Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mitkosoft - напреднал
затова съм избрал батерии с по голям капацитет говоря >2000mAh а самия диод е 3.2В и харчи 32милиампера ток и доколкото знам напрежението на батерията пада когато пада и капацитета затова си мисля че поради по големия капацитет на батерията и малкия ток на диода няма да има голям пад в напрежението на батерията за една вечер...а и дори да падне примерно на 3 волта напрежението на батерията не би ли трябвало просто да намалее светлината но не и да угасва
mitkosoft - напреднал
офф объркал съм се диода е 3.2волта 1ват значи тока му е 320милиампера а не 32милиампера, сгрешил съм с десетичната запетая....дават го работното му напрежение в права посока 3.0-3.8 ама пише че 3.2 е нормалното му работно напрежение при 320 милиампера...значи с този мощен диод нямя да може да се черпи ток от малки батерийки иска се нещо с по голям капацитет
ecotronic - специалист
mitkosoft написа:
офф объркал съм се диода е 3.2волта 1ват значи тока му е 320милиампера а не 32милиампера, сгрешил съм с десетичната запетая....дават го работното му напрежение в права посока 3.0-3.8 ама пише че 3.2 е нормалното му работно напрежение при 320 милиампера...значи с този мощен диод нямя да може да се черпи ток от малки батерийки иска се нещо с по голям капацитет
Когато напрежението върху светодиода падне под работното му, той няма да свети. Така акумулаторът ще има още заряд, който няма да може да се оползотвори. Затова добре е да подбереш светодиод с възможно най-ниско работно напрежение.
mitkosoft - напреднал
да ама аз искам да свети лампата така че да осветява дадения обект...има и диоди на 3.4 волта с работен ток 20 милиампера но тогава трябва да свържа 2-3 в паралел....все пак не искам мъждукаща светлина а нещо което да осветява
ecotronic - специалист
Така или иначе мощността на светадиода е относително голяма. Може да помислиш да свържеш 2 акумулатора последователно.
mitkosoft - напреднал
да ама ако свържа два акумулатора последователно трябва да купувам и по мощен соларен панел с по голямо напрежение а това оскъпява проекта което го прави безмислен по добре да се пусне една енергоспестяваща лампа на ток от контакта :)...така като го смятам с материалите ще ми седне около 20 лева а ако свързвам последователно 2 акумулатора с по мощен панел така става над 40 лева то толкова гори една крушка 11вата за 3 години
ecotronic - специалист
mitkosoft написа:
да ама ако свържа два акумулатора последователно трябва да купувам и по мощен соларен панел с по голямо напрежение а това оскъпява проекта което го прави безмислен по добре да се пусне една енергоспестяваща лампа на ток от контакта :)...така като го смятам с материалите ще ми седне около 20 лева а ако свързвам последователно 2 акумулатора с по мощен панел така става над 40 лева то толкова гори една крушка 11вата за 3 години
Просто втори соларен панел, свързан последователно с първия. Не е невъзможно и да се помисли за вариант при който се ползва един соларен елемент. Когато се зараждат акумулаторите са свързани паралелно а по отношение на разреждането - последователно.
ecotronic - специалист
Като отчетеш смяната на акумулаторите на определено време, ще се окаже, че икономическият ефект е нулев.
Изобщо такова соларно осветление има смисъл да се прави не за икономия на пари а заради други съображения.
mitkosoft - напреднал
явно когато икономическата изгода падне под нула тогава смисъла от такива устройсвта е просто "зелен" да не се ползва обикновено електричество , а зелено. Все пак трябва да мислим зелено...света вече се въти покрай тази идея
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Тъкмо мерих една соларна клетка с размер 40х40мм, която зарежда 1,2 волтова батерия.
Максималния измерен заряден ток беше 15мА (леко облачно). Да речем, че 20мА ще ги направи при идеални условия.
За да зареждаш Ли-Йон (3,6В) батерия трябват по 3 такива клетки последователно (и зареждаш с 20мА).
Приемаме времената на заряд и разряд да са почти еднакви - по 12 часа примерно. Следователно колкото харчиш - с толкова трябва да зареждаш. Ти искаш 320мА : 20мА = 16 групи по 3 клетки последователно - общо 48 такива клетки. Това е при идеални условия (Ами ако има слънце 1-2 часа на ден).

Ако трябва да ги купуваш - откажи се. За батериите 2000mAh : 320mA = 6h и 15min ще издържат (при чисто нови и макс. заредени). И тях трябва да удвоиш - а като се скапят след 2 години пак да ги купуваш.
И на теория и на практика инвестицията няма икономически смисъл.
Една крушка 10 Вата, денонощно, за една година ще изгори 14 лева ток (под 7 лева ако работи само през ноща).
Ако твоите клетки имат по-добри параметри (едва ли) можеш да минеш с по-малко.

Тема "Въпрос за схема с 2 транзистора" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: