• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vesko_hard написа:
Стига бе,

Значи май това си е по подразбиране така направено, кви са тия инжинери кво е тва чудо......
Това лято правих ремонт на такава панелка в провинцията.Схемата е същата :-D .Доста се пулих за тази връзка и аз.Зелената.Имаше я.Така или иначе правих нова инсталация.От старата нищо не остана.
valat111 - специалист
lenor777 написа:
vesko_hard написа:
Стига бе,

Значи май това си е по подразбиране така направено, кви са тия инжинери кво е тва чудо......
Това лято правих ремонт на такава панелка в провинцията.Схемата е същата :-D .Доста се пулих за тази връзка и аз.Зелената.Имаше я.Така или иначе правих нова инсталация.От старата нищо не остана.
Живях до неотдавна в такава панелка, ел. им е абсурден, при мен не се е случвало.ю, но при един приятел....свалям надолу всички автоматични предпазители, започвам лека корекция на ел. .....и изтръпвам.....имам чувството, че тия ел. инсталации някога са ги правили дрогирани виетнамци или пияни руснаци :drinkers:
vesko_hard - помощник
Май ще си изхвърлям дипломата у кофата.....
Johny - майстор
За другаде незная, но при нас са ги правили ученици от електрото по практика.... Явно даскала е бил друг, защото и нас са ни водили да правим инсталации още с бергмановите тръби, но връзките идваше майстора от работилницата да ги прави.
emiood - напреднал
В панелките всички линии за контактите с общо предназнечение са свързани от двата си края на един и същ предпазител т.е. предпазител - контакт 1 - контакт 2 - ... контакт N - същият предпазител. Освен това на отделен предпазител е линия за бойлер (излиза обикновенно на контакт монтиран високо на нивото на ключовете за осветлението до банята) и друг за печката в кухнята. Освтлението е на един кръг. До тук добре, но това е било преди повече от 20 години. Няма да коментирам начина по който са изградени и безопаснотта им. Така е било тогава. В последствие почват намесите на собствениците, като се почне от освтление на балконите "дръпнато" от линиите на контактите с разни кабели и проводници дето не можеш и да познаеш какви са и кога са произведени, но не са за това, нескопосана смяна на апартаментните табла и стигнеш до там, че ремонтирайки звънчевата инсталация в етажната разклонителна кутия яко те "друса" ac220V (истински случай). С две думи: внимателно с панелките! Естесвенно и сдругите по-стари жилища.
ecotronic - специалист
Относно токовия кръг за осветлението знам, че кабелите към висящите осветителни тела на таваните се качват върху плочата на горния апартамент и така вървят под замазката на плочата докато стигнат до отвора на тавана, през който се спускат отново надолу.
Поради това се случва когато комшията отгоре си прави ремонт на пода, да пострада осветлението.
Trifun - специалист
emiood написа:
В панелките всички линии за контактите с общо предназнечение са свързани от двата си края на един и същ предпазител т.е. предпазител - контакт 1 - контакт 2 - ... контакт N - същият предпазител.
А в моята панелка не е така - от таблото за контактите във всяка стая излиза по един кабел и обикаля от контакт на контакт. А осветлението наистина се качва в комшията над мен ... :)

Прикачен файл

Kontakti Tristaen.jpg
Kontakti Tristaen.jpg (66.88 KиБ) Видяна 10892 пъти
В. Петров - специалист
emiood написа:
В панелките всички линии за контактите с общо предназнечение са свързани от двата си края на един и същ предпазител т.е. предпазител - контакт 1 - контакт 2 - ... контакт N - същият предпазител.
Това, което си описал като свързване е стандарт във Великобритания. Само че там има отделно трето жило за заземяване и във всеки щепсел има вграден предпазител.
  • 1
  • 2

Тема "Схема на ел. инсталация на тристайна панелка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: