• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zz_stefanov - майстор
е тогава трябва да се предвиди място за адаптора извън мокрото помещение
Какви са тези: бъдещи консуматори в това влажно помещение?
Не си играйте с тока!
Това което е купено от магазините отговаря ли на степента на влажност в банята?
Повечето са обозначени като противовлажни, но не стават за мокро помещение.
В. Петров - специалист
ribnikolaevi написа:
Предполагах, че има конзолни кутии с гумен капак, в който се отрязва отвор съобразно диаметъра на кабела и така се осигурява водоплътност. На същия принцип влизат кабелите във водоплътните разклонителни кутии, само че при тях тези отвори са отстрани, а на мен ми трябва да е отпред, за да мога след време да махна капака и да направя твърдата връзка.
В някои далечни страни тези дъски са много популярни от години. Мога да споделя с вас впечатленията си от Южна Корея, където трудно можете да откриете неелектрифицирана тоалетна. Всички дъски без изключение се продават с монтиран кабел и щепсел. Захранват се директно от мрежата. Практиката е да се монтира противовлажен контакт в близост до тоалетната чиния. На твърда връзка не съм виждал нито една монтирана такава, вероятно от съображения за удобство и безопасност.
ribnikolaevi - майстор
Какъв противовлажен контакт може да се ползва? Имам предвид, когато е постоянно включен щепсъла и се къпеш в близост примерно?
При начина, по който се справих даже и в този случай няма опасност, защото връзката е скрита в кутия зад щуцер. Щуцера предпазва от проникване на вода отпред, а ако случайно се случи някаква повреда зад плочките, където ми е казанчето, то връзката си е в кутия с IP55, чакащия кабел влиза отдолу, сравнително плътно. Не виждам как и оттам може да влезе вода.
Без да съм разбирач, по-притеснително ми се струва да имам включен щепсал в контакт в банята, отколкото това, коета направих. Ако пък ми препоръчате някакви специални контакти и щепсали, които осигуряват такава защита от вода, веднага ги взимам. Тогава просто ще съм се поупражнявал малко.
Ако някой разбира и знае за такива контакти със щепсали нека сподели.
Между другото, във времето на изчакване да се монтира дъската, чакащият захранващ кабел си е в кутията, скрит зад едно кръгло изрязано парче плочка. Щуцера е уплътнен с найлон примерно (или някакъв силикон) през това време зад същото парче плочка. Във щуцера си чака само един канап, за който е здраво залепен кабела. Идеята е да се махне кръглото парче плочка, маха се силикано в щуцера (къса се сайлона), изтегля се канапа, с него и чакащия кабел. Прави се твърдата връзка, натиква се обратно в кутията зад щуцера, стяга се уплътнението на щуцера и се залепва едно друга кръгло парче плочка отгоре, което има дупка в средата и е нанизано на кабела на консуматора предварително. Като краен резултат от плочката излиза кабел, самото парче плочка дава достатъчно възможности за добро уплътнение, но зад него има стегнат и щуцер.
По този начин защитена връзката притеснителна ли е?
В. Петров - специалист
ribnikolaevi написа:
Какъв противовлажен контакт може да се ползва? Имам предвид, когато е постоянно включен щепсъла и се къпеш в близост примерно?
Виждал съм да ги включват в контакти от този тип, разположени в близост до тоалетната чиния.
Изображение
На твое място бих заложил на безопасността пред естетиката и бих монтирал контакта високо на стената. Ако плочките не са до тавана - над тях. Каквото и да е свързването, надявам се че няма да монтираш душа така, че да облива тоалетната. Това си го пише и в инструкцията за употреба. Освен това и ДТЗ е задължителна в твоя случай (Наредба №3).
ribnikolaevi - майстор
Естевено че има ДТЗ. Просто ми се иска да не се налага да се включва, а да се защитя като логика преди нея.
Все още не виждам пробив в решението си, нито по-добро такова.
Този контакт ми се вижда интересен, къде мога да го видя наживо. Има ли някакво търговско или техническо име, по което да пусна търсене в нета?
ribnikolaevi - майстор
Никой ли не знае къде мога да ги видя тия контакти?
mirk - майстор
Този кабел докато чака да му дойде времето, ако изобщо му дойде някога :wink: е хубаво да не е под напрежение т.е. да е разкачен в разклонителната кутия някъде извън банята. Като връзваш на твърдо с клема към него някоя изгъзица е добре да я запечаташ хубаво със спрей от електроизолационен лак.
ribnikolaevi - майстор
mirk написа:
Този кабел докато чака да му дойде времето, ако изобщо му дойде някога :wink: е хубаво да не е под напрежение т.е. да е разкачен в разклонителната кутия някъде извън банята. Като връзваш на твърдо с клема към него някоя изгъзица е добре да я запечаташ хубаво със спрей от електроизолационен лак.
Ще взема предвид съветите ти, благодаря. И все пак, къде да видя такива контакти?
  • 1
  • 2

Тема "твърда връзка в банята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: