Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hladnia - специалист
PCL82 написа:
Не бързайте да слагате разклонител със защита преди да сте сложили варистори в таблото!!!!!!!!!!

Тези разклонители са замислени като фина защита на трето ниво. Те служат да шунтират пренапреженията,
Така, че само с разклонител със защита без първите нива може да стане един хубав пожар право у дома.
то уредите трябва да се изключват от контакта при буря и когато ви няма. Разклонител със защита в случая би бил от полза само за пренапрежения по вина на енергото.
Ей страшни сте, започват се едни дълги убеждения .
1.Ако са толкоз опасни, няма да се поставят почти във всяко ново произведено устройство , телевизори ,климатици ,монитори и др.
2.При падане на близка мълния е ясно че ще има поражения но НЕ и пожар от варистора. Виждал и ремонтирал такива уреди ,последствията са прекъснал резистор (ниско омен),предпазител и опушен варистор . НО почти винаги останалата електроника е запазена.
todortv - майстор
PCL82 написа:
Не бързайте да слагате разклонител със защита преди да сте сложили варистори в таблото!!!!!!!!!!......Така, че само с разклонител със защита без първите нива може да стане един хубав пожар право у дома.
...... уредите трябва да се изключват от контакта при буря и когато ви няма. Разклонител със защита в случая би бил от полза само за пренапрежения по вина на енергото.
Точно така.Да добавя,че голяма част от разклонителите ,в частност варисторите са ментета.
Просто,ако е възможно изключвайте уредите галванично.
bill47 - напреднал
Най сигурно ми се струва цялата мрежа в дома да е защитена с катоден отводител http://www.kassabasystems.com/KO.htm тук е показан примерен модел , но цената е малко висока . Така или иначе сто процентова защита срещу мълнии няма и все пак който може да си го позволи е добре
gtg1977 - специалист
А какво стана с добрите стари гръмоотводи :?
mirk - майстор
Мургавите ги отнесоха.
styb - специалист
Знам че катодния отвод е най вече за мълниезащита , но дали ще е ефикасен срещу по висок волтаж примерно заради грешки на енергото. Всичко в случай че инсталацията е трижилна с отделни нула и земя
gattaka - специалист
Здравейте колеги,аз искам да питам: Има ли разклонители с филтър за хармоници?
stefan_mil4ev - специалист
Може ли някой да даде схема на свръзване на катодния отводител. Един за цялото табло ли се слага или по отделно за всеки токов кръг?
stefan_mil4ev - специалист
До колкото видях има 3 клеми. В първите влизат фаза и нула, а от третата какво излиза?

Тема "Разклонители със защита." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: