Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
moimoimoi - майстор
катоо го гледам и ми става лошо :shock: бива теснотия и икономия ама това е ужасно
на това табло са предвидени нула и земно отделени-двата отвора ниско доло на таблото-там е трябвало да се монтират шините но няма място

а нулите предполагам са извън таблото усукани като спагети/спагетарник :lol: /
според мен се виждат с бяла изолация точно над таблото в центъра
Последна промяна от moimoimoi на ср мар 23, 2011 4:38 pm, променено общо 1 път.
mirk - майстор
А зелените жици могат да бъдат проводниците за осветлението и затова да са сгъчени толкова на един предпазител. Предполагам нулата е някъде около таблото.
l_bonev - специалист
Тоя в магазина нещо не е наред :? Шината под АП-та служи да се монтират самите те, а нулевата обикновено е една медна с много болтове .Според мен това е някаква преправка на старо табло или нещо отсорта,аз мисля ,че там я няма :?
PCL82 - майстор
Ето на какво попаднах:

http://rmkrmk.snimka.bg/daily/remont-na ... 86.1282597

Човекът си се радва на новото табло и си мисли, че го е сменил правилно. Всъщност е скрил връзки под мазилката и вече не се вижда кое къде отива.
genkogenev - специалист
Я вземи извикай някой , който разбира , раздели се с 20 лева и си гледай кефа , че тока не се вижда дявол да го вземе :o
От подобно изпълнение едва не останах без зрение .....
zdravkich - специалист
Ей вие ме разбихте :shock: Значи таблото е в панелка от 80-те, и беше старо подменено с това преди 3-4 години. Не знам кой кабел за какво е и от къде идва. Подмяната на таблото ми я направи познат , който работеше във фирма за ел.услуги /срещу заплащане разбира се/. Значи от ляво на дясно предпазителите вървят така : главен 63А, бойлер 32А, контакти кухня 32А, контакти хол 32А, контакти спалня 32А, осветление 16А. До сега съм нямал проблеми с ел.инсталацията и таблото (надявам се и да нямам).
@spec - единия червен кабел е свободно висящ, не знам за какво е, а другия червен влиза в 1-я предпазител главен 63 А.
@PCL82 - намерих останало парче от гребена и наистина от едната страна е черен , а от другата син на цвят. Фатално ли е ,че е така монтиран синята страна отпред или е добре да се поправи . Пречи ли нещо за правилната работа? Снопа жълто-зелени проводници предполагам е за осветлението, поне всички влизат в предпазителя на осветлението /най-десния 16А/.
@l_bonev - да човека е имал впредвид отзад една медна пластина , не гребена. Явно на мен ми е трудно да обясня ситуацията.
@moimoimoi - не знам как е било преди, мога да видя в съседи и да направя разликата със старото табло. Според теб с колко предпазителя в случая трябва да е таблото?
Благодаря ви на всички. То от къде тръгнах , а къде се стигна. С любопитство продължавам да следя темата.
PCL82 - майстор
Това, че си нямал проблеми не значи нищо. Бомбата е заложена, просто не се е случил още момента. Таблото трябва да се прави наново, ако искате да си спестите пожар! Да се намерят нулите и да се вкарат и те в таблото, всичко да се вижда от къде идва, подредено по двойки. Свободната червена жица сигурно е нереализирана система за нощен ток (пак фаза).

Предпазителите трябва да са:
главен 40А, защото захранващиите жила са 6мм2
кухня-25А
бойлер-16-20А
контакти хол 16А
контакти спалня 16А
осветление-10А

За гребена правилото е черното е фаза, синьото е нула, но в много редки случай се използва такъв гребен да прехвърля нула.
Последна промяна от PCL82 на ср мар 23, 2011 4:42 pm, променено общо 2 пъти.
spec - специалист
Ами предлагам да направиш следния опит:
1. Провери с фазомер свободния червен кабел. Ако няма фаза тогава премини към т. 2.
2. Вземи пробна лампа (220V) и я свържи към двата червени кабела (пак казвам - АКО НЯМА ФАЗА НА СВОБОДНИЯ).
Ако лампата светне, значи свободния червен кабел е нула. Най-вероятно е извод от снопа нули, вързани на куп.
zdravkich - специалист
С фазомера съм го проверил висящия кабел не свети, т.е. предполагам че е 0. За другият червен е ясно фаза, свети на фазомера.
moimoimoi - майстор
това табло май леко стърчи половината навън а ? :?

Тема "Къде е нулата на това ел.табло?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: