Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vvk79 - специалист
Абе Джохни ти разглеждаш формулите при фазови токове и напрежения и при линейни токове и напрежения.Защо да не са еднакви ,заместих и получих еднакви стойности.
я дай формули за активна мощност при свързване звезда и свързване триъгълник!
да видиш че няма разлика!
Е и аз затова казах че при намалено напрежение двигателя се прегрява заради повишаване на тока, но не го написах за тока, а написах че ще прегрее.
Да допълня - аз в средното съм учил за Счетоводна отчетност.,а и софт стартер никъде не съм видял , работя с честотни инвертори.
Абе Фика май ще се наложи да разгледам по подробно за софт стартерите май с тях ще е най удачно моето приложение.Обаче да ти направя една забележка. Не използвайте думите това се учи в еди кой си клас онова в друг и т н и също какво е това софт стартер
-непадаме от небето бе ей.
Ами самоче като гледам цените за софт стартер за 45 кВт Фика са над 1300 лева.
Ами аз написах че двигателя 45кВТ ще се използва за задвижване на шнека на екструдер за преработка на полиетилен. Мисълта ми беше с каква пускова апартура да го пускам. За мен честотния инвертор е най правилния избор, но в тая криза търсим евтин вариант.
Последна промяна от vvk79 на ср яну 19, 2011 2:44 pm, променено общо 1 път.
Johny - майстор
Нали отдавна изяснихме, че при звезда тока е по-малък с корен втори от 3/1.73/.
Иначе другото е еднакво 3*220 ~= 1,73*380, но Iф=Iл/1,73!
vvk79 - специалист
P=Uf*Il/1.73*cosf = Ul/1.73*If*cosf и в двата случая делиш на 1,73 в единия тока в другия напрежението, затова мощностите са еднакви при звезда и при триъгълник
Но в моя случай мощността няма да е същата защото двигателя е предназначен за триъгълник 380 , а аз искам да работи в звезда при което ще получи напрежение 220 на фаза. И въпроса беше дали може или неможе така и повечето казаха че ще изгори и аз се съгласявам, и не искам да го експериментирам с двигател 45 кВт. Май ще трябва да се търси друг двигател с тази мощност, но да е предвиден за звезда а не за триъгълник или някакъв вариант на управление.
fikata - майстор
Двигател,проектиран да работи на триъгълник всяка негова фазова намотка се захранва с напрежение 380 V. При пресвързване в звезда всяка намотка получава 220V.При изменение на мрежовото напрежение се изменят почти пропорционално с него магнитния поток и тока в ротора.Въртящият момент зависи от напрежението на квадрат.
moimoimoi - майстор
не ти трябва друг двигател
ако намерите двигател който работи на звезда то вие ще го пускате директно-а полза от това няма
вие и сега може да си пуснете директно двигателя но на триъгълник
целта е да се развърти по лесно с по малък пусков ток
възможностите са
1 - софтстартер
2 - инвертор
3 - звезда/триъгълник

машината на пълно натоварване ли тръгва при пускане или на празен ход/без товар/?
vvk79 - специалист
Да това са вариантите но първите два отпадат поради финансови съображения. Остава третия ама и там нещата се усложняват с това превключване ,затова можеби най добре ще е да е само на звезда. Вземете в предвид че шнека се върти посредством редуктор,
при натоварването стоят така нещата преди спиране на екструдера се оставя да изпразни шнека и така преди пускане няма да има голям товар ,но при спиране на тока по време на работа и шнека остане пълен после пускането ще е по трудно. При голямо натоварване има опасност от скъсване на шнека. А като знам какъв удар става при един 55 киловатов двигател направо не ми се мисли, дори и времето да е по голямо при превключването си е бая механичен и електрически уред ,което единствено може да се намали с първите два варианта ама на. Така че ще продължавам да мисля по въпроса.
ПП Незнам какво ще стане ако пусна директно 45 киловата в триъгълник.
Сега видях че софтстартерите може да се включват и последателно на фазовите намотки и така тока през тях е с корен от три по малък.
moimoimoi - майстор
е как какво може да стане- ако няма товар се развърта , ако има товар се развърта по трудно, като втория вариант е съпроводен с протичането на ток 5-10 пъти от номиналния,на 45 киловата номиналния е около 85-90 ампера
софтстартер-а не ми изглежда много удачен вариант,монтирал съм телемеханик, имаше възможност за плавен пуск и плавно спиране
имаше настройки за времето на развъртане,както и няква настройка за напрежението-от какво напрежение да почва развъртането
като цяло ефекта не беше кой знае какъв,но се усещаше,по време на развъртането-в самото начало когато с аниски оборотите се усещаше липсата на мощност
софтстартера си имаше електронен пуск/стоп ,само му закачаш една кнопка,това ознчава че не е нужен контактор,нужна е сам моторна защита
mirk - майстор
45kW мотор задвижващ шнек за екструдер пуснат директно не е никак за предпочитане. Мотора ще тръгне да върти с удар и познай какво ще се случи ако случайно въпреки технологичния процес има материал вътре, предполагам пластмаса, ще си голям късметлия ако се разминеш само с разбити лагери. А може да се скъса и витката при по сериозно заклинване. Шнековите са доста мизерни и капризни за за ремонт и подръжка.

Какъв е технологичния процес, колко пъти в час ще се пуска мотора. Вариантите не са много - освен споменатите до сега софтстартер и инвертор, може да се добави и смяна на двигателя с такъв с навит ротор и пусков реостат. Това последното е за предпочитане само ако ти се намира такъв мотор под ръка и няма да го купуваш, иначе не си струва да се връщаш назад с 50години. Звезда - триъгълник мисля че няма да се получи. Вариант е да потърсиш по дистрибуторите по-евтин софт стартер нещо китайско например CHINT или ELMARK.
fikata - майстор
Ти пусна темата като
работа на двигател в звезда
. Звучеше много принципно и теоритично. Сега се оказа, че е за двигател 45 квт, който тайно си се надявал,не само директно да го пуснеш,но и да го оставиш да работи на звезда,въпреки,че е предназначен за нормален режим в триъгълник. С това директно пускане ще събориш трафостта. С големи мощности шега не бива. Обороти на двигателя? Начина на предавката? Има си такъв предмет "електрозадвижване"
gattaka - специалист
В какъв режим ще работи,т.е. колко често ще се пуска?Ако се пусне и работи дълго време след това какво ти пречи да е с превключване звезда триъгълник?Няма ли възможност между редуктора и двигателя да има някакъв тип съединител?Шнека в движение ли се зарежда с материал или в спряно положение?Този мотор табелка има ли и можеш ли да я снимаш?....

Тема "работа на двигател в звезда" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: