зануляване.Иначе си много прецизен когато съветваш за спазване на мерките по електробезопасност.Педантично правилниците цитираш,което е много полезно..
..Или как беше: обущарят ходи бос,шивачът разпран и т.н...
PCL82 - майстор
Понеже съм почтен човек, а токът в мазето е общ не бих си позволил да сложа постоянен контакт и да влизам в пререкания със съседите. Един съсед си е извел контакт и има два хладилника в мазето, но ако всеки почне така...

Контакт-фасонката я ползвам само за бормашина на моя отговорност, само с уреди с двойна изолация.
fikata - майстор
PCL82 написа:
Понеже съм почтен човек, а токът в мазето е общ не бих си позволил да сложа постоянен контакт и да влизам в пререкания със съседите. Един съсед си е извел контакт и има два хладилника в мазето, но ако всеки почне така...

Контакт-фасонката я ползвам само за бормашина на моя отговорност, само с уреди с двойна изолация.
В този форум влизат хора и с ниска квалификация по електробезопасност и всеки съвет го приемат на доверие.Моля,съветът да се ползва фасУнГа-контакт да не се приема.Помещението е мазе.Малко или много има някаква влажност.По тази причина нормално се монтира за осветление и влагозащитно тяло или ПКОМ. При по висока влага и уред с двойна изолация/ овлажняване на щепсела,кабела,фасунгата /не е е защита от електрозлополука.Говоря за овлажняване,не за омокряне...Извеждането на електрообезопасен контакт за временно ползване не е трудно,но е безопасно за ползване...
Последна промяна от fikata на пон дек 27, 2010 4:58 pm, променено общо 1 път.
Johny - майстор
Колега, конструкцията на на противолажната арматура пречи на проникването на водни пръски и пара, но не е херметична и влагата от въздуха не можеш да я спреш. Да не говорим, че влажността в апартамента, особенно с алуминиевата дограма, е много по-голяма отколкото в мазето, нямаш никаква противовлажна арматура. :?
Ники274 - специалист
PCL82 написа:
Някой може ли да ми каже по кой член е забранено да се свърже "официално" контакт 10А към кръг на осветление, ако главната линия е поне 1,5мм2? Знам че е забранено да се тегли контакт от излаз на лампа, но не и от разклонителна кутия на кръг осветление! В българските наредби този въпрос е омазан.
По кой член не се сещам,но не се допуска да се вади контакт от лампен излаз,но за сметка на това можеш да свържеш осветление към контактен излаз като условието за този излаз да е защитен минимум с 16А предпазител.
Ел. проектите за НН се смятат единствено по пад на напрежение и за да имаш контакт някъде в дома си, така трябва да се подберат кабелите,връзките и т.н.,че пада на напрежение да е по малък от 2%.
От тук PCL82 можеш сам да си отговориш на въпроса защо при осветителен кръг опроводен с 1 или 1,5квадрата,не се допускат контактни излази,особено в мазе,където линиите са по-дълги.Сметни и ако всички мази са на един предпазител ,съответно имаш доста РК ......... и т.н.
Johny всеки решава сам за себе си.Човека преценил и попитал за съвет.Предполагам говориш или от опит или наизуст,защото в България си има правилници,наредби и т.н.Та точно тези нормативни уредби казват,че не може така да се процедира,както съветваш човека.Имам клиент,който искаше контакти в мазето си(което не беше малко,около 20кв.м.).От електромерното табло му пуснах кабел за два контакта и ги вързах към предпазителя за апартамента.Занимавка за половин ден-нищо работа.
Всеки казва: един контакт -много важно.Миналата седмица гледах запалено ел.табло,беше по черно от нощта.Нищо не беше останало от него.Предпазителите както ги водят негорими,така се бяха разтопили ,че едвам се разпознаваха.

Пп Целта ми не е да се заяждам с някой,просто си казвам мнението ; )
mirk - майстор
Ники274 написа:
PCL82 написа:
Някой може ли да ми каже по кой член е забранено да се свърже "официално" контакт 10А към кръг на осветление, ако главната линия е поне 1,5мм2? Знам че е забранено да се тегли контакт от излаз на лампа, но не и от разклонителна кутия на кръг осветление! В българските наредби този въпрос е омазан.
По кой член не се сещам,но не се допуска да се вади контакт от лампен излаз,но за сметка на това можеш да свържеш осветление към контактен излаз като условието за този излаз да е защитен минимум с 16А предпазител.
Ел. проектите за НН се смятат единствено по пад на напрежение и за да имаш контакт някъде в дома си, така трябва да се подберат кабелите,връзките и т.н.,че пада на напрежение да е по малък от 2%.
От тук PCL82 можеш сам да си отговориш на въпроса защо при осветителен кръг опроводен с 1 или 1,5квадрата,не се допускат контактни излази,особено в мазе,където линиите са по-дълги.Сметни и ако всички мази са на един предпазител ,съответно имаш доста РК ......... и т.н.
Johny всеки решава сам за себе си.Човека преценил и попитал за съвет.Предполагам говориш или от опит или наизуст,защото в България си има правилници,наредби и т.н.Та точно тези нормативни уредби казват,че не може така да се процедира,както съветваш човека.Имам клиент,който искаше контакти в мазето си(което не беше малко,около 20кв.м.).От електромерното табло му пуснах кабел за два контакта и ги вързах към предпазителя за апартамента.Занимавка за половин ден-нищо работа.
Всеки казва: един контакт -много важно.Миналата седмица гледах запалено ел.табло,беше по черно от нощта.Нищо не беше останало от него.Предпазителите както ги водят негорими,така се бяха разтопили ,че едвам се разпознаваха.

Пп Целта ми не е да се заяждам с някой,просто си казвам мнението ; )

Май не си наясно как се смята сечение на кабел и предпазител. И колко квадрата кабел сложи на тези контакти и колко ампера е предпазителя на апартамента в електромерното табло. Ето от такива недоглеждания стават пожарите за които говориш.

Я вземи и прегледай тази тема http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... sc&start=0 има много интересни примери.
Ники274 - специалист
mirk погледнах темата,там си пише точно това което споменах по-горе с две думи.Виж сметките на колегата pavelari.Смятат се специфичното съпротивление,дължината,косинуса(който в бита е почти единица).Всичко това следи пада на напрежение.Ако е над 2% почват нови сметки.Вземи се допитай до някой проектант да ти поясни как точно става.Когато почват сметки по един проект се тръгва по отпусната за партидата мощност.В повечето случаи е около 10 киловата.От там тръгват сметките за всички помещения,кръгове,табла и т.н..Колкото и голямо желание да имаш да сложиш повече консуматори и потребители, няма как да прехвърлиш зададената мощност.
Може и да бъркам,но това знам за изчисляване на мрежите:
-за проектиране на уредби НН се смята пада на напрежение.
-за уредби СН се смятат динамичния ток и тока на късо съединение.

За останалото предполагам повече му разбираш от мен ; )
Johny - майстор
Ники274 написа:
mirk Когато почват сметки по един проект се тръгва по отпусната за партидата мощност.В повечето случаи е около 10 киловата.От там тръгват сметките за всички помещения,кръгове,табла и т.н..Колкото и голямо желание да имаш да сложиш повече консуматори и потребители, няма как да прехвърлиш зададената мощност.
Няма такова животно. По тази логика като сложиш един бойлер, акумулираща и кухненска печка, то целият запас от мощност си изчерпал. И какво - няма да слагаш повече контакти - така ли? Разрешената мощност е за други цели и най вече касе енергото. При тези сметки има един коефициент на едновременност, който никой не взема в предвид. Взема се от таблици и е различен за различните типове потребители.
Само че пак започнахме да се заномаваме с глупости, които са далече от темата.
mirk - майстор
Аз нямам нужда да питам когото и да било, май ти имаш нужда от питане обаче не проектанти научили се да не смятат изобщо а всичко да карат по един тертип и накрая някоя друга проверка по пад на напрежение да се застраховат нещата. Това е мързеливия начин.

Да си чувал за избор на сечение по допустимо нагряване на проводниците май не си щом не се занимаваш да го смяташ като връзваш контактите в мазето на предпазителя на електромера.

Тема "Осветление и контакт в мазе" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: